130 let

MS ve fotbale 2018: německý trenér Joachim Löw. | foto: ČTK/AP

Horská dráha německého trenéra Löwa. Z národního hrdiny se stává nežádoucím odpadlíkem

Sport
  •   5:00
PRAHA/LIPSKO - Strůjce úspěchů novodobé generace, ale v současnosti trenér s nožem na krku. I tak by se dala popsat situace Joachima Löwa, jenž povede dnes večer německou reprezentaci v přátelském utkání proti Česku.

Už odmalička byl Joachim Löw rodiči vedený k fotbalu. S mladšími bratry Petrem, Markusem a Christopherem zahodil po škole batoh na gauč a běžel na okraj rodného Schönau, kde bylo provizorní hřiště, na kterém se mladí nadšenci mohli vyřádit.

Hned po dokončení střední školy se Löw natrvalo upsal dorosteneckému výběru Freiburgu, kariéra někdejšího záložníka nebyla ale bůhvíjak oslnivá. V dresu Stuttgartu, Frankfurtu či Karlsruhe nastoupil k 52 utkáním v bundeslize, její podstatnou část ale strávil v druholigovém Freiburgu.

Ve 29 letech navíc jeho vrcholovou kariéru zabrzdilo vážné zranění – zlomenina kostrče znamenala konec působení na vysoké hráčské úrovni.¨

MS ve fotbale 2018: německý trenér Joachim Löw.
Německý trenér Joachim Löw dovedl Němce na další evropský šampionát.

Löw u milovaného fotbalu ale zůstal, s trénováním začal v roce 1994 coby hrající kouč ve švýcarském Winterhuru, o rok a půl později už seděl na lavičce VfB Stuttgart, kde se během krátké chvíle vypracoval z pozice asistenta trenéra na toho hlavního. S tradičním německým celkem se mladému flegmatikovi podařil opanovat domácí pohár a probojovat se do finále Pohár vítězů pohárů. Löw později působil ve Fenerbahçe, Karslruhe, Adanasporu, Innsbrucku, s nímž vybojoval rakouský titul, či Austrii Vídeň.

„Do Innsbrucku přišel z Fenerbahçe a od začátku chtěl hrát útočný fotbal. O soupeřích jsme vždycky věděli všechno až do největších detailů, po ztrátě míče ihned vysoký presink na obránce, Joachim chtěl hrát hodně pro lidi. Vzpomínky mi na něj zůstávají jenom pozitivní, byl hodně lidský,“ vzpomíná pro Lidovky.cz bývalý záložník Innsbrucku Patrik Ježek , jenž jako jediný z Čechů pod Löwem nastupoval.

Nové a progresivní Německo

Německo - Česko

  • Výkop: dnes 20.45 (online reportáž na www.lidovky.cz/sport).
  • Rozhodčí: Treimanis – Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.).
  • Bilance, Německo – Česko (Československo): 26 16-5-5 55:38.
  • Německo – Česko: 8 6-0-2 15:10.
  • Předpokládané sestavy, Německo: Trapp – Tah, Koch, Rüdiger – Baku, Gündogan, Neuhaus, Max – Hofmann, Waldschmidt, Brandt. ČR: Pavlenka – Coufal, Hovorka, Brabec, Novák – Kopic, Darida, Král, Barák, Jankto – Ondrášek.
  • Česko v samostatné historii prohrálo šest z osmi vzájemných utkání a tři z posledních čtyř.
  • Německo je v žebříčku FIFA na 14. místě, Česko na 45. pozici.
  • Německo neprohrálo desetkrát za sebou, ale ve čtyřech z posledních pěti utkání remizovalo.
  • Česko od června 2017 už 31x za sebou neremizovalo.

Löwovy začátky u německé reprezentace se datují do roku 2004, kdy se národní výběr vrátil z Eura v Portugalsku s velkou ostudou: vypadnutí v základní skupině, které korunovala prohra s „béčkem“ českého týmu, který měl už před utkáním postup zajištěný. V Německu, které dva roky nato pořádalo mistrovství světa, musela nastat revoluce. Důvěru dostal nový kouč Jürgen Klinsmann, který si k sobě vybral právě Löwa.

Ke změnám přistupovala veřejnost nejdříve nedůvěřivě, po bronzu ze šampionátu ale museli i kritici v čele s Franzem Beckenbauerem uznat, že zemi čekají nové, lepší časy. Klinsmann ihned po šampionátu u týmu skončil, a že ho nahradí populární „Jogi“, bylo jasné a pochopitelné.

A pokračovala změna neatraktivního, leč účelného německého fotbalu. Fanoušci se začali bavit pružně rotující obranou, týmovým pojetím, rychlými kombinacemi. Zatímco Klinsmann mezitím vyhořel v Bayernu Mnichov, Löwova popularita strmě rostla.

„Klinsmann? Dělali jsme s ním v podstatě jen kondiční přípravu, taktiku jsme skoro vůbec neprobírali. On nám v šatně pořád jen opakoval, že musíme dát gól,“ napsal bývalý obránce Bayernu i reprezentace Philipp Lahm ve své knize „Jemný rozdíl“. Nepřímo tak naznačil, kdo byl v tehdejší trenérské dvojici tím důležitějším.

Největším úspěchem Löwa bylo pochopitelně MS v roce 2014, kde Německo v semifinále potupilo domácí Brazílii sedmi góly a po finálové výhře nad Argentinou došlo ke zlatu bez jediné prohry. K tomu přidal stříbra (2008) a bronzy (2012, 2016) z Eura.

Nejistá budoucnost

Poslední dva roky ale zažívá Německo kruté vystřízlivění. Zásluhou generační obměny vypadla družina Joachima Löwa v roli obhájců zlata na světovém šampionátu 2018 v Rusku už v základní skupině, nedařilo se ani v prvním ročníku Ligy národů, kde Němci zůstali bez jediné výhry na posledním místě skupiny a od sestupu je uchránil jen nový formát soutěže.

V aktuálním ročníku nejsou naši západní sousedé o nic lépe – zvítězili pouze v jednom ze čtyř zápasů a z hrdiny Löwa se rázem stává žhavý aspirant na vyhazov. Jeho odstoupení žádá řada bývalých fotbalistů či fanoušků.

„Prosázeli jsme sympatie k národnímu týmu. V současné chvíli nejsme nejmilovanějším německým dítětem. Pochopitelně se mi to jako zodpovědné osobě nemůže líbit. Hlavně ale bolí to, jak se přistupuje k mladým hráčům. Nad národním týmem se vznáší temný mrak. Víme, že si musíme získat důvěru krok za krokem,“ říká technický ředitel reprezentace Oliver Bierhoff.

Löw tak bude v e středečním utkání proti Česku šetřit opory na následné zápasy Ligy národů a bude se snažit zapracovávat nováčky. Pomůže mu to k výhře a udržení horkého křesla?

Autor: David Ako