21. března 2010 11:35 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Jak pečovat o zdravé zuby: škodí tvrdé kartáčky i ovocné šťávy

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Zubař (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zubař (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA Nevhodná péče o zuby může podle stomatologa Ladislava Korábka porušit sklovinu. Zuby jsou pak citlivé a snáze se kazí. Zubům škodí přehnané drhnutí a tvrdý kartáček. Sklovinu narušují i džusy, víno nebo ovoce.

Obsahují totiž kyseliny, které sklovinu naleptávají. Vše se ještě zhorší, pokud si člověk hned po jejich požití vyčistí zuby. První příznaky poškození zubní skloviny bývají podle Korábka nenápadné.

Sklovina se ztenčuje postupně, na hranách předních zubů se tvoří průsvitná místa. "Nebezpečí ztenčování skloviny spočívá především v tom, že je to nevratný proces," varoval.

Podle Korábka je lépe narušení skloviny předcházet. Zuby by měly být vystaveny vlivu kyselin co nejkratší dobu, například džus je lépe pít brčkem, po požití jablka je dobré si vypláchnout ústa čistou vodou.

"Je opravdu důležité, aby si lidé hned po konzumaci kyselých potravin a nápojů nečistili zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak urychluje. S čištěním chrupu doporučuji vyčkat alespoň 30 minut, aby se uplatnil neutralizační vliv slin," řekl Korábek.

Mekké kartáčky jsou lepší

K neutralizaci jsou podle něj vhodné i žvýkačky bez cukru, protože podporují tvorbu slin. Sladidlo není potravou pro ústní bakterie, a tak v ústech nevzniká kyselé prostředí, které přispívá k rozpouštění skloviny a větší kazivosti. Ve slinách jsou minerály jako vápník a fosfáty, které posilují zubní sklovinu, takže je odolnější vůči kyselinám.

K očistě chrupu doporučil Korábek vybírat měkké zubní kartáčky a pasty se zvýšeným obsahem fluoridu sodného, které zuby neodírají. Výhodné je, když pasta má složku na zpevnění skloviny.

Na zdraví zubů a dásní má vliv také výživa. Prospívají jim mléčné výrobky a mléko jako zdroj vápníku. Žvýkačky bez cukru jsou výhodnější.

Hodnoty pH některých nápojů

Čím nižší pH, tím větší riziko pro zubní sklovinu:

  • grapefruitový džus 3,2
  • bílé víno 3,4
  • červené víno 3,7
  • jablečný džus 3,4
  • pomerančový džus 3,7
  • voda 7
  • mléko 7

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse