Čtvrtek 2. července 2020svátek má Patricie 25 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Jak pečovat o zdravé zuby: škodí tvrdé kartáčky i ovocné šťávy

Zubař (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zubař (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA Nevhodná péče o zuby může podle stomatologa Ladislava Korábka porušit sklovinu. Zuby jsou pak citlivé a snáze se kazí. Zubům škodí přehnané drhnutí a tvrdý kartáček. Sklovinu narušují i džusy, víno nebo ovoce.

Obsahují totiž kyseliny, které sklovinu naleptávají. Vše se ještě zhorší, pokud si člověk hned po jejich požití vyčistí zuby. První příznaky poškození zubní skloviny bývají podle Korábka nenápadné.

Sklovina se ztenčuje postupně, na hranách předních zubů se tvoří průsvitná místa. "Nebezpečí ztenčování skloviny spočívá především v tom, že je to nevratný proces," varoval.

Podle Korábka je lépe narušení skloviny předcházet. Zuby by měly být vystaveny vlivu kyselin co nejkratší dobu, například džus je lépe pít brčkem, po požití jablka je dobré si vypláchnout ústa čistou vodou.

"Je opravdu důležité, aby si lidé hned po konzumaci kyselých potravin a nápojů nečistili zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak urychluje. S čištěním chrupu doporučuji vyčkat alespoň 30 minut, aby se uplatnil neutralizační vliv slin," řekl Korábek.

Mekké kartáčky jsou lepší

K neutralizaci jsou podle něj vhodné i žvýkačky bez cukru, protože podporují tvorbu slin. Sladidlo není potravou pro ústní bakterie, a tak v ústech nevzniká kyselé prostředí, které přispívá k rozpouštění skloviny a větší kazivosti. Ve slinách jsou minerály jako vápník a fosfáty, které posilují zubní sklovinu, takže je odolnější vůči kyselinám.

K očistě chrupu doporučil Korábek vybírat měkké zubní kartáčky a pasty se zvýšeným obsahem fluoridu sodného, které zuby neodírají. Výhodné je, když pasta má složku na zpevnění skloviny.

Na zdraví zubů a dásní má vliv také výživa. Prospívají jim mléčné výrobky a mléko jako zdroj vápníku. Žvýkačky bez cukru jsou výhodnější.

Hodnoty pH některých nápojů

Čím nižší pH, tím větší riziko pro zubní sklovinu:

  • grapefruitový džus 3,2
  • bílé víno 3,4
  • červené víno 3,7
  • jablečný džus 3,4
  • pomerančový džus 3,7
  • voda 7
  • mléko 7

,

Pizingerová: Mé těhotenství je jako příbalový leták, mám všechny symptomy

Vendula Pizingerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Začátkem roku Vendula Pizingerová oslavila osmačtyřicítku a také zjistila, že čeká dítě. Těhotenství oznámila na...

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

KOMENTÁŘ: Rusko má problém. Vidíme do vaší ambasády, dala najevo BIS

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vypovězením diplomatů-špionů Andreje Končakova a Igora Rybakova formálně skončila ricinová aféra ruské ambasády. Ať si...

Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?
Víte, proč má smysl vybírat BIO potraviny?

Skladba jídelníčku batolete je důležitější, než by se nám mohlo zdát. Právě v rané fázi života vznikají stravovací návyky, které budou dítě provázet do dospělosti.