130 let

Svěrkoš zůstává v dresu Ostravy. | foto: ČTK

Jak Svěrkoš odmítl ruské miliony

Sport
  •   15:31
OSTRAVA - Na lukrativním kontraktu chyběl jen hráčův podpis, fotbalový útočník Václav Svěrkoš však poslechl svůj instinkt a miliony ruského klubu Saturn Moskevská oblast nechal ležet. Nejlepší ligový kanonýr rozehraje další sezonu s velkou pravděpodobností opět v Baníku Ostrava.


Ostravský klub i fanoušci už byli smířeni, že svůj útočný klenot v dalším ligovém ročníku na Bazalech neuvidí. Svěrkoš po několikatýdenních jednáních se Saturnem odletěl do Ruska, ale místo podpisu předjednaného kontraktu dostaly události naprosto nečekaný zvrat.


"Ze sportovního hlediska bylo všechno v pohodě, ale dal jsem prostě na nějaký vnitřní pocit a intuici. Nechci zase hazardovat se současnou formou a rizikem, že budu někde 'zakopaný'. Svou roli sehrála i rodina, malá má teprve pět měsíců. Věřím, že jsem se rozhodl správně," řekl dnes Svěrkoš novinářům. Nejlepšího ligového střelce uplynulé sezony nepřesvědčila ani lukrativní smlouva. Svěrkoše pořád ještě pronásledují myšlenky na nepodařená putování mezi Mönchengladbachem, Herthou Berlín nebo Austrií Vídeň. "Nabídka byla zajímavá a podmínky lukrativní, tak jak to v Rusku bývá. Pro mě je ale důležité být šťastný nejen z těch peněz. Nechci se zase dostat do situace, ve které jsem byl vloni, když jsem se vracel do Baníku," rozvedl svoje důvody útočník, který po loňském návratu do Ostravy pookřál a vysloužil si i nominaci na mistrovství Evropy. "Tvrdě jsem pracoval, abych se dostal na
určitou úroveň. Jsem rád, že jsem se dostal do nároďáku a chci se poprat dál. Myslím, že z Baníku do reprezentace není dále než ze Saturnu," podotkl Svěrkoš.


Téma Saturn je pro nejbližší měsíce pravděpodobně uzavřeno. Svěrkoš zdůraznil, že nejde o nic osobního. "Není to nic proti Saturnu. Má výborné podmínky, hezký stadion. Ale chtěl bych zkusit trošku ambicióznější klub. Kdyby se ozvalo CSKA nebo Zenit, zase by to bylo o něčem jiném. Přece jenom mám pořád 24 let a ne 34. Proto jsem se rozhodl počkat, chci se ještě poprat o lepší šanci a angažmá," prohlásil Svěrkoš.


Destinací Svěrkošova srdce je Španělsko, Anglie nebo Itálie. Britské média přitom spekulovala o jeho možném přestupu do Fulhamu. "Kdyby to nebyla klasická kachna, tak Fulham by se mi zdál zajímavé angažmá," usmál se Svěrkoš. Baníku se rázem rýsuje zajímavý ligový podzim. Kdyby svého kanonýra v klubu udržel o pár měsíců déle, odpadl by mu kardinální problém, kým v ofenzivě zacelit díru po patnáctigólovém střelci. "Nechci říkat, že stoprocentně zůstávám. Termín končí v srpnu. Ale momentálně začínám přípravu v Baníku a chci udělat maximum, aby sezona vyšla, jak mně, tak Baníku. Je tady taky Pohár UEFA, reprezentace a rodina. To jsou teď moje priority," doplnil Svěrkoš.

Autor: ČTK