130 let

Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov po snížení na 1:2 v zápase s Mohučí. | foto: AP

Lewandowski může odstartovat přestupové domino. Stačí, aby podepsal Barceloně

Sport
  •   20:39
Nejočekávanější přestup fotbalového léta je domluven. Příchod Roberta Lewandowského do Barcelony může spustit lavinu. Ale...

Už v květnu třiatřicetiletý polský kanonýr prohlásil: „Můj příběh s Bayernem skončil. Další pokračování spolupráce si nedokážu představit. Doufám, že mi nebudou bránit v odchodu jen proto, že mohou. Můj přestup jinam je pro všechny nejlepším řešením.“

Poslední větu cílil na sebe a na bavorský celek. Jenže jak plynul čas po otevření přestupního okna, začala platit na všechny.

Jistě, velké přesuny se už uskutečnily, tím nejblyštivějším byl odchod norského bombarďáka Erlinga Haalanda z Dortmundu do Manchesteru City. Ten byl ale domluvený dávno před „Lewou“.

A definitivní rozhodnutí kapitána polské reprezentace může nastartovat další přesuny. Proč vlastně ta nejistota na přestupním trhu? Jednoduchá odpověď: Lewandowski zatoužil po přesunu do španělské Barcelony.

Katalánská pýcha se ale stále potýká s finančními problémy. Důkazů lze najít hned několik:

1. Barcelona prodala 10 % ze svých televizních práv na příštích 25 let za 267 milionů eur americké investiční firmě Sixth Street. A je připravena prodávat dál.

2. Právě tyto zisky mají pokrýt skutečnost, že za každé 1 euro vynaložené na nový plat musí získat zpět 3 eura.

3. Španělští novináři nyní přišli s tím, že Barcelona zatajila jednu zajímavou skutečnost z dohody s Bayernem. Třeba tu, že bavorský celek dostane 50 milionů eur (45 základ + 5 bonus). A dalších 10 milionů, pokud Lewandowski dokončí v dresu Barcelony první ze tří sezon (smlouva je na 3 roky + rok opce). Mluví se i o tom, že Lewandowského izraelský agent Pini Zaháví má dostat za dotažení dohody 20 milionů eur.

Přestup tak Barcelonu může místo 50 milionů eur vyjít až na konečných 80 milionů eur.

„Máme několik dobře rozpracovaných operací, které čekají na aktivaci naší ,druhé páky’ (onen další prodej televizních práv), abychom mohli realizovat přestupy,“ uklidňuje fanoušky prezident klubu Jopan Laporta. Tato akce je neodvratná, pokud chce udržet v kádru pětadvacetiletého Frenkieho de Jonga, klíčového to záložníka týmu. Nizozemci se odcházet nechce, pro současnou Barcelonu je ale nabídka Manchesteru United 85 milionů eur velmi lákává.

Pokud Lewandowski projde v pondělí v Miami, kam za týmem odletěl, zdravotní prohlídkou a podepíše smlouvu na 18 milionů eur ročně (v Bayernu bral 23) – a přísné vedení španělské La Ligy jeho přestup zaregistruje –, odšpuntuje se ona vlna dalších přestupů.

Bayern sice už přivedl útočníka Sadia Maného, plnohodnotnou náhradou by ale mohl být až Harry Kane. Po jedné sezoně se stal v Barceloně nechtěným Memphis Depay, klid není stále ani kolem Cristiana Ronalda...

Autor: Antonín Vavrda