Místo másla a džemu sezonní potraviny. Nemocnice po 65 letech mění diety, některé si je už upravily dřív

Premium

Kuře s nádivkou a bramborem | foto: Lidové noviny

  5:00
Mohlo by se zdát, že změna v nemocničním stravování po tolika letech svědčí o „sladkém spánku“ zodpovědných. Ale nemocnice si diety vesměs upravovaly už dříve.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Velká změna. V nemocnicích se po desetiletích konečně začíná vařit moderněji, pomohli i šéfkuchaři

Strava se v českých a moravských nemocnicích mění po 65 letech, dosavadní systém střídá nový a modernější. Podle vedoucí nutriční terapeutky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) Aleny Mottlové je nejdůležitějším principem nového nemocničního stravování zavedení deseti diet a jejich modifikací, které umožňuje přizpůsobení stravování v nemocnici požadavkům současné zdravotní péče.

„U diet speciálních, jako je například dieta diabetická, s omezením tuku, bílkovin apod., jsou zase doporučeny změny z hlediska složení a dávek jednotlivých živin,“ říká magistra Mottlová. „Nicméně řada zdravotnických zařízení si v průběhu let upravovala dle individuálních potřeb pacientů dietní doporučení.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.