130 let

Ani Lavička Spartu do LM nedostal. | foto: ČTK

Sparťané proklínali koncovku

Sport
  •   9:03
ATÉNY - Smutek fotbalistů pražské Sparty po úterní prohře na hřišti Panathinaikosu Atény a vyřazení ze třetího předkola Ligy mistrů umocnila skutečnost, že hráči českého vicemistra mohli pomýšlet na postup, nebýt bídné koncovky. Právě tápání před brankou soupeře vzalo sparťanům veškeré naděje, několik zahozených šancí bylo příliš velkým luxusem v kombinaci s úvodní domácí prohrou 1:2.

Trenér Vítězslav Lavička nesmírně litoval toho, že se v konci utkání jeho svěřenci třikrát ocitli osamoceni před brankářem, ale střelecky naprosto selhali. "Je to obrovská škoda, protože bychom tím domácím připravili těžké chvíle a mohlo se toho ještě hodně stát. Jenže neproměnili jsme a jsme ze soutěže venku. Věřím však, že dnešní porážku i vyřazení dokážeme přetavit do zkušeností, které bychom využili v lize i Poháru UEFA," řekl letenský kouč.

Přitom od začátku to vypadalo tak, že Sparta má šanci se o postup poprat. "Když jsme nedotáhli manko do poločasu, přeskupili jsme složení a snažili se ještě něco změnit. Pokud bychom lépe zakončovali, bylo by všechno jinak. Sehráli jsme stejně jako v Praze s těžkým soupeřem vyrovnaný duel, ale bohužel něco nám oproti němu chybělo," uvedl Lavička.

Hráči se s ním naprosto shodli. "Je to obrovská škoda, tady jsme dnes opravdu ten postup vybojovat mohli. Vytvoříme si tolik šancí, ale žádnou nedáme, pak těžko můžeme vývoj dvojutkání otočit. Trápí nás to už delší čas, doplatili jsme na to v Praze, ale už třeba i v loňské sezoně," připomněl obránce Michal Kadlec letošní jaro. Pro něj to bylo dnes smutné loučení se Spartou - podle všeho už ve středu klub oznámí jeho přestup do Leverkusenu.

Ve dvou šancích se v závěru ocitl Libor Došek. Sparťanský kanonýr minimálně v druhém případě měl ohromnou možnost zvrátit osud, jenže pokaždé selhal. Po utkání z toho byl hodně zničený. "Jsme ohromně naštvaní. Ukázalo se, v čem byl jediný rozdíl mezi oběma týmy. Promarnili jsme skutečně velké šance, přitom bojovat o Ligu mistrů se tu skutečně dalo," povzdychl si dvoumetrový fotbalista, který hru Sparty svým příchodem ve druhém poločase výrazně oživil.

Autor: ČTK