130 let
Sara Björk Gunnarsdóttir na tréninku fotbalistek Lyonu. Snímek pochází ze srpna...

Sara Björk Gunnarsdóttir na tréninku fotbalistek Lyonu. Snímek pochází ze srpna 2020. | foto: Reuters

Budíček! Přelomový verdikt otevírá fotbalistkám cestu k férové mateřské

Sport
  •   14:38
Je to revoluční rozhodnutí, které může pozitivně ovlivnit celý ženský fotbal. A nejen ten. „Tento příběh je mnohem větší než já sama. Je to budíček pro všechny kluby,“ napsala šťastná Sara Björk Gunnarsdóttir, islandská kapitánka, která vyhrála spor se svým bývalým klubem Lyonem ohledně nevyplácené mateřské.

„Rozsudek proti Lyonu vysílá klubům a fotbalistkám jasný vzkaz: Přísné uplatňování mateřských práv je vymahatelné,“ potěšilo organizaci FIFPro, která hájí hráče a hráčky po celém světě.

Zastupovala i Gunnarsdóttir, o jejímž velkém vítězství u tribunálu Mezinárodní fotbalové federace FIFA informovaly agentury v úterý večer.

Lyon musí dvaatřicetileté záložnici uhradit dlužnou částku přes 82 tisíc eur (téměř dva miliony korun) plus úroky a pokud to nezvládne do 45 dnů od zveřejnění rozhodnutí, budou mu zastaveny přestupy.

Peníze však v případu nejsou až tak podstatné.

„Nejde jen o byznys, ale o má práva jako pracovnice, ženy a lidské bytosti,“ uvedla Gunnarsdóttir.

Jde totiž o první rozhodnutí tohoto druhu od ledna 2021, kdy vstoupily v platnost nové předpisy FIFA ohledně mateřství. Hráčkám musí být poskytnuta minimálně čtrnáctitýdenní mateřská dovolená, během níž mají dostávat alespoň dvě třetiny mzdy, kluby jsou po jejím skončení povinny znovu je začlenit do týmu (případně jim pomoci ve shánění jiného zaměstnání) a poskytnout jim odpovídající lékařskou podporu.

To Lyon, jeden z nejlepších týmů na poli ženského fotbalu, neplnil.

2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ We are ready for ya! New year and a new chapter with my two favorite people in the world! This will be something special

1. ledna 2022 v 12:20, příspěvek archivován: 18. ledna 2023 v 11:54

Islanďanka, od loňského léta působící v Juventusu, hrála za Olympique od roku 2020 a dvakrát s ním triumfovala v Lize mistryň. Když na začátku roku 2021 otěhotněla, dohodla se s klubem, že na doporučení lékařů odcestuje na poslední trimestr domů do vlasti.

Do začátku mateřské měla nárok na mzdu v plné výši, ovšem nedlouho poté, co přistála na Islandu, jí peníze přestaly chodit.

„Během těhotenství a do nástupu na mateřskou dovolenou jsem podle závazných regulí FIFA měla nárok na plnou mzdu, to patří k mým právům a zpochybnit je nesmí ani tak velký klub, jakým je Lyon,“ řekla Gunnarsdóttir, která svůj příběh podrobně popsala uznávanému serveru The Player’s Tribune.

FIFA také zjistila, že Lyon nedodržel pokyny ohledně péče o hráčku, nestaral se o její blahobyt, ač měl. „Během mého těhotenství mě klub nekontaktoval. Nikdo mě nekontroloval, nezjišťoval, jak jsem na tom fyzicky i psychicky. A to jako zaměstnanec, ale především jako člověk. Měli povinnost se o mě postarat, ale neudělali to,“ pokračovala fotbalistka.

Původně si myslela, že s penězi mohlo jít o chybu u banky, ověřila si také, že jejím spoluhráčkám Lyon normálně platil. Klub jí nejprve na oficiální dotaz odpověděl, že dlužnou mzdu promptně uhradí, avšak neučinil tak a na následnou stížnost reagoval odvoláním se na francouzské zákony.

Těmi omlouval svou nečinnost i v oficiálním prohlášení.

„Francouzské zákony nám znemožnily splnit požadavky FIFA. V některých otázkách je považujeme za příliš restriktivní,“ uvedl Lyon s tím, že „učinil vše pro to, aby záložnici podpořil během těhotenství i návratu k vrcholovému fotbalu.“ „Jsme hrdí, že Sara Björk Gunnarsdóttir byla naší hráčkou a naše cesty se rozešly z čistě sportovních důvodů.“

Champions League winners 2022

What a moment

22. května 2022 v 14:15, příspěvek archivován: 18. ledna 2023 v 12:10

To islandská fotbalistka, jež má syna Ragnara s útočníkem Árnim Vilhjálmssonem, rozporuje.

Loni na jaře se vrátila na trávníky a nelíbilo se jí, že se k ní trenérka a vedení klubu chovají jinak než dřív. Bylo jí zakázáno brát sotva několikaměsíční miminko, jež v té době kojila, na cesty k venkovním zápasům – prý aby Ragrarův případný pláč nerušil ostatní. Pak Olympique navrhl, že si synovu přítomnost v letadle či autobuse dvakrát otestuje. „To mi opravdu nebylo příjemné,“ líčila.

Zatímco se vztah mezi Gunnarsdóttir a klubem během pár měsíců rapidně zhoršil, organizace FIFPro pracovala na případu.

Vítězství v něm označila za přelomové a podobně to vidí i hráčka.

„Cítím v něm záruku nejen finanční jistoty pro další fotbalistky, které by chtěly miminko během kariéry,“ pravila. „Chtěla bych se ujistit, že už si nikdo nikdy nebude muset projít tím, čím jsem si prošla já.“

Autor: vp