Pátek 4. října 2024, svátek má František
130 let

Lidovky.cz

Pozor na nárazové diety. Mám pocit, že řešit váhu je teď v kurzu, říká lékařka

Zdraví

  6:49
Absolvovali jsme Vánoce a Silvestra a „nečekaně“ jsme přišli na to, že musíme zhubnout. V současné době totiž hubne skoro každý.

Dieta (ilustrační). foto: Shutterstock

Kdo alespoň slovně neřeší zhubnutí nebo jídlo všeobecně, není „in“. „Nechápu to,“ říká Miroslava Navrátilová, lékařka-internistka se specializací na klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči z Fakultní nemocnice Brno. Je to podle ní stejné, jako bychom se zabývali tím, kolikrát se přes den máme nadechnout a vydechnout.

Podle jejích slov bychom se prostě měli stravovat kvalitními potravinami a ze svého těla nedělat kontejner na špatné jídlo. A samozřejmě bychom neměli zapomínat na pitný režim během dne, a taky se pravidelně celý rok hýbat.

Nebezpečné diety při stárnutí těla

Nebezpečím jsou podle Miroslavy Navrátilové nejrůznější diety či dokonce hladovky v době, kdy ubývají svaly. Fyziologicky tento jev nastává od čtyřicátého roku věku, kdy je úbytek asi osm procent svalové tkáně za dekádu. Od sedmdesáti let ubývá asi 15 procent za dekádu.

Středomořská dieta chutná i jedlíkům české kuchyně

„Úbytek svalové hmoty vede k poklesu fyzických funkcí, zhoršení kvality života, horší odpovědi na léčbu a vyšší úmrtnosti. My to však můžeme ovlivnit právě příjmem stravy,“ připomíná doktorka Navrátilová.

Po každém jídle nastává tzv. anabolická fáze, kdy v těle převažuje tvorba bílkovin z přijaté stravy nad jejich rozpadem. Trvá průměrně dvě hodiny. Můžeme ji však prodloužit zvýšenou dodávkou především esenciálních – nezbytných bílkovin, až na šest hodin.

Při dodávce bílkovin, nárazově až třiceti gramů během 30 minut, dochází až ke trojnásobnému navýšení syntézy bílkovin ve svalech. Důležité je tedy dodávat ve stravě především esenciální aminokyseliny, zejména leucin, který je obsažen především v mase, mléce, mléčných výrobcích a vejci.

Výhoda procházek

Dalším nebezpečím vyššího věku je nedostatek pohybu. Se stářím se zvyšuje rozpad bílkovin, a ubývá tak i svalová tkáň. Stravu je proto nutné spojit s pohybovou aktivitou. U seniorů jsou výborné například pravidelné procházky.

„Pohyb paradoxně bývá větším problémem u mladších ročníků než u seniorů, neboť ti mladší stráví velkou část dne u počítače na internetu. Opačným extrémem je trávení hodin v posilovně a užívání doplňků, které vedou k extrémnímu nárůstu svalové tkáně. Hlavním rizikem je poškození pohybového aparátu dlouhodobým přetěžováním.

Nestačí „jen tak“ méně jíst a více se hýbat. Odborník poradí, co potřebuje právě vaše tělo.

Vlivem užívání proteinových potravinových doplňků a látek podporujících svalový růst a ovlivňujících metabolismus dochází k zažívacím obtížím, poškození ledvin a jater. Odborně se tomu říká bigorexie – posedlost fyzickým posilováním těla, snaha o co největší svaly.

Bigorektici trpívají nadváhou, ke které se dopracují záměrně vysokým příjmem energie kvůli svalovému růstu.

Pozitivní nálada pomáhá

Doporučení pro udržování kondice jsou různá, ale univerzálním receptem je podle doktorky Navrátilové – kromě pohybu a zdravé, přiměřené a pravidelné stravy – vyhýbání se depresím, zdravé sebevědomí a pozitivní nálada.

„Měli bychom se obklopovat pro nás příjemnými lidmi bez závisti, prožívat jen pozitivní emoce, ty negativní vytěsnit například pohybem, kulturním zážitkem, setkáním s milou osobou, své srdce naplnit láskou a pozitivní náladou, činností, která nás baví,“ vypočítává doktorka Navrátilová.

Naopak chronický stres vede ke zvýšenému příjmu jídla, nízkému pocitu nasycení a zvýšenému ukládání tuku v těle – a ten zase k obezitě a s ní souvisejícím chorobám.

Doktor Google neradí vždy dobře

Není dne, kdy by v časopise, novinách či na internetu na nás nevyskočila některá z úžasných diet s ještě úžasnějším názvem. Namátkou dieta podle krevních skupin, 3 D Chili dieta, metamorfóza s FatBlockerPatches...

Můžeme se setkat také s dietami či volně prodejnými přípravky, které obsahují výtažek z kořene rostliny zvané kopřivěnka Coleus forskohlii. Obsahuje forskolin, látku, která může ovlivnit činnost srdce, srážení krevních destiček i hormony štítné žlázy, k tomu má vliv na krevní tlak.

„Jde to dokonce tak daleko, že existují lidé, kteří se chtějí stravovat z kosmické energie, respektive držet úplnou hladovku,“ varuje brněnská lékařka.

Diety zvládá jenom minimum pacientů, říká odborník

Vše podle ní začalo roku 1997, kdy „zdravou“ výživu – ortorexii – definoval lékař Steven Bratman z Colorada, který praktikoval alternativní, především celostní medicínu. Doktor Bratman byl zprvu přesvědčen o novém, správném směru ve výživě, byl propagátorem myšlenky zdravého, přírodního stravování.

Avšak společenství, které se zabývalo realizací jeho ideologie, posléze opustil, protože docházelo ke značné radikalizaci, až k patologické posedlosti zdravou výživou.

„Na základě svých dlouholetých zkušeností bych řekla, že těmto módám propadají spíše vyšší socioekonomické vrstvy, které neustále drží nejrůznější zázračné diety a analyzují svou stravu. Oproti tomu lidé se základním vzděláním mají spíše tendence k obezitě a přejídání. Ani jedno samozřejmě není dobře,“ varuje Miroslava Navrátilová.

Stravovací terorismus

Mezi lidmi kolují vlivem některých médií a hlavně internetu mýty o očistných kúrách a zázračných redukčních dietách, které slibují rychlé zhubnutí. „Jsou ale namířeny zcela proti naší genetické výbavě a metabolickým pochodům. Ve své praxi jim říkám ,stravovací terorismus‘, tak je trefně pojmenovala má nutriční terapeutka,“ říká doktorka Navrátilová.

Při nesprávném stravování, kdy nedodržujeme pestrou stravu a dodávku nezbytných výživových látek, se mění střevní mikroflóra. To jsou mikroorganismy, které žijí v trávicím traktu a mají široký vliv na metabolismus člověka a jeho imunitní systém.

„Nevhodné redukční diety tedy mohou vést k rychlému zhubnutí, ale současně také k narušení střevní mikroflóry. Výsledkem mohou být alergie, střevní záněty a dokonce i nádory tlustého střeva,“ varuje Miroslava Navrátilová.

Autor: