130 let
Arséne Wenger.

Arséne Wenger. | foto: Reprofoto

Doporučujeme

Wenger si drbe hlavu. Čech na Premier League nemá, řekli mu skauti

Sport
  •   14:14
PRAHA/LONDÝN - Ne, ten titulek není výplodem fantazie novinářů. V roce 2002 skutečně skauti londýnského Arsenalu sledovali tehdy dvacetiletého brankáře pražské Sparty. Jenže podle nich nebyl dost dobrý na to, aby mohl chytat na Ostrovech. O devět let později ale Petr Čech již sedmou sezónu ukazuje, že na Premier League je dobrý dost...

Petr Čech je již v osmadvaceti letech považován za jednoho z nejlepších českých, resp. československých brankářů. Již od mládí se rodákovi z Plzně předpovídala velká budoucnost a během tažení Ligou mistrů v sezóně 2001/2002 se na něj jezdili dívat na Letnou skauti z celé Evropy. Včetně pozorovatelů z Arsenalu.

Jenže ti tehdy svému šéfovi - Arséne Wengerovi - oznámili, že vytáhlý mladík není pro Premier League dost perspektivní. "Před mým odchodem do Rennes mě sledoval Arsenal. Ale když jsem nemohl získat pracovní povolení, ze všeho sešlo. Nakonec muž, o němž jsem si myslel, že je hlavním skautem Arsenalu, usoudil, že nejsem dostatečně dobrý na anglickou ligu. Takže námluvy definitivně skončily," řekl český brankář pro středeční vydání britského deníku The Sun.

Petr Čech

Jak moc se Wenger se svým týmem pletli, začal dokazovat český brankář od roku 2004, kdy do Londýna přece jen zamířil, ovšem na konkureční Stamford Bridge. Zde se vypracoval na jednu z opor Chelsea, se kterou kromě Ligy mistrů vyhrál již všechny možné trofeje. Ve stejném období, co Arsenal již šest let čeká alespoň na jednu.

Paradoxně navíc Wenger po konci působení slavného Davida Seamana v roce 2003 v dresu "Kanonýrů" marně hledá oporu mezi třemi tyčemi. Stoprocentně se nemohl spolehnout na Lehmanna, Almuniu a nyní se mu zranilo i mladé polské duo Fabianski-Szczęsny. "Pro Wengera je Čech noční můrou," doplňuje hodnocení The Sun.

Čech naopak mezitím v dresu Chelsea překonává jeden brankářský rekord za druhým a i přes občasnou kritiku patří mezi nejlepší brankáře nejen na ostrovech ale na celé fotbalové planetě. A ze Stamford Bridge se mu rozhodně nechce. "Jsem tady šťastný," dodává český gólman. Šedovlasý stratég a manažerská legenda si drbe hlavu. I mistr tesař se holt někdy utne...

Autor: Antonín Vavrda