130 let
Legendární fotbalista Antonín Panenka

Fotbalový internacionál Antonín Panenka ukazuje státní vyznamenání, které obdržel 28.10. z rukou prezidenta republiky Václava Klause jako teprve druhý fotbalista v historii. | foto: ČTK

Rozhovor

Moje myšlenka neumřela, těší Panenku po Pirlově penaltě

Sport
  •   22:00
PRAHA - Nejzmiňovanějším českým fotbalistou na mistrovství Evropy je po víkendu Antonín Panenka (63). Za popularitu mistra Evropy 1976 může penalta, kterou italský záložník Andrea Pirlo přispěl k vyřazení Anglie v nedělním čtvrtfinále. Pirlo zvolil stejný způsob provedení, kterým se proslavil před 36 lety vynálezce "vršovického dloubáku."

Jak vám bylo, když Pirlo kopnul penaltu lehkým obloučkem doprostřed?
Potěšilo mě, že moje myšlenka neumřela a pokračují v ní další hráči. Také mě to utvrdilo v názoru, že taková penalta znamená velkou zbraň. Když se dobře provede, má téměř stoprocentní úspěšnost..

zdroj: www.youtube.com

Co je pro její úspěšné provedení nejdůležitější?
Musíte dostat brankáře, kam potřebujete. Svým pohybem i rozběhem ho musíte přesvědčit, že penaltu kopnu normálně. Potom je to naprosto jednoduché.

Je k tomu potřeba dlouhodobý nácvik?
To určitě ano. Ono to vlastně vůbec riskantně není, pokud si ji vyzkoušíte dopředu. Může se podařit, i když vás potká náhlá myšlenky, ale míra možného neúspěchu tím roste.

Funguje nejlépe v nejvíce vypjatých momentech?
To je právě správná situace. Brankář si při něm nemyslí, že by si mohl hráč něco takového dovolit.

zdroj: www.youtube.com

Ptají se vás fotbalisté i dnes na návod, jak se naučit "vršovický dloubák"?
Už ne. Každý má nějaký svůj směr, který prosazuje. Mladí hráči o takové věci dnes už nemají zájem, protože mají až moc přehnané sebevědomí.

Kolik ohlasů jste zaznamenal po Pirlově penaltě?
Bylo jich hodně. Ze Španělska, Itálie, Německa, Rakouska, dokonce i z Ruska. Přiznám se, že jsem z toho až překvapený. Vlastně od rána nedělám nic jiného a jen telefonuju.

Autor: Petr Adam