130 let
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Fotbalisté znají soupeře v Lize národů: Španělsko, Portugalsko a Švýcarsko

Sport
  •   18:48
Atraktivní soupeři z Pyrenejského poloostrova a silná alpská země. Čeští fotbalisté znají los Ligy národů 2022. V elitní úrovni se utkají se Španělskem, Portugalskem a Švýcarskem. Rozhodl o tom čtvrteční los v Nyonu, sídle Evropské fotbalové unie (UEFA).

Trenér Jaroslav Šilhavý sledoval ceremoniál na plátně v tiskovém centru strahovského sídla asociace a přál si protivníky, s kterými se Češi dlouho nepotkali.

A přání mu vyšlo ve všech směrech.

„Mluvil jsem o těchto soupeřích už před losem, že jsme s nimi ještě nehráli a třeba by pro nás byli zajímaví. Stalo se,“ poznamenal Šilhavý.

Se Španělskem se národní mužstvo utkalo naposledy na mistrovství Evropy 2016 ve Francii, v základní skupině podlehlo gólem v závěru 0:1.

S Portugalskem o čtyři roky dřív ve čtvrtfinále na Euru v Polsku. Vítězný gól na 1:0 dal krátce před koncem Cristiano Ronaldo.

A se Švýcarskem to bylo v zahajovacím duelu evropského šampionátu 2008, v Basileji český tým vyhrál gólem Václava Svěrkoše 1:0. 

„Skvělý los. Fanoušci se mají v létě opravdu na co těšit a náš národní tým se poměří nejen s evropskou, ale i světovou špičkou. Byli jsme odměněni za postup do elitní úrovně Ligy národů,“ řekl předseda fotbalové asociace (FAČR) Petr Fousek.

„Těžko hledat v osudí soupeře, o němž bychom řekli, že je hratelný nebo lehký. Už to, že jsme mezi top šestnácti týmy v Evropě, je pro nás velká čest. Věřím, že tam nebudeme jen do počtu,“ přemítal český kouč.

„Už teď se těším,“ podotkl kapitán Tomáš Souček. „Je to atraktivní pro diváky i pro nás. A zároveň věřím, že můžeme být úspěšní.“

Česko bylo při losu ve čtvrtém výkonnostním koši společně s Walesem, Rakouskem a Maďarskem, čili s vítězi Ligy národů B minulého ročníku, kteří jsou mezi elitou nováčky. S nimi se utkat nemohlo.

Los jim určil tři z dvanácti celků, po jednom z prvního, druhého a třetího koše.

„Je to hodně zajímavá skupina v čele s Portugalskem a jeho hlavní hvězdou Cristianem Ronaldem. Určitě to bude solidní prověrka, každý zápas bude mít určitě vysokou úroveň,“ zdůraznil záložník Michal Sadílek.

Česko bylo taženo jako druhý tým ze čtvrtého koše po Rakousku, takže bylo zařazeno do 2. skupiny. A pak k němu postupně přibývali protivníci.

Ze třetího koše ho minulo Chorvatsko, pak se v rukou aktérů losování objevilo Švýcarsko. To v nedávné kvalifikaci o mistrovství světa 2022 vyhrálo svou skupinu před Itálií, letošními mistry Evropy. Na Euru došlo stejně jako Češi mezi nejlepších osm, kde vypadlo po penaltách se Španělskem.

Z druhého koše šlo na řadu jako první Dánsko, čtvrtfinálový přemožitel Čechů z letošního Eura. Jako druhé bylo taženo Portugalsko.

To prožívá slabší období, neuspělo na Euro a v kvalifikaci o světový šampionát musí do baráže jako Itálie nebo Češi.

Z prvního koše Šilhavého tým minula Francie, obhájce prvenství z letošního finálového turnaje Ligy národů.

A pak se objevilo Španělsko.

Liga národů má termín příští rok v červnu, kdy jsou na programu čtyři utkání, a v září, to se odehrají zbývající dvě.

Vítěze skupin z nejvyšší úrovně čeká v roce 2023 finálový turnaj, tzv. Final Four. Týmy na čtvrtých místech sestupují o level níž.

UEFA zatím nerozhodla, jak se soutěž promítne do kvalifikace o příští mistrovství Evropy, které se uskuteční v roce 2024.

Autor: min