130 let

Skvělá práce! Neymar a Xavi Hernandez. | foto: Reuters

Barcelona boj vzdala, soupeři ji vrátili zpět: Teď už titul nepustíme

Sport
  •   16:56
BARCELONA/PRAHA - Na obhajobu titulu před časem rezignovali. To však fotbalisté Barcelony netušili, že kolaps potká i jejich konkurenty z Madridu. "A vidíte, fotbal nám dal další šanci. Tu už nesmíme promarnit," říkal kapitán Xavi Hernandéz na čtvrteční tiskovce, odkud jeho slova citovala španělská média.

Fotbalové Španělsko se chystá na první ze dvou jarních vrcholů. V sobotu od 18.00 v Barceloně vypukne přímý souboj o mistra ligy.

Před závěrečným kolem má první Atlético Madrid tříbodový náskok, takže mu stačí remíza. Když vyhraje Barcelona, titul bude její.

"Zažili jsme už hodně, ale získat titul v poslední možný den, taková zkušenost nám chybí. Je to něco unikátního," prohlásil Xavi. A to patří do barcelonské generace, která během posledních let vyhrála všechno, co mohla.

Zklamání a radost. Fotbalisté Barcelony přihlíží slavícímu Getafe. Klopýtali ale i konkurenti.

Přitom se zdálo, že letošní sezona bude pro Barcelonu neúspěšná. Ve finále Královského poháru podlehla Realu, z Ligy mistrů ji vyřadilo Atlético Madrid už ve čtvrtfinále. A v domácí soutěži v poslední době poztrácela sedm bodů z patnácti.

"Když jsme před dvěma týdny remizovali s Getafe, tak jsme vlastně titul vzdali," přiznal Xavi. Jenže ten samý víkend selhalo i Atlético a Real. V dalším kole se situace opakovala. Barcelona hrála 0:0 v Elche, ale výhru nezískali ani rivalové.

Proto Barcelona může sezonu ještě zachránit. "Vyhrát ligu je pro nás velmi důležité," tvrdí Xavi. "Prožili jsme těžký rok a myslím si, že si zasloužíme i trochu té radosti. My hráči, trenér i fanoušci."

Odplata vs. bídná bilance

Nejen získat titul, ale soupeři oplatit i vyřazení z Ligy mistrů. A také věnovat trofej nedávno zesnulému bývalému trenérovi Tito Vilanovovi. "Hřiště musí hořet, bude to mimořádné finále," zdůrarnil Xavi.

Barcelona se s Atlétikem Madrid v letošním ročníku střetla už pětkrát a nevyhrála ani jednou. Oba zápasy o španělský Superpohár skončily remízami, v Madridu se hrálo 1:1, v Barceloně 0:0. Díky gólu na hřišti soupeře trofej získali Katalánci.

V Lize mistrů první souboj v Barceloně byl 1:1, odvetu vyhrálo Atlético 1:0. Bezbrankovou remízou skončil ligový duel. Barcelona tak soupeři vstřelila jen dvě branky, obě dal Neymar.

"Víme, jak je Atlético nebezpečné. A v defenzívě je nejlepší v Evropě. Je taky pravda, že jsme je pětkrát za sebou neporazili, ale tohle bude zvláštní zápas. Finále. A my máme tu výhodu, že hrajeme doma. Fanoušci i my musíme být ve varu," uzavřel Xavi.

Barcelona bude mít po neděli sezoně, Atlético příští sobotu nastoupí v lisabonském finále Ligy mistrů proti Realu.

Autor: