130 let
Walter Ayovi z Ekvádoru v souboji s Moussou Sissokem z Francie.

Walter Ayovi z Ekvádoru v souboji s Moussou Sissokem z Francie. | foto: Reuters

Francie kontrolovala remízu s Ekvádorem, Švýcaři přejeli Honduras

Sport
  •   21:41aktualizováno  26. června 7:25
Francouzský kouč Didier Deschamps řadu opor šetřil na osmifinále, přesto si tým remízou 0:0 s Ekvádorem pohlídal vítězství ve skupině a postup. Soupeř, který velkou část druhé půle hrál bez vyloučeného Antonia Valencii, na světovém šampionátu končí.

Ve vyrovnané skupině F měli před posledními zápasy šanci na postup všechny čtyři týmy. Francouzi ale využili suverénně nejlepší pozice - jako jediní vyhráli úvodní dva zápasy, navíc měli příznivé skóre.

Jejich závěrečný soupeř z Ekvádoru musel na dálku sledovat i vývoj druhého zápasu. A Švýcaři, kteří měli stejně bodů, Honduras porazili suverénně 3:0. Hattrickem se blýskl Shaquiri.

Ekvádorský gólman Alexander Dominguez chytá střelu Antoine Griezmanna z Francie.

Ekvádor by tak musel vyhrát alespoň o dva góly, ve vyrovnaném utkání s řadou šancí na obou stranách se mu ale nepodařilo skórovat ani jednou.

Kromě Francouzů, kteří se v pondělí od 18 hodin utkají v osmifnále s Nigérií, tak postupuje ze skupiny E ze druhého místa také Švýcarsko, jež se o den později střetne s Argentinou.

Hlasy po utkání

Reinaldo Rueda (trenér Ekvádoru):

"Byl to pro nás velmi krátký turnaj. Hořce jsme zaplatili za to, že jsme tady v Brazílii nedokázali dosáhnout na naši obvyklou úroveň. Důležité také bylo, že jsme hned v prvním zápase se Švýcarskem neproměnili některé své šance a smolně jsme prohráli. Proti Francii to už bylo těžké, zvlášť poté v oslabení. Jsou velmi kompaktním týmem, musíme se od nich hodně učit."

Didier Deschamps (trenér Francie):

"Dnes nám chyběla větší efektivita před brankou, měli jsme si v těch šancích počínat lépe. Ale důležité je, že jdeme do druhé fáze turnaje jako vítězové skupiny. Musíme se dobře připravit na Nigérii, která rozhodně není v osmifinále náhodou. Podcenění nepřipadá v úvahu."

Autor: Lidovky.cz