130 let

Reprezentační trenér Karel Brückner | foto: ČTK

Baroš musí přijmout svou roli, říká Brückner

Sport
  •   12:01
PRAHA - Nebýt jedné střely na branku, fotbalový útočník Milan Baroš by ve středečním přípravném utkání s Litvou nebyl vůbec vidět. Druhý nejlepší střelec českého týmu si stále zvyká na roli levého podhrotového útočníka, ale místo toho, aby se na poslední chvíli rozpomněl na někdejší formu z posledního Eura, jen prohlubuje své trápení.


Nebýt jedné střely na branku, fotbalový útočník Milan Baroš by ve středečním přípravném utkání s Litvou nebyl vůbec vidět. Druhý nejlepší střelec českého týmu si stále zvyká na roli levého podhrotového útočníka, ale místo toho, aby se na poslední chvíli rozpomněl na někdejší formu z posledního Eura, jen prohlubuje své trápení.


Trenér Karel Brückner (68) však navzdory tomu dál drží nad Barošem ochrannou ruku. "O formě můžete spekulovat u každého hráče. Všichni se ptali, proč jsem nominoval Kollera, když je absolutně z formy, a podívejte, jak střílí góly. Proto spíš koukám na to, jestli hráč podal dobrý nebo špatný výkon,“ tvrdí kouč.

Vy to nevnímáte jako důkaz, že Barošova forma dál upadá?
Není žádné tajemství, že se mu poslední Euro náramně vydařilo. Předváděl skvělé výkony a teď tomu tak není. Stagnuje, nejde nahoru, ale pořád si myslím, že to má ještě před sebou.

Jste k němu dost kritický?
Nechráním ho, umím být kritický ke každému hráči a také se snažím být kritický ke všem hráčům. Milan má předpoklady sehrát dobře roli, kterou od něj očekáváme. Aje jasné, že ta role bude jiná než u Kollera, Fenina nebo Vlčka.

Byl jste k němu kritický i po utkání s Litvou?
Nesmí se zapomenout na to, že Milan byl na hřišti na začátku utkání, měl to těžší než hráči ve druhém poločase, kdy se hra už odvíjela jinak. Tím nikoho neomlouvám, jen říkám, že okolnosti Milanovi nenahrávaly.

Jak to myslíte?
Je to hráč, který hraje v útočné fázi na levém okraji. Potřebuje míč do nohy a dostat se k pravému obránci soupeře, jeho styl hry je ale nejvíc platný při otevřené obraně soupeře. Na začátku utkání, kdy je soupeř plný síly a je potřeba ho zlomit, to má mnohem těžší.

Sedí vám tedy v takové roli?
Musíte se na to dívat tak, že každé utkání má svůj děj. Někdy se můžete dostat do situace, kdy varianta s Barošem na levém kraji bude ta nejlepší, jindy zase bude fungovat jiná. Samozřejmě, že by mu sedělo víc něco jiného, ale to se nedá nic dělat. Tento post není jen o Barošovi, dovedu si představit, že v zápase se silnějšími soupeři tam může nastoupit někdo jiný.

Kdo?
Na levé straně je to stále otevřené. Může tam hrát klasický útočník nebo i obránce jako Kadlec.

Může se tedy Baroš opět stát střídajícím žolíkem?
Máme tam různé typy útočníků a já věřím, že je v pravou chvíli dokážeme využít.

Přijal by Baroš takovou roli?
Myslím, že to musí přijmout každý hráč. Nemáme v týmu žádného hráče, který by ji nepřijal.

Bavil jste se už o tom s ním?
Bavíme se o jeho roli pořád, stále si to vysvětlujeme a zkoušíme. Od toho také přípravná utkání jsou.

Takže stále věříte, že Baroše může Euro znovu nakopnout?
Proč ne. Kdyby tomu nevěřil on sám a ani já, nebyl by přece tady.

Autor: Pavel Kalouš