130 let
Bakterie E coli pod mikroskopem

Bakterie E coli pod mikroskopem | foto: Shutterstock

Veterináři stahují z prodeje nebezpečný sýr. Je v něm E.coli, varují

Zdraví
  •   18:52
PRAHA - Státní veterinární správa pozastavila prodej sýru s velmi nebezpečným Shigatoxinem. Opatření se týká osmdesátigramového výrobku Saint-Marcellin Dauphinois s datem spotřeby 13. srpna 2014. Původem francouzský výrobek do Česka dovezla společnost Český archiv vín, oznámila veterinární správa.

Celkem byl znemožněn prodej 73 kusů, sedm jich bylo prodáno konečnému spotřebiteli. Výrobek mohl být zakoupen v pražských prodejnách Vinotéka Dejvice Martina Vassová nebo Vinotéka Radotín. Zákazníci mohou uvedené výrobky v těchto místech vrátit.

Informace o nebezpečném sýru

  • Sýr nese název Saint-Marcellin Dauphinois - Kravský, poloměkký, zrající.
  • Šarže má číslo 11805204 a datum spotřeby je 13. srpna 2014.

Vážné onemocnění se podle veterinářů projevuje zánětem střev, náhlými bolestmi v břiše, krvavým průjmem a zvracením, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí.

Příznaky se objevují po třech až devíti dnech v závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace.

Přítomnost bakterie Escherichia coli produkující Shigatoxin odhalila kontrola v místě původu. Veterinární správa ve skladu společnosti pozastavila 56 ks sýru, 24 kusů bylo již distribuováno, z toho sedm bylo prodáno.

Společnost rovněž přijala osm kusů sýru Saint-Félicien Tent., který byl výroben ze stejné šarže kontaminovaného mléka. Toto množství bylo také pozastaveno a bude vráceno výrobci z iniciativy prodejce.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK