130 let

Bejbl se loučí s vrcholovým fotbalem. | foto: ČTK

Bejbl ukončil aktivní kariéru

Sport
  •   13:06
PRAHA - Fotbalista Radek Bejbl ukončil aktivní kariéru. Vicemistr Evropy z roku 1996 to dnes s tím, že o své další budoucnosti se zatím rozhoduje. Bejbl skončil s profesionálním fotbalem před šestatřicátými narozeninami, které oslaví koncem srpna.

"Jednoduše nastal čas začít dělat něco jiného. Během fotbalové kariéry jsem zažil hodně hezkých chvil, teď se budu snažit maximálně věnovat rodině a pak se uvidí," uvedl Bejbl. Naposledy nastupoval v dresu Slovanu Liberec, za který odehrál osm utkání.


V nejbližší době nehodlá hrát ani v žádné nižší soutěži. "Nevylučuji, že fotbal ještě na nějaké úrovni hrát budu, ale v tuto chvíli to příliš
neřeším," prohlásil Bejbl. Odchovanec nymburského fotbalu spojil nejdelší část své kariéry se Slavií Praha, kde působil od roku 1989 sedm sezon a také v letech 2002 až 2005. V červenobílém dresu slavil v roce 1996 mistrovský titul a postup do semifinále Poháru UEFA, po úspěchu na Euru odešel na čtyřleté angažmá do Atlétika Madrid. Před návratem do Čech hrál ještě dva roky v Racingu Lens a od roku 2005 působil stejně dlouho v Rapidu Vídeň.


Jeho největším úspěchem je stříbro z Eura 1996. V národním týmu odehrál 58 zápasů a vstřelil tři branky. Za celou kariéru absolvoval 438 prvoligových zápasů, v nichž dal 36 gólů (česká liga 248/31, španělská 106/2, francouzská 25/0, rakouská 59/3). Bejbl byl jedním z posledních aktivně hrajících fotbalistů, kteří před dvanácti lety zažili úspěch v Anglii. Na novou sezonu se připravují již pouze Patrik Berger (Sparta) a Pavel Nedvěd (Juventus). Na soupisce Slavie je stále Vladimír Šmicer, ale kvůli přetrvávajícím potížím s achilovkou není jisté, zda si kariéru ještě prodlouží, nebo také ohlásí konec.

Autor: ČTK