130 let

Everton vede ligu i díky největší love story současného fotbalu | foto: Eurosport

Kloppovi roste ve městě silný konkurent. Everton vede ligu i díky největší love story současného fotbalu

Sport
  •   5:00
Liverpool - Dominanci, s jakou Klopp a spol. na jaře dokráčeli k vytouženému titulu, v nové sezoně Premier League nečekejte. Nejlepší fotbalová soutěž světa zatím nabízí nejen vyrovnanou podívanou, ale také spoustu branek, šílené obraty i kolapsy favoritů. Blázinec, který může skončit všelijak. S divokým začátkem ročníku se opět nejlépe vypořádávají v Liverpoolu, ale nejen v táboře Reds. Spokojenost se šíří také „modrou částí města“ plné fanoušků Evertonu, vedoucího týmu tabulky.

Ronaldo je v potížích. V Itálii ho vyšetřují, měl porušit opatření proti covidu

Ani úřadující šampioni na tom nejsou špatně, druhé místo okupují jen kvůli nižšímu rozdílu ve skóre. Jenže zatímco v případě Salaha, Maného a dalších hvězd se s pobytem na čele Premier League počítalo, dosavadní počínání jejich městských rivalů se dá označit za překvapení.

Fotbalisté Evertonu slaví branku do sítě Brightonu.
Utkání Evertonu s Tottenhamem rozhodl Dominic Calvert-Lewin (číslo 9).

Everton totiž v posledních sezonách trochu vyklidil pole. Z týmu, který se chtěl, a díky dostupným prostředkům i měl každoročně snažit o nabourání dominance šesti elitních velkoklubů, se stal pravidelný okupant pozic ve středu tabulky. Potenciál v mužstvu probudil až trenérský elegán Carlo Ancoletti.

„Nebudu lhát, první místo je pro nás překvapením. Každý zápas bude složitý, ale chceme se na špici udržet co nejdéle,“ řekl pro Sky Sports bývalý kouč AC Milán, Realu Madrid nebo Chelsea. Na jeho slova došlo v neděli, kdy Toffees, jak se Evertonu přezdívá, padli na půdě Southamptonu, a připsali si první ligovou porážku. I tak si ale zatím zaslouží především slova uznání.

Osvědčená spolupráce

Jednašedesátiletý Ital převzal liverpoolský celek už v prosinci minulého roku, ale zlepšení nepřišlo hned. „Minulá sezona byla složitá pro všechny. Nepodařil se začátek, pak jsem přišel já. Trochu jsme se zvedli, ale přibrzdil nás tříměsíční lockdown,“ povzdechl si Ancelotti. Co tedy stojí za vzestupem Evertonu?

Pochvalu určitě zaslouží vedení klubu, přínos nových posil je opravdu znát. Brazilec Allan, kterého zkušený kouč vedl už v Neapoli, má ve středu pole podobné úkoly jako Tomáš Souček ve West Hamu. Čistit prostor, odebírat balony a utkání soupeřům co nejvíce znepříjemnit.

Abdoulaye Doucouré je typickým box-to-box záložníkem, který oběhá i nemožné a je platný na obou polovinách hřiště. Trefu do černého ale pro Toffees představuje hlavně James Rodríguez. Tři branky a čtyři asistence v sedmi zápasech hovoří za vše.

Že má Ancelotti pro nejlepšího střelce mistrovství světa v roce 2014 slabost, je všeobecně známá věc. V minulosti se potkali v Realu Madrid a Bayernu Mnichov. „Vycházíme spolu výborně, mou kariéru hodně ovlivnil. Jsem rád, že budeme znovu spolupracovat,“ uvedl kolumbijský reprezentant po příchodu do Evertonu.

Pod taktovkou svého osudového trenéra se mu vždy dařilo, což zatím platí i na Britských ostrovech. Fanoušci a novináři jejich vztah dokonce označují za „největší love story současného fotbalu“. Dobré výsledky ale nelze přičítat jen Rodríguezovi.

Fantasticky do sezony vstoupil také Dominic Calvert-Lewin. Třiadvacetiletý Angličan, jenž už nakoukl do reprezentačního A-týmu, vévodí, společně s Korejcem Sonem z Tottenhamu, tabulce kanonýrů. V šesti kolech se stihl prosadit hned sedmkrát.

Práce nekončí

Jeden přesný zásah zaznamenal také minulý víkend, v Merseyside derby proti Liverpoolu. Krásné utkání skončilo nerozhodně 2:2. Everton byl favoritovi více než vyrovnaným sokem, ale s bodem musel být nakonec spokojen. V nastaveném čase totiž VAR neuznal Reds gól kvůli téměř neviditelnému ofsajdu.

„Podali jsme dobrý výkon, ale prožili smolné utkání. Odvolali nám naprosto legitimní gól, navíc jsme přišli o dva hráče,“ narážel Jürgen Klopp na zranění Thiaga a klíčového stopera Virgila van Dijka, který po operaci kolene dost možná nezasáhne do zbytku sezony a nestihne ani EURO.

Německý trenér zároveň pochválil soupeře, zápas popsal jako „nejkvalitnější derby od svého příchodu do Liverpoolu“. Ancelotti byl rovněž spokojený, ale pokorný: „Ukázali jsme, že se můžeme měřit i s jedním z nejlepších týmů Evropy. Ale upřímně? Jejich kvalit zatím ani zdaleka nedosahujeme. Abychom to dokázali, musíme ještě hodně pracovat.“

Úspěchy se zkrátka nedostaví ihned, Toffees potřebují čas. Co nevidět je v Premier League začnou nahánět i další týmy, které se zatím výkonnostně hledají. Třeba ambiciózní Manchester City rozhodně nemá v plánu zůstat až na třinácté příčce.

Reálným cílem je pro Everton návrat do evropských pohárů, a ví to i Ancelotti. Kdyby se jeho svěřenci udrželi na čele tabulky až do konce sezony, jednalo by se o podobný zázrak jako před čtyřmi lety, kdy Leicester napsal jeden z nejkrásnějších příběhů fotbalové historie.

Autor: Vojtěch Tůma