130 let
NIGÉRIE. Na minulém mistrovství světa to dotáhli až do osmifinále, teď se...

NIGÉRIE. Na minulém mistrovství světa to dotáhli až do osmifinále, teď se nigerijský fotbal spoléhá na mladé ofenzivní naděje. Jejich sílu naznačil výsledek posledního přípravného duelu: Nigérie - Argentina 4:2! Dva góly dal třeba Iwobi z Arsenalu, trefil se i Iheanacho, kanonýr Leicesteru s průpravou z Manchesteru City. | foto: Reuters

První postupující z Afriky. Nigérie a Pobřeží slonoviny si zahrají MS

Sport
  •   18:06aktualizováno  22:28
CALABAR (Nigérie) - Fotbalisté Nigérie a Pobřeží slonoviny postoupili jako první africké týmy na mistrovství světa v Brazílii. Nigerijci po venkovní výhře 2:1 vyhráli i odvetu play off kvalifikace nad Etiopií 2:0. Hráčům Pobřeží slonoviny stačila po úvodní výhře 3:1 k postupu přes Senegal remíza 1:1.

Sobotní odvetu rozhodl pro Nigérii útočník Liverpoolu Victor Moses, který ve 20. minutě z penalty potrestal ruku Aynalema Halilua. Etiopie by v té chvíli potřebovala vstřelit dvě branky, aby vybojovala aspoň prodloužení a přiblížila si první účast na MS, nestihla však dát ani jednu. Naopak soupeř zásluhou přímého kopu střídajícího Victora Obinny zvýšil v 82. minutě na konečných 2:0.

Nigérie se zúčastní pátého z posledních šesti turnajů. Od debutu na šampionátu v roce 1994 ve Spojených státech chyběla jen na šampionátu v Německu v roce 2006. Na minulém mistrovství v Jihoafrické republice skončila poslední ve skupině se ziskem jednoho bodu.

Pobřeží slonoviny s Didierem Drogbou čeká v Brazílii třetí start mezi světovou elitou po letech 2006 a 2010. Senegal se sice z pokutového kopu ujal zásluhou Moussy Sowa z Fenerbahce vedení 1:0, kanonýr Lille Salomon Kalou ale v nastavení vyrovnal.

Další tři dvojice se o postup utkají do úterý.

Kvalifikace MS 2014 - Afrika, odvety play off

  • Calabar: Nigérie - Etiopie 2:0 (1:0) Branky: 20. Moses z pen., 82. Obinna. První zápas: 2:1, postoupila Nigérie.
  • Casablanca: Senegal - Pobřeží slonoviny 1:1 (0:0) Branka: 77. Sow z pen. - 90.+4 Kalou. První zápas 1:3, postoupilo Pobřeží slonoviny.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK