130 let

Pavel Horváth ze Sparty (vlevo) a Dmitrij Lencevič z Bohemians. | foto: ČTK

Sparta se nadřela, ale je ve finále

Sport
  •   19:02
Praha - Sparťanští fotbalisté potvrdili roli favoritů a postoupili do finále Poháru ČMFS, v němž obhajují loňské prvenství. V dnešním odvetném semifinále porazili Bohemians Praha 1:0 po brance Jeslínka, který rozhodl o stejném výsledku před týdnem.

Druholigoví hosté se dlouho snažili Spartě vzdorovat, ale po pauze už domácí zápas ovládli a budou čekat na svého finálového soupeře, který vzejde z večerního souboje Liberec - Brno. V prvním poločase to bylo ze sparťanské strany velké trápení. Soupeře domácí určitě nepodcenili, ale s jeho defenzivní hrou si nevěděli rady. Hned při první akci sice hostující zadáci zazmatkovali, ale pak si na Letnou rychle zvykli a dokázali odvracet domácí útoky, někdy i s přispěním brankáře Wintera.

Smolař prvního vzájemného zápasu už v deváté minutě skvěle vyrazil ránu Matušoviče k tyči, vzápětí spíše shodou okolností dokázal zlikvidovat také Sivokovu hlavičku. Hosté bránili v devíti, do ofenzivy se dostávali jen výjimečně, především při individuálních akcích Ibeho. Gólman Poštulka, který se poprvé na jaře postavil do branky, musel likvidovat jen Majerův střelecký pokus.

Podobně se vyvíjel i druhý poločas: v chladném prostředí liduprázdného stadionu se domácím nedařilo a ani hrstka diváků je příliš nepodpořila. I proto hosté dál drželi nadějnou bezbrankovou remízu, kterou ještě mohl vylepšit v 62. minutě Kwame, jehož rána z dvaceti metrů mířila jen těsně mimo. Nebezpečný byl také trestný kop ze 70. minuty, který nadělal hodně starostí stoperům i Poštulkovi.

Ve chvíli, kdy se Bohemians začali nadechovat přece jen k otevřenějšímu projevu, mohlo přijít definitivní postupové rozuzlení po akcích Holendy a Jeslínka, kteří postupovali z pravé strany do šestnáctky, ale oba neuspěli. Až v 73. minutě přišlo rozhodnutí: do otevřené obrany se vřítil na levé straně Matušovič, našel centrem Jeslínka a ten volejem prostřelil Wintera mezi nohy. Sparta se pak už uklidnila a hosté se téměř nedostali na její polovinu, Jeslínek ještě trefil střelou z 20 metrů břevno.

Autor: ČTK