Úterý 19. října 2021, svátek má Michaela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zdraví

Velká změna. V nemocnicích se po desetiletích konečně začíná vařit moderněji, pomohli i šéfkuchaři


Nemocniční strava může být i chutná a vzhledná. Takto si ji představuje šéfkuchař Ondřej Slanina. | foto: Barbora Mráčková

Premium
Asi před třemi lety poslal pražský lékař Jan Vojáček fotografii vozíku plného koblih ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Snímek pocházel z dětského pooperačního oddělení jisté nemocnice.

Otázka byla nasnadě: tohle že má být zdravé stravování, které by mělo být součástí prevence chronických onemocnění? Ministr se s lékařem sešel a pomalu se začalo pro nemocniční stravu blýskat na lepší časy. Na ministerstvu vznikla pracovní skupina, která ke stravování vytvořila nové metodické doporučení.

Úřad ho zveřejnil loni v říjnu. Byla to první velká změna v nemocničním stravování po 65 letech. Nový systém – Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče – počítá s posílením role nutričních terapeutů.

Přečtěte si celý článek a veškerý další obsah na Lidovky.cz s
Akční nabídka první měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.
Již máte předplatné? Přihlaste se a čtěte dál.
Autor:

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

Mohlo by vás zajímat