130 let
Čeští fotbalisté se radují ze vstřelené branky proti Kypru.

Čeští fotbalisté se radují ze vstřelené branky proti Kypru. | foto: ČTK

Aktualizujeme

Testy na covid odhalily u fotbalové reprezentace tři nakažené a 16 neprůkazných případů

Sport
  •   8:24aktualizováno  12:31
Larnaka (Kypr) - Páteční testy na koronavirus v české fotbalové reprezentaci před nedělním zápasem Ligy národů v Izraeli byly u tří hráčů pozitivní. Dalších 16 případů bylo neprůkazných, a proto je v Larnace, kde tým trénoval po středečním přípravném duelu s domácím Kyprem, čeká přetestování. Trenér Jaroslav Šilhavý kvůli tomu povolá náhradníky z české ligy, jejichž jména oznámí v neděli.

„Pozitivně testované osoby byly umístěny do izolace a jsou v karanténě. Jsou v tuto chvíli bez příznaků,“ řekl novinářům tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman. „Na základě 16 neprůkazných výsledků dochází od sobotních ranních hodin v Larnace k přetestování této skupiny. Čekáme na výsledky a FAČR podniká všechny kroky k tomu, aby utkání v Izraeli bylo odehráno v původním termínu a čase,“ dodal mluvčí.

Do Haify, kde se má hrát v neděli od 20:45, v sobotu odletěl kompletní trenérský tým v čele s Šilhavým, jehož výsledky byly negativní. Odcestovalo i devět zdravých hráčů a FAČR pracuje na zajištění případného přesunu do Izraele i přetestovaným fotbalistům, pokud budou mít negativní výsledky.

Výsledky dodatečných testů na Kypru by měly být známy během sobotního odpoledne a po jejich zveřejnění se bude Šilhavý zabývat dodatečným povoláním náhradníků. 

Výjimka pro profesionální sport

Také oni se musí podrobit testům na koronavirus. „Jasno bude až pozdě večer po výsledcích testů, do té doby budou všichni předem vybraní hráči z české nejvyšší soutěže v izolaci na samostatných hotelových pokojích,“ uvedl Jurman.

V Izraeli panují kvůli zhoršené epidemiologické situaci přísná opatření a dokonce celostátní uzávěra. Česká výprava dostala před říjnovým srazem povolení přicestovat díky výjimce pro profesionální sport. Následně reprezentanti odehrají ještě ve středu utkání ve Skotsku, kam se má mužstvo přesunout z Izraele.

Mohutný skok v počtu nakažených. V pátek přibylo 8618 nakažených, zemřelo jich 25

Do týmu zasáhl koronavirus už během pondělního srazu v Praze. První vlna testů odhalila jednoho nakaženého hráče z Plzně a kompletní trojice z Viktorie záložníci Jan Kopic s Lukášem Kalvachem a útočník Zdeněk Ondrášek musela opustit mužstvo. Ostatní odběry byly negativní a reprezentace odehrála středeční zápas na Kypru, kde zvítězila 2:1.

Český celek má s koronavirem podobné problémy jako před měsícem. Kvůli dvěma pozitivním testům u členů realizačního týmu muselo mužstvo v září po výhře 3:1 na Slovensku v úvodním duelu Ligy národů do izolace a pro utkání doma se Skotskem FAČR narychlo poskládala nový výběr výhradně z hráčů české ligy. Improvizovaná reprezentace smolně prohrála 1:2.

FAČR kvůli zářijovým problémům ještě zpřísnila opatření proti šíření nemoci. Do výsledků pondělních prvních testů v Praze byli členové mužstva izolováni na hotelových pokojích a celý realizační tým podstoupil ještě jedno kolo odběrů navíc už minulý pátek. 

FAČR připravila v souvislosti s pandemií vlastní manuál a pro hráče ze zahraničí speciální hráčskou kartu. Zároveň poskytla detailní informace všem klubům, které dodaly hráče. Všichni členové reprezentace jsou během srazu izolováni od ostatních osob.

Autor: ČTK