Pátek 1. prosince 2023, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zdraví

Místo másla a džemu sezonní potraviny. Nemocnice po 65 letech mění diety, některé si je už upravily dřív


Kuře s nádivkou a bramborem | foto: Lidové noviny

Premium Doporučujeme
Mohlo by se zdát, že změna v nemocničním stravování po tolika letech svědčí o „sladkém spánku“ zodpovědných. Ale nemocnice si diety vesměs upravovaly už dříve.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou 45 %

Velká změna. V nemocnicích se po desetiletích konečně začíná vařit moderněji, pomohli i šéfkuchaři

Strava se v českých a moravských nemocnicích mění po 65 letech, dosavadní systém střídá nový a modernější. Podle vedoucí nutriční terapeutky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) Aleny Mottlové je nejdůležitějším principem nového nemocničního stravování zavedení deseti diet a jejich modifikací, které umožňuje přizpůsobení stravování v nemocnici požadavkům současné zdravotní péče.

„U diet speciálních, jako je například dieta diabetická, s omezením tuku, bílkovin apod., jsou zase doporučeny změny z hlediska složení a dávek jednotlivých živin,“ říká magistra Mottlová. „Nicméně řada zdravotnických zařízení si v průběhu let upravovala dle individuálních potřeb pacientů dietní doporučení.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

49
89 Kč
Předplatit
Ušetříte 40 Kč
Následně 89 Kč/měsíc
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: