130 let

Karel Brückner, nový rakouský reprezentační trenér. | foto: AFP

Brückner chce omládnout díky novému angažmá

Sport
  •   16:37
VÍDEŇ - Přání pomaleji stárnout bylo pro osmašedesátiletého českého fotbalového trenéra Karla Brücknera podle jeho slov hlavním motivem, když přijal v minulém týdnu nabídku z Rakouska a stal se na dva roky trenérem tamní reprezentace. S novými svěřenci se pokusí prosadit v kvalifikaci o postup na mistrovství světa.

Podle neoficiálních informací za to bude pobírat ročně 700.000 eur, což je zhruba pětinásobek jeho bývalého platu u českého národního týmu. "Nabídku jsem dostal v době, která pro mě nebyla lehká. Stálo přede mnou rozhodnutí, zda pokračovat, nebo se vzdát. Chtěl jsem zůstat u fotbalu, rakouská nabídka byla konstruktivní a jednoduchá. Do tří dnů jsem na ni kývl," vylíčil Brückner.

Na tiskové konferenci čelil mimo jiné otázkám na svůj věk. Vždyť na nedávném mistrovství Evropy byli starší než on jen španělský kouč Luis Aragonés a trenér Řeků Otto Rehhagel. Starý se ale rozhodně necítí a trénování mu prý pomůže stárnout pomaleji. "Na výpočet věku mám rovnici. Beru v úvahu biologický věk a k němu konstanty pěti koeficientů. Z toho mi vychází můj skutečný věk, který se pohybuje mezi 50 až 55 lety," vypočítal Brückner. "Ale po zápasu s Tureckem na mistrovství Evropy mi vyšlo 92 roků," dodal vzápětí s připomínkou kolapsu českého mužstva v závěrečné čtvrthodině rozhodujícího duelu na ME.

Bývalý český kouč prý zatím příliš rakouský fotbal nesledoval, neboť na evropském šampionátu se zaměřoval na soupeře svého tehdejšího týmu. Přiznal ale, že viděl zápasy Rakouska proti Polsku a Chorvatsku. V nich podle Brücknera podali rakouští fotbalisté velmi dobrý výkon.

"Potencionál rakouský fotbal má, jenže o výsledku rozhodují mnohdy jedna až dvě chyby. Ovšem rakouský fotbal má zejména velmi silné ročníky hráčů 1985 až 1987. Mám teď k dispozici deset posledních zápasů Rakouska nahraných na DVD. Čeká mě jejich rozbor. Budu sbírat co nejpodrobnější informace," dodal Brückner. 

Odpovědi na to, zda tyto a další informace o nových svěřencích bude sbírat ve Vídni, nebo bude i nadále bydlet doma v Olomouci, se vyhnul. "Ve fotbalovém životě jste všude; na hřišti, v kanceláři... Sedmdesát procent času věnuji sledování videozáznamů. Fotbal není o tom sedět v kanceláři v Olomouci, nebo ve Vídni. Sleduji doma i noční zápasy a záznamy, nevidím problém v tom, kde budu pracovat. Není to totiž o jednom místě jako například u vrátného," dodal Brückner.

Autor: ČTK