130 let

Brazilský fotbalista Kaká. | foto: ČTK/AP

Doporučujeme

Kaká chválí fotbalové talenty: Je skvělé, že dostávají důvěru i na MS

Sport
  •   13:00
PRAHA - Zářil v reprezentaci, s AC Milán vyhrál Ligu mistrů a góly pálil i coby hráč Realu Madrid. Ofenzivně laděný záložník Kaká už patří v Brazílii mezi slavné osobnosti tamní fotbalové scény. Za vše přitom vděčí důvěře, kterou si jako mladý od svých trenérů vysloužil. Teď doufá, že velké zápasy pomohou zocelit také další talenty.

„Osobně jsem měl celkem štěstí, že jsem jako mladý dostal příležitost nastoupit vedle slavnějších a zkušenějších hráčů. Naučil jsem se od nich opravdu hodně,“ řekl Kaká webu FIFA.com

Dvaatřicetiletý rodák z Brasílie nastartoval svoji kariéru v Sao Paulu, odkud v roce 2003 přestoupil do milánského AC. Tam naskočil do mohutného kolotoče mezi úctivané ikony populárního sportu.

Nejmladším hráčem je Kamerunec Olinga

Osmnáctiletý kamerunský útočník Fabrice Olinga je vycházející hvězdou. A stal se také nejmladším hráčem šampionátu. Mimochodem, v reprezentaci poprvé nastoupil už v šestnácti, kdy také debutoval v prvním týmu Málagy.

Absolutní rekord drží Norman Whiteside, který v dresu Severního Irska nastoupil v roce 1982 jen 41 dnů po svých 17. narozeninách. (pes)

Na mistrovství světa debutoval před dvanácti lety, tehdy jako nezkušený klučina odehrál jen devatenáct minut. Ale Brazílie nakonec získala titul. A dnes? Kaká si vyzkouší americkou ligu jako hráč Orlanda, předtím ale bude krátce hostovat v mateřském celku.

Během fotbalového šampionátu pochopitelně přeje „svým“, ale neuniká mu ani počin mladíků. „Je skvělé vidět mladé hvězdy, jak vyrůstají na mistrovství světa,“ pravil.

„Vždy jsem miloval, když bylo v týmu několik zkušených hráčů, které doplňovali ti mladší. Věřím, že se vyplatí do talentů investovat.“

Nadané borce ocení také FIFA, na slavnostním ceremoniálu padne jméno nejlepšího z třiadvaceti kandidátu, kteří se narodili po 1. lednu 1993. Nejvíce se skloňují především jména jako Romelu Lukaku (Belgie) nebo Paul Pogba (Francie).

„Všichni by si měli stanovit konkrétní cíle a za nimi jít. Rozhoduje také odhodlání nebo víra v to, že každý z nich může svého snu dosáhnout,“ doplnil Kaká s tím, že je připravený komukoliv z nich ve svízelných situacích poradit.

Autor: lso