130 let
David Lafata

David Lafata | foto: ČTK

Lafata by si rád splnil sen: dát gól mistrům světa

Sport
  •   15:45
PRAHA - V této sezoně dal za klub téměř tolik branek, co všichni ostatní reprezentanti dohromady, přesto jablonecký útočník David Lafata nemá před utkáním se Španělskem přehnané ambice. Rozhodně prý nebude naštvaný, pokud se na hřiště nedostane, i když by se s mistry světa rád poměřil a splnil si svůj sen: dát Španělsku gól.

Lafata v dosavadních devíti kolech první ligy dal 13 branek; střelecky vyšel naprázdno jen v úvodním kole proti Mladé Boleslavi a nyní v pondělí proti Slovácku. Tím přerušil sérii sedmi ligových zápasů v řadě se vstřeleným gólem. To se dosud povedlo jen jemu a bývalému sparťanovi Horstu Sieglovi.

"Věděl jsem, že ta série nebude nekonečná. Samozřejmě mě to mrzí, protože tu šanci jsem měl. Štve mě to ale kvůli tomu, že jsme přišli o body," připomněl prohru 0:1. Sérii však sám prý příliš nesledoval. "Jen kluci mi to připomínali. Neříkám, že by mi rekord neudělal radost, ale nijak jsem se za tím nehonil. Ale vážím si toho, že se o to teď dělím zrovna s Horstem Sieglem. S ním se ale nemůžu vůbec srovnávat. Možná máme trochu podobný styl hry, ale Horst dal těch gólů přeci jen o trochu víc. Já se mu nikdy nepřiblížím," prohlásil Lafata.

Jeho střeleckou formu mu připomínali i reprezentanti. "Tak samozřejmě na to padají narážky. Kluci i gratulují. Teď si mě ale dobírali hlavně kvůli tomu, že jsem ten gól nedal. Ptali se mě, proč prý radši trefuju tyčku," prozradil třicetiletý Lafata.

LAFATA: Jablonec hraje podobně jako Španělsko. Oni jsou na tom líp technicky.

I přes aktuální dobrou formu však zůstává skromný. "Vím, kde je v reprezentaci moje místo. Já nejsem hráč, na kterém nároďák stojí. Jsem rád, že tu mohu vůbec být. Za každou chvilku na hřišti budu rád, ale když nepřijde, tak nebudu naštvaný," uvedl. "Jde hlavně o to, abychom se dostali do baráže. A je jedno, jestli na hřišti bude Petr nebo Pavel," dodal.

Přesto přiznal, že by si rád splnil svůj sen. A to dát gól mistrům světa. "To je takový sen. Je úplně jedno, jak by padl, ale hlavně, aby platil. Pokud by se to povedlo a já tím pomohl týmu, bylo by to skvělé," řekl jablonecký kanonýr. Těší na teď to, až uvidí naživo hrát španělského kanonýra Davida Villu. "Jeho hra se mi hodně líbí. Oni ale mají celý tým skvělý. Co hráč, to persona. Čeká nás těžký zápas a fanoušci se mají na co těšit stejně jako my hráči," dodal.

I když je momentálně druhým nejlepším střelcem evropských ligových soutěží, rozhodně by si prý netroufl radit španělskému útočníkovi Fernandu Torresovi, který se naopak v zakončení trápí. "To se nedá vůbec srovnávat.

Spíše bych si k němu šel pro radu já. Každý fotbalista má období, kdy mu tam spadne všechno, do čeho kopne. A pak zas přijde období, kdy se mu nedaří, a čím více se snaží, tím více to nejde. Většinou se to ale protrhne nějakou šmudlou a zase se rozjede," popsal.

Věří ale, že v pátek bude střelecké štěstí na straně českého týmu. Šanci vidí především přes standardní situace. "V těch jsme hodně silní. A také se musíme pokusit využít nějaký brejk po zisku míče ve středu pole. To je asi jejich největší slabina. Moc útočí a pak mají otevřenou obranu. Záleží na nás, jestli to dokážeme potrestat," uvedl Lafata.

V obráceném gardu je na to zvyklý z Jablonce, se kterým se snaží hrát nátlakovou ofenzivní hru a soupeři často čekají na to, aby Severočechy potrestali z brejků. "Je pravda, že máme podobně stavěný tým plný technických hráčů, kteří rádi hrají s balonem, a nenakopáváme míče. Snažíme se hrát podobně jako Španělsko, ale děláme to mnohem pomaleji. Je to spíše takový slabý odvar. Oni jsou na tom trošku líp technicky," dodal s širokým úsměvem.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz