Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sparta ja na dně, prohrála i s Plzní. Západočeši vyhráli zaslouženě

Sport

  18:10
PRAHA - Fotbalisté pražské Sparty prohráli v letošním ročníku Gambrinus ligy třikrát ze šesti zápasů. Poslední porážka přišla na Letné, kde zaslouženě vyhrála Plzeň. Zápas rozhodla branka Jiráčka ze 60. minuty.

Zklamaná Sparta. foto: ČTK

Spartě se hroutí svět jako domeček z karet. V minulé sezoně vyhrála titul bez jediné porážky, ovšem v letošním ročníku toto "pravidlo" rozhodně neplatí.

Letenští po porážkách v Hradci Králové a Českých Budějovicích nezvládli ani utkání doma proti Plzní.

Sparťané po celý zápas působili poněkud bezzubě. Souvislejší tlak si nevytvořili a branku plzeňského Pavlíka ohrožovali ze standardních situacích, nikoliv z herní převahy.

Naopak druhý nejlépe střílející celek Gambrinus ligy z Plzně hrál pohledný fotbal. Rychlé akce krajních hráčů doplňovala kreativita ve středu pole odchovance Sparty Pavla Horvátha.

První branka zápasu přišla jak jinak než po přesném pasu zmiňovaného Horvátha, se kterou adresát Jindráček naložil bezchybně. Technickou střelou z hranice pokutového území prostřelil brankáře Blažka.

Ve druhém poločase se snažili převzít iniciativu domácí, ale kvůli řadě nepřesností se do vyložené šance nedostali.

V závěru duelu jasně dominovali hráči Plzně. I když se dal očekávat poslední nápor Letenských, tak se hrálo kolem svatyně sparťana Blažka.

V jediné gólové šanci ve druhé půli se ocitl útočník Wilfried, ale bezchybným vyběhnutím mu vyrovnání překazil brankář Pavlík.

Plzeň si tak upevnila pozici na čele Gambrinus ligy a Sparta se na třetím místě pravděpodobně dlouho neohřeje...

Gambrinus liga - 6. kolo

AC Sparta Praha - FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)
Branka: 60. Jiráček. Rozhodčí: R. Hrubeš - Kovařík, Moudrý. ŽK: Adiaba - Petržela, Limberský, Pavlík. Diváci: 7943.
Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Krob - Hoheneder (71. Hejda) - Sionko, Matějovský, Kucka (54. Vachoušek), Jeslínek (71. Kweuke) - Wilfried. Trenér: Chovanec.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela (85. Ševinský), Horváth (78. Bakoš), Rada, Kolář, Jiráček (66. Střihavka) - Rezek. Trenér: Vrba.

Liberec - Příbram
Fotbalisté Příbrami nedali v ligovém utkání počtvrté za sebou gól a protáhli střelecký půst už na 411 minut, přesto si vezou z duelu šestého kola v Liberci cennou bezbrankovou remízu. Na severu Čech dokázali bodovat po dlouhých deseti letech, když předchozí osm vzájemných utkání pod Ještědem prohráli. Slovan nepotvrdil výhru na Slavii a na domácí vítězství čeká už od dubna.

Liberec podle očekávání držel míč, ale dobrou půlhodinu se skrz spolehlivě pracující příbramskou defenzivu nedostal do pořádné

šance. Hosté útočili sporadicky, přesto nebezpečně. V sedmé minutě nacentroval z pravé strany Klesa na Huňu, který ve skluzu mířil nad. Domácímu gólmanovi Bičíkovi zatrnulo také při dvou centrech ze strany, jeden z nich se dokonce otřel o vrchní část břevna.

Na druhé straně tradičně vymýšlel akce Štajner, finální fáze však tentokrát Slovanu vázla. Navrátilec z Německa tak zkoušel ve 22. minutě sám štěstí lobem z dálky, Hruška ale zacouval do branky včas.

Příbramská defenziva poprvé selhala až ve 33. minutě. Štajner krásnou přihrávkou ze strany pod sebe našel nabíhajícího Gecova a Středočechy zachránil proti ostré ráně obětavým zákrokem jeden z obránců. Liberec ožil a v závěru poločasu stupňoval tlak. Víc než Bosančičovu střelu kousek vedle z 38. minuty však nevymyslel. Ve zlepšeném výkonu pokračovali domácí i v úvodu druhé půle. V 54. minutě se dvakrát zaskvěl příbramský Hruška. Nejprve možná s pomocí tyči zlikvidoval Keričovu hlavičku po Štajnerově nepovedené střele a vzápětí vytáhl i Bosančičův pokus. O deset minut později měli hosté štěstí, když Plašil odvrátil přízemní centr na bližší tyč jen kousek vedle.

V 70. minutě Štajner upadl ve vápně a hodně se zlobil, že sudí Franěk neodpískal penaltu. Tím liberecké akce opět ustaly. Příbram pochopila, že by mohla U Nisy zlomit letité prokletí a stále častěji se tlačila do ofenzivy. Velkou šanci prováhal v 74. minutě střídající Wágner, který se hnal společně s Huňou na jediného domácího beka, ale místo přihrávky pouze napálil gólmana Bičíka. Vzápětí Huňa tečoval centr do boční sítě.

V poslední desetiminutovce opět přidali Severočeši, vytoužené branky se ovšem nedočkali. Nejblíže k ní byl Kerič, jenž v 81. minutě obešel Hrušku a z velkého úhlu trefil tyč. V nastavení se ještě domácí znovu hněvali na nepřesného rozhodčího Fraňka. Hruška vytáhl dalekonosnou Papouškovu střelu na roh, ovšem sudí už nenechal pokračovat a duel ukončil. Příbramský kouč Hřídel se tak mohl radovat z úspěšného návratu do míst, kde strávil část hráčské i trenérské kariéry.

Gambrinus liga - 6. kolo

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 0:0
Rozhodčí: Franěk - Mencl, Koval. ŽK: Vácha, Štajner (oba Liberec). Diváci: 3980.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Dejmek, Kelič, Fleišman - Martan (61. Vojta), Vácha (81. Nezmar), Gecov, Bosančič (75. Papoušek) - Štajner - Kerič. Trenér: Petřík.
Příbram: Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa (90. M. Štochl), Borek, Tarczal, Pleško (79. Divíšek) - Jurdík (56. Wágner), Huňa. Trenér: Hřídel.

Slovácko - Ústí nad Labem
Fotbalisté Slovácka uhráli v šestém ligovém kole s Ústím nad Labem remízu 1:1, když se museli vyrovnat v takřka celém zápase s oslabením. Už ve 12. minutě uviděl červenou kartu Kubáň.

Přesto se Slovácko ujalo po hodině hry vedení, když Švancara proměnil pokutový kop. Ústí vyrovnalo o devět minut později zásluhou Volka.

Oba týmy nabídly divákům oboustranně útočný fotbal se spoustou brankových šancí. Slovácko s dvojicí Ondřejka - Švancara na hrotu začalo podle útočných not. Získalo převahu, k zakončení se ale přes sevřenou obranu soupeře dostávalo jen sporadicky. V 5. minutě vyzkoušel pozornost brankáře Nováka dalekonosnou střelou Kubáň. O pět minut později po kombinační souhře Volešák z vyložené šance vysoko přestřelil.

Ústí poprvé vážněji zahrozilo protiútokem ve 12. minutě. Po zmatku před domácí brankou se dostal míč ke Krbečkovi, jenž v pádu vystřelil a na brankové čáře za gollmana Filipka zaskočil Fujerik, jenž rukou zabránil míči v cestě do sítě. Sudí Matějek situaci ze svého místa přesně neviděl a po poradě s pomezním Wilczekem ukázal červenou kartu obránci Kubáňovi a nařídil proti domácím penaltu. Doležal ji však neproměnil, neboť Filipko špatně umístěnou střelu vyrazil.

Navzdory oslabení Slovácko neupustilo od snahy o ofenzivní pojetí hry. Ústí však vycítilo šanci získat po vítězství v Brně další bodový zisk na hřišti soupeře a protiútoky hostů hrozily častým nebezpečím. Také podruhé zachraňoval za Filipka hráč z pole, ve 23. minutě Martykánovu hlavičku vykopl z brankové čáry Kordula. Tentýž hráč těsně před koncem poločasu vystihl nepřesnou rozehrávku soupeře, vyslal do protiútoku Fujerika, jehož přízemní střela těsně minula branku. Po změně stran oba týmy hlavně útočily. Slovácko mělo několik vyložených příležitostí. Největší v 55. minutě po Švancarově centru Volešák, jenž ale hlavičkou trefil pouze brankáře Nováka. V 60. minutě po rohovém kopu zasáhl volejbalovou smečí v trestném území míč hostující Volek, dostal žlutou kartu a Slovácko navíc kopalo penaltu, kterou Švancara s přehledem proměnil.

Trenér Soukup ho hned vystřídal za Urbánka a zpevnil zadní řady. Ani tento tah mu však nepomohl uhájit tři body. O devět minut později nechali domácí zadáci prostor Volkovi, který z pěti metrů vyrovnal. Navzdory dalším šancím na obou stranách skončil duel dělbou bodů.

Gambrinus liga - 6. kolo

1. FC Slovácko - FK Ústí nad Labem 1:1 (0:0)
Branky: 60. Švancara z pen. - 69. Volek. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Urban. ŽK: Ondřejka - Volek, Martykán. ČK: 12. Kubáň (Slovácko). Diváci: 5562.
Slovácko: Filipko - Kuncl, R. Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik (82. Szmek), Kordula, Volešák, V. Valenta - Ondřejka (73. J. Valenta), Švancara (63. Urbánek). Trenér: Soukup.
Ústí nad Labem: Novák - Polák, Džuban, M. Valenta, Vrtělka (56. Benčík) - Doležal, Martykán, Zachariáš, Volek (78. Gibala) - Krbeček (46. Kraut), Jindráček. Trenér: Habanec.

Autoři: ,

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...