130 let
Messi vs. Ronaldo.

Messi vs. Ronaldo. | foto: Reprofoto

Doporučujeme

Souboj roku: fotbalový svět se těší na duel Barcelona-Real Madrid

Sport
  •   13:00
PRAHA - Připravte se na zápas, jehož magie dopředu fascinuje celý fotbalový svět. FC Barcelona proti Realu Madrid. Očekávání se vyšplhala na maximální úroveň – jako by se dnes na hřišti proti sobě postavil Superman s Flashem Gordonem, hrdinové z komiksů nadaní výjimečnými schopnostmi.

Tady nepůjde jen o vedení ve španělské lize. Dojde na souboj klubů, které dosavadními výsledky ostatní přesvědčily, že jsou na světě bezkonkurenční. Ohrozit se mohou jedině navzájem. V minulosti se v domácí soutěži utkali už stošedesátkrát, ale jejich rivalita fanouškům určitě nezevšedněla.

Právě naopak – před zápasem na bájném barcelonském stadionu Nou Camp je zase pořádně intenzivní. Žádné taktizování nepřipadá v úvahu, zástupy fanoušků touží po fotbalovém ohňostroji. "Máme zodpovědnost nabídnout světu opravdu výjimečný zápas," prohlásil trenér Realu Madrid José Mourinho.

Vzájemná bilance

81x vítězství Barcelony
85x vítězství Realu
42x remíza
skóre - 354:331 pro Real

GUARDIOLA VS. MOURINHO
Portugalský kouč je klíčovou postavou večera, která opravdu netrpí přehnanou skromností. Nemá k tomu moc důvodů. V předchozích působištích sbíral Mourinho jeden úspěch za druhým, s Chelsea i Interem Milán dokázal Barcelonu vyřadit v Lize mistrů, i když na Nou Campu ani tak ještě nikdy nezvítězil. Teď by to rád napravil. Od letního začátku angažmá v Realu žádné soutěžní utkání neprohrál.

Svým arogantním vystupováním si mezi příznivci chlouby Katalánska udělal mnoho nepřátel. "Pro ně jsem persona non grata. Nežádoucí osoba. Taky mi nemohou zapomenout, že jsem jim odepřel možnost vyhrát Ligu mistrů na stadionu Realu Madrid," připomněl jarní události. S Interem Milán svého dnešního soupeře vyřadil v semifinále prestižní soutěže a s italským týmem potom uspěl v madridském finále.

FENOMÉN EL CLÁSICO

Hlavní trumfy Barcelony
Málokterý stadion by mohl vyprávět fotbalové příběhy. Nou Camp to prý dokáže.
Nabitý stadion:
Prostředí magického Nou Campu dělá z domácích mírného favorita. Když vás přímo z tribun povzbuzuje téměř 100 tisíc lidí, přináší to sílu navíc.

Lionel Messi: Argentinský fotbalový šaman umí odčarovat každou obranu. V posledních deseti zápasech pokaždé dokázal dát gól. Měří jen 169 centimetrů, ale šikovností a dravostí dokáže převýšit všechny kolem sebe.

Účinný styl: Na první pohled je barcelonská taktika jednoduchá. Její hráči prostě nikomu nepůjčí míč a vždy si s ním vědí rady. Ve středu v Lize mistrů ho drželi na kopačkách proti Panathinaikosu Atény 74 procent času. Jádro týmu je pohromadě delší dobu, vytříbená souhra funguje téměř automaticky.

Hlavní trumfy Realu Madrid
José Mourinho
Mourinhovo kouzlo: Fotbal hraje 22 hráčů, a vždy vyhraje Mourinhův tým. Parafráze slavného výroku k portugalskému trenérovi dokonale sedí. Po letním příchodu k "Bílému baletu" se nepotřeboval dlouho rozkoukávat, od začátku sezony ani jednou neprohrál.
Cristiano Ronaldo: Pravděpodobnost, že nejdražší fotbalista světa dnes nedá gól, je daleko nižší než opačná možnost. Portugalská hvězda jich stihla vstřelit 15 v 12 zápasech.
Touha po odplatě: V minulých dvou sezonách sbírali fotbalisté Realu proti Barceloně jen samé porážky s celkovým skóre 2:11.

Také na Mourinhovi je přes neochvějné sebevědomí znát, že před nejsledovanějším utkáním podzimu cítí respekt k soupeři, který jako jediný tempu jeho týmu stačí a v lize za ním zaostává jen o bod. Nejvíc k trenérovi Barcelony Pepu Guardiolovi, se kterým spolupracoval v začátcích své kariéry. "Kdybych byl prezidentem klubu, dal bych mu smlouvu na dalších 50 let," pronesl bez váhání.

MESSI VS. RONALDO
Mourinhův přínos zůstává jedním z atraktivních lákadel fotbalového svátku známého jako El Clásico. Důležitou část mu dodávají také klíčoví hráči obou týmů. Za Barcelonu Lionel Messi, za Real Madrid Cristiano Ronaldo. Oba útočníci se od začátku sezony na trávníku pohybují jako utržení z řetězu, alespoň co se týče střílení gólů. Ronaldo jich má na kontě víc ve španělské lize, Messi ho zase překonává, pokud se do bilance zahrnou i góly v ostatních soutěžích.

Pravděpodobnost, že by ani jeden z nich nevstřelil gól, je velmi malá. Těžko rozsoudit nekonečné debaty řešící, kdo z nich je nejlepším fotbalistou planety. "Messi stále ční nad ostatními rozdílem třídy," zastává se svého spoluhráče Javier Mascherano. Ronaldo už zase dokázal v Realu pokořit rekord slavných předchůdců Di Stéfana a Puskáse, kteří rozhodovali slavné zápasy s Barcelonou v minulosti. Svých prvních 50 gólů za "Bílý balet" stihl dát za 53 zápasů. Úžasná statistika.

Se soubojem obou velkých rivalů je spojen i politický podtext, který v poslední době ustupuje do pozadí. I tak je FC Barcelona dál vnímána jako chlouba Katalánska, jehož identitu se snažil potlačit během své čtyřicetileté vlády diktátor Francisco Franco. Naopak Real Madrid byl vnímán jako klub podporovaný nenáviděným režimem. Jenže časy se mění.

Současný španělský premiér José Luis Zapatero stojí před dnešním zápasem na straně domácích. Podle jeho tipu zvítězí nad Realem 4:2. "Barcelona totiž dělá z fotbalu něco víc než jen fyzický, kontaktní sport. V jejím podání někdy připomíná spíš šachy," uvedl. Vzletných pojmenování byste zaznamenali dost a dost. Fotbalová poezie ale bude mít své místo hlavně na hřišti.

Autor: Petr Adam