130 let

Kuka se připojí k Žižkovu. | foto: Lidové noviny

Kuka se stal sportovním ředitelem Žižkova

Sport
  •   14:28
PRAHA - Novým sportovním ředitelem prvoligové Viktorie Žižkov se od 1. června stane devětatřicetiletý bývalý fotbalový reprezentant Pavel Kuka. Ve funkci vystřídá Milana Lešického, který se vrací domů na Slovensko.


"Vždy jsem si přál zůstat u fotbalu i po skončení ligové kariéry, ale
nechtěl jsem se stát trenérem. Nabídka Viktorky mě samozřejmě potěšila a s radostí jsem ji přijal," řekl Kuka na dnešní tiskové konferenci v Praze. Sedmaosmdesátinásobný reprezentant již dříve dělal generálního ředitele Marily Příbram, kde pracoval od srpna 2005 do února 2006. Poté se stal sportovním ředitelem v marketingové společnosti ISM u hráčského agenta Pavla Pasky, kde nyní končí.


V aktivní kariéře nastupoval Kuka v dresech Slavie, Chebu, v německých týmech Kaiserslauternu, Norimberku, Stuttgartu a v létě 2000 se vrátil do Slavie. Poslední ligový zápas odehrál v květnu 2005. Byl členem stříbrného českého týmu na ME 1996 v Anglii a v nejvyšších soutěžích vstřelil celkem 152 gólů. V současné době hájí barvy Jílového u Prahy. Lešický se významně podílel na loňském postupu Žižkova do první ligy. Ve Viktorii působil od února 2006, nyní se vrací na Slovensko, protože jeho manželce končí pražská diplomatická mise na slovenském velvyslanectví.


"Doma chci kandidovat na funkci prezidenta Slovenského fotbalového svazu nebo trénovat nějaký přední klub," naznačil Lešický své další plány. "Dohoda s panem Lešickým byla postup, konsolidace kádru a udržení se v první lize a vše se podařilo. Měli jsme úkol najít po něm člověka minimálně stejných charakterových a odborných vlastností. Myslím, že se to v osobě Pavla Kuky podařilo. Doufám, že jsme sáhli po správném jménu," řekl majitel
žižkovského klubu Luděk Vinš.


Kuka hodlá na Lešického práci navázat. "Bude jí plno. V této pozici jsem nováček a bude to hodně o sbírání informací a zkušeností," řekl Kuka, který věří, že mu velmi pomůže dvacet let profesionální hráčské kariéry.

Autor: ČTK