• schránka
  • Přihlásit Můj účet

Gecov protestuje proti verdiktu sudího. | foto: MAFRA - Michal Šula

Sporný moment derby: (ne)faul Gecova. Co říkají pravidla?

Sport
  •   21:59
Kdo rozsoudí nesmiřitelné tábory? Mají pravdu ti, kteří o zákroku Gecova na Vacka v sobotním fotbalovém derby Slavia - Sparta (0:2) tvrdí, že o faul nešlo? Nebo ti, kteří mají opačný názor? Dopátrat se správného verdiktu může pomoci videozáznam a pravidla.

V 60. minutě za stavu 0:0 slávista Marcel Gecov zastavuje sparťana Kamila Vacka. Sudí Libor Kovařík píská přímý kop, z něhož Lukáš Vácha posílá Spartu do vedení.

"Podle mě by rozhodčí v zápase jako derby měl projevit větší cit. Jsem toho názoru, že to faul nebyl. Sice to pro něj asi byl na vyhodnocení těžký zákrok, ale já jsem zasáhl balón. Faul to prostě nebyl," zdůraznil Gecov.

Pod jeho názor se lze z větší části podepsat. Na videozáznamu je jasně vidět, že Gecov pravou nohou vypíchl Vackovi míč. Ale také lze z rozfázovaného sestřihu vyčíst, že téměř ve stejnou chvíli, možná o setinu později, levou nohou trefuje levačku Vacka.

Gól Váchy. Rakovan vzduchem plachtil marně.

GÓL! Rakovan se natahoval marně, Vácha zahrál přímák excelentně.

Gecov protihráče zasáhnout nechtěl, ale setrvačností ho podrazil. A pravidla říkají: "Za zakázaný způsob hry se považuje rovněž to, jestliže hráč zasáhne míč i soupeře současně, nebo jestliže hráč sice jednou nohou soupeři míč odebere, ale soupeře přitom zasáhne druhou nohou. O přestupek stejného charakteru se jedná také v případě, že hráč ve snaze odebrat soupeři míč se soupeře dotkne tělem dříve než míče."

Kdo tedy má pravdu? Situace není zcela jednoznačná, přesto si podle pravidel sudí Kovařík svůj verdikt obhájí. Podle citu však také mohl souboj pustit a zásadní chybu by neudělal. O jednoznačný faul nešlo, ale zřejmě se rovněž nedá říct, že by šlo o stoprocentně čistý zákrok. Tak si vyberte.

Autor: