130 let

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů: Slovensko - ČR, 13. října 2018 v Trnavě na Slovensku. Český trenér Jaroslav Šilhavý a kapitán Bořek Dočkal se radují z vítězství. | foto: ČTK

Pochvalu si zaslouží spíše útočníci, hodnotil kapitán Dočkal se dvěmi asistencemi

Sport
  •   18:58
Trnava - Vydařenější premiéru v roli kapitána fotbalové reprezentace si mohl Bořek Dočkal těžko představovat. Dvěma asistencemi zařídil výhru 2:1 v Trnavě nad Slovenskem, spíše než osobní statistiky ho ale těšil dobrý výkon českého týmu. Navíc si za góly nepřipisoval větší zásluhy, protože podle něj šlo především o dobrou práci zakončujících útočníků Michaela Krmenčíka a Patrika Schicka.

„Občas to tak prostě vyjde, někdy dáte pět skvělých přihrávek a není z toho nic. Ale dnes oba útočníci obě situace skvěle dohráli. Pochvalu si spíše zaslouží oni,“ prohlásil Dočkal.

Nejprve v 52. minutě kolmicí vysunul Krmenčíka, který si odstavil jednoho z nejžádanějších obránců v Evropě Milana Škriniara a zkušeně zakončil podél brankáře. Při vítězné brance pak z pravé strany posadil míč na Schickovu hlavu.

„U prvního gólu se tam ‚Krmelec‘ skvěle natlačil, odstavil si obránce a nezazmatkoval. Krásně to uklidil. Druhý míč nebyl nic výjimečného. Míč byl pomalý, takže těžký pro útočníka, ale Patrik si ho skvěle našel,“ popisoval Dočkal.

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů: Slovensko - ČR, 13. října...
Obrázek není k dispozici

Dvěma asistencemi ale potvrdil roli nejlepšího nahrávače zámořské MLS, kde má na kontě v dresu Philadelphie už 17 asistencí. „Pro mě není důležité to, jak zápas vyšel mně, ale týmu. Pro nás to byl důležitý zápas a možná více než výsledek pro nás bylo důležité, jak se budeme prezentovat, jak k zápasu přistoupíme a jestli dokážeme na hřiště přenést tu pozitivní energii,“ řekl Dočkal.

To se podle něj povedlo a mělo by to být vzpruhou pro tým do úterního zápasu na Ukrajině i pro další budoucnost. „Věřím, že je to vzpruha. Potřebovali jsme nabrat sebevědomí, protože bez něj se hrát nedá. Teď je třeba na tom stavět a výkony potvrzovat. Nemůžeme být naivní a myslet si, že jedním zápasem jsme všechno zlomili a nastartovali novou éru. Je třeba další zápasy odpracovat, stavět na tom, co se povedlo a přidávat k tomu další věci. Pořád je velký prostor pro zlepšení,“ uvedl třicetiletý záložník.

Do zápasu šel jako nový kapitán a spoluhráče se snažil nabudit. „Mluvil jsem ke klukům před zápasem, ale nechci se začít chovat jinak. Je nás tu širší skupina hráčů, kteří to musí vzít na sebe a není rozhodující, kdo má na ruce pásku,“ dodal.

Spoluhráči ho ale za vůdcovství ocenili. „Jsme rádi, že je zpátky. Je kapitán a ukázal to jak v zápase, tak před ním. Jako kapitán si vzal slovo a měl proslov. Ale nechci prozrazovat, co říkal,“ uvedl stoper Jakub Brabec. „Jsem rád, že je Bořek zpět a že se stal kapitánem. Takového hráče jsme tu potřebovali,“ doplnil Krmenčík.

Autor: ČTK