Pondělí 5. prosince 2022, svátek má Jitka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zdraví

Místo másla a džemu sezonní potraviny. Nemocnice po 65 letech mění diety, některé si je už upravily dřív


Kuře s nádivkou a bramborem | foto: Lidové noviny

Premium Doporučujeme
Mohlo by se zdát, že změna v nemocničním stravování po tolika letech svědčí o „sladkém spánku“ zodpovědných. Ale nemocnice si diety vesměs upravovaly už dříve.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet tři měsíce zdarma

Velká změna. V nemocnicích se po desetiletích konečně začíná vařit moderněji, pomohli i šéfkuchaři

Strava se v českých a moravských nemocnicích mění po 65 letech, dosavadní systém střídá nový a modernější. Podle vedoucí nutriční terapeutky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) Aleny Mottlové je nejdůležitějším principem nového nemocničního stravování zavedení deseti diet a jejich modifikací, které umožňuje přizpůsobení stravování v nemocnici požadavkům současné zdravotní péče.

„U diet speciálních, jako je například dieta diabetická, s omezením tuku, bílkovin apod., jsou zase doporučeny změny z hlediska složení a dávek jednotlivých živin,“ říká magistra Mottlová. „Nicméně řada zdravotnických zařízení si v průběhu let upravovala dle individuálních potřeb pacientů dietní doporučení.“

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Mohlo by vás zajímat