130 let
Arťom Dzjuba přispěl k senzačnímu obratu hattrickem.

Arťom Dzjuba přispěl k senzačnímu obratu hattrickem. | foto: Reuters

Hanba vám! Klauni! Jak jste mohli vypadnout? zlobil se po prohře 1:8 někdejší bek Dinama

Sport
  •   16:30
PETROHRAD - Kdo si chtěl užít klidný večer u řeky Něvy, měl ve čtvrtek smůlu. Po petrohradské řece pluly desítky lodí, ze kterých se ozýval řev, skandování a často také jásot. Tak hlasitý, že byl slyšet až na nedalekém stadionu Petrovskij, kde se právě odehrával jeden z nejbizarnějších zápasů fotbalové historie.

Neuvěřitelný obrat. Petrohrad na úvod prohrál 0:4, v odvetě však i v deseti zvítězil 8:1

Bez domácích fanoušků, kteří kvůli trestu za rasistické skandování v minulém ročníku Evropské ligy museli zůstat v ulicích, hospůdkách nebo právě na loďkách.

Ale i před prázdnými tribunami se děly velké věci. Divočina!

Domácí Zenit musel v předkole Evropské ligy zvládnout téměř nemožné: dotáhnout proti Dinamu Minsk ztrátu 0:4 z prvního zápasu. 

Povedlo se, dokonce i s výrazným bonusem: po prodloužení Petrohrad slavil postup a vítězství... 8:1!

Přitom ještě v poločase vedl jen 1:0 a krátce poté, co pětadvacet minut před koncem přidal druhý gól, přišel o vyloučeného Paredese.

Ani to ruského obra nezlomilo: i v oslabení ještě stihl dvěma góly dostat zápas do prodloužení a v něm ho nesrazil ani rychle inkasovaný gól, po kterém potřeboval vstřelit další dva. 

Nakonec zvládl dokonce čtyři: i díky Slovákovi Róbertu Makovi, který za osmnáct minut na hřišti dokázal vybojovat penaltu a dvakrát skórovat.

Favorit si oddechl a na Twitteru mohl vtipkovat: „Zenit – Dinamo 8:1. Nevíme, čeho jste se báli!“

Zato Bělorusko nechápe. Jak je možné, že Dinamo tutově rozehraný dvojzápas zbabralo? Vždyť takový náskok v Evropské lize nebo bývalém Poháru UEFA nikdo neprošustroval dlouhých 33 let!

Jak se všechno událo:

  • První utkání v Minsku prohrál Zenit 0:4. Doma v poločase vedl 1:0 a druhý gól přidal až 25 minut před koncem.
  • Už v deseti stihl dalšími dvěma góly dostat zápas do prodloužení, ve kterém rychle inkasoval.
  • Od 109. minuty stihl vstřelit další čtyři góly, z toho dva ze správně nařízených penalt, a slaví postup.
  • Útočník Dzjuba dal hattrick, o dvě branky se postaral Slovák Mak.

„Hanba vám! Všichni jste klauni!“ běsnil na Facebooku bývalý obránce Dinama i běloruské reprezentace Andrej Ostrovskij.

Nadšený trenér Zenitu Sergej Semak jen vydechl: „Něco takového jsem v životě nezažil. Ale to víte, ve fotbale se může stát fakt cokoli.“

Jistě. Jakkoli může výsledek a senzační obrat vyznívat bláznivě, historie pamatuje i divnější zápasy.

Stačí se vrátit o rok a půl zpátky: i Barcelona si vytrpěla v osmifinále Ligy mistrů výprask 0:4 v úvodním utkání s Paris Saint-Germain, ale doma pak soupeře díky třem gólům v rozmezí 88. a 95. minuty sestřelila a vyřadila.

A co takhle Africký pohár národů, rok 2010? Souboj s Mali v základní skupině musí hráče Angoly, která tehdy turnaj hostila, dodnes děsit. Těžko se chápe, jak mohli nevyhrát utkání, ve kterém ještě 11 minut před koncem vedli 4:0. Konečné skóre? Remíza 4:4.

„Tak jako celý africký fotbal, i my procházíme určitým vývojem,“ konejšil fanoušky angolský kouč Manuel Jose. „Máme skvěle technicky vybavené hráče, ale byli jsme tentokrát trochu naivní.“

Vážně jen trochu?

Fotbal zažil i šílené přestřelky, jejichž skóre vypadá jako z hokeje. Třeba utkání Arsenalu proti Readingu v Ligovém poháru před šesti lety. Během první půle Reading překvapivě vedl 4:0, pak začal Arsenal dotahovat a nakonec vyhrál 7:5.

A pak jsou tu ještě utkání, ve kterých vítězilo zvrácené uvažování či postranní úmysly a fotbal by je z kronik nejraději vymazal.

Na zpravodajství z madagaskarské ligy v médiích moc často nenarazíte, ale v listopadu 2002 jeden z výsledků tamní soutěže obletěl svět. Tým Stade Olympique de L’Emyrne totiž v zápase s AS Adema dostal 149 gólů!

Nebo přesněji: nastřílel si je sám, na protest proti údajně špatnému výkonu rozhodčího. V šíleném tempu posílali hráči do vlastní sítě jeden míč za druhým a až závěrečný hvizd absurdní představení ukončil.

Vrcholem všech podivností rozhodně zůstává utkání kvalifikace o Karibský pohár z roku 1994 mezi Barbadosem a Grenadou.

Barbados potřeboval k postupu vítězství o dva góly, brzy také skutečně vedl 2:0. Soupeř ale krátce před koncem snížil a zápas se zvrhl.

Remíza by znamenala prodloužení, ve kterém se vinou nesmyslného pravidla každý gól násobil dvěma. A Barbadosané si lehce spočítali, že takový vývoj je pro ně výhodnější než se snažit vstřelit branku ve zbylých sedmi minutách.

Proto si dali vlastní gól... A najednou zase začali spekulovat Grenaďané. Stačilo jim nejen o gól vyhrát, ale i prohrát – hlavně se vyhnout prodloužení! 

Proto se také oni snažili o vlastní gól, což soupeři rychle prokoukli a začali bránit obě branky. Úspěšně: remízu udrželi a v prodloužení skutečně vstřelili „dvojitý“ gól a postoupili.

Proti téhle historce byl čtvrteční obrat Zenitu vlastně nic. Přesto se ani na něj jen tak nezapomene.

Autor: David Čermák