130 let
Jan Polák.

Jan Polák. | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Srazil tým, ale nadávky neslyšel

Sport
  •   9:46
HAMBURK - Jan Polák sklopil hlavu a beze slova prošel kolem bílých plůtků, které oddělovaly novináře. Dobře věděl, kdo udělal v rozhodujícím zápase s Itálií největší průšvih.

Před poločasem právě Polák rychle kráčel do sprch, po nesmyslném podražení Tottiho zezadu se díval na druhou žlutou kartu, jež se hned proměnila v červenou. „Určitě nás to srazilo, ale bylo by dost nefér hodit na něj všechnu vinu,“ tvrdil Milan Baroš.
„Nechápu to,“ prohlásil ovšem trenér Karel Brückner.

Vyloučení z nezkušenosti
Druhé vyloučení po sobě tým popravilo. Těžko mohl najít sílu ke zvratu, zvlášť když mu podle vývoje druhého utkání nestačila s Italy ani remíza. „Když máme ve dvou ze třech zápasů vyloučeného hráče, těžko pak můžeme myslet na úspěch,“ věděl Tomáš Rosický.

Ujfalušiho zákrok v předchozím střetnutí s Ghanou alespoň zabránil brzké katastrofě v podobě druhého gólu, Gyan neproměnil penaltu. Polák si ale na Tottiho vyšlápl na soupeřově polovině. „Možná to bylo nezkušeností. Honza do těch soubojů chodil trochu neohrabaně, ale nemohli jsme mu to vyčítat,“ soudil obránce Marek Jankulovski.

Polák je budoucnost reprezentace, rychle se propracoval blízko základní sestavy, dere se na místo Galáska, už brzy ho určitě nahradí. Teď ho na místě defenzivního štítu vystřídal kvůli kapitánovu zranění. Svůj velký duel ovšem nezvládl. Přesto mu ostatní hráči nenadávali.

„Bylo vidět, že je hodně přepadlý,“ vysvětloval Jankulovski.  Záložník s dělovou ránou brzy dostane šanci selhání napravit. „Je to výborný hráč, jednou to tu na něm bude stát,“ řekl Pavel Nedvěd.

Autoři: Lidové noviny