130 let
Hráči Boleslavi slaví gól

Hráči Boleslavi slaví gól | foto: ČTK

Boleslav se opět přiblížila extralize. Kladno udrželo naději

Sport
  •   19:59
MLADÁ BOLESLAV - Hokejisté Mladé Boleslavi porazili v 8. kole baráže o extraligu Olomouc 4:1 a osamostatnili se v čele čtyřčlenné skupiny. Středočeši jsou tak po výhře nad prvoligovým sokem blízko postupu do nejvyšší soutěže,

"Postupové spekulace bych ale ještě nechal stranou. Snažíme se krotit euforii, hráče držíme při zemi. V každém zápase je musíme přinutit k maximálnímu výkonu a koncentraci," řekl po zápase trenér Bruslařského klubu František Výborný.

Do souboje o první místo barážového pořadí vstoupili lépe domácí, které posunul do vedení neobvyklý zásah Kurky. Boleslavský obránce v desáté minutě dobře napadal v útočném pásmu, vyšťouchnul puk směrem na Vošvrdu a Vrbata přizvedl olomouckému gólmanovi hokejku, takže kotouč prošel do branky.

8. kolo baráže o hokejovou extraligu:

BK Mladá Boleslav - HC Olomouc 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky
: 10. Kurka, 18. L. Pabiška (D. Výborný), 31. D. Výborný (Mikulík), 50. Starý (Látal) - 24. Jaroměřský (Vodný). Rozhodčí: Hribik, Turčan - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 3:2. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4100.

Mladá Boleslav: Valent - Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Bohunický, Žabka, Kurka - L. Pabiška, D. Výborný, Mikulík - Klimenta, Broš, Jarůšek - Starý, Musil, Látal - Kubica, Vrbata, Lenc. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Olomouc: Vošvrda (31. Halász) - Janáček, Jaroměřský, Houdek, Ondrušek, Bartoň, Staněk - Kucharczyk, Ostřížek, Selingr - Pekr, Rác, Vodný - Marosz, Knotek, Herman - Králík, Diviš, Švaňhal. Trenéři: Fiala a Dopita.

Domácí zaskočili Vošvrdu i před gólem na 2:0, kterému za brankou předcházela rychlá přihrávka Výborného na Pabišku, proti jehož bekhendovému zakončení se olomoucký brankář nestihl přesunout k tyči.

V úvodu druhé třetiny se hostům nepovedla přesilovka, ale kontaktní gól brzy vstřelili paradoxně v oslabení. Vodný zachytil boleslavskou rozehrávku, přihrál Jaroměřskému a jeho tečovaná střela se snesla za Valenta.

Laciné chyby se však nevyvarovali ani Olomoučtí a těsně po polovině zápasu se díky tomu domácí vrátili do dvoubrankového vedení. Vošvrda u vlastní branky přenechával puk obránci Houdkovi, jenže ten neměl hokejku, o puk ho připravil Mikulík a Výborný po jeho přihrávce zachoval klid v zakončení.

Olomouc zareagovala na nepříznivý stav 1:3 výměnou brankářů, Vošvrdu nahradil Halász a brzy ho prověřil Mikulík. Náhradník v olomoucké brance držel čisté konto téměř dvacet minut, po sérii nevyužitých boleslavských šancí ho překonal až 50. minutě Starý, který tečoval střelu Látala.

O půl minuty později mohl hostům vrátit naději Ostřižek, ale proti jeho střele z mezikruží Valent zasáhl betonem a domácí se ubránili i v oslabení při trestu Tomana. V závěrečné pětiminutovce už se hosté do šance nedostali.

Kladno v baráži poprvé naplno bodovalo a udrželo naději

Hokejisté Kladna porazili v 8. kole baráže o extraligu Chomutov 6:2 a poprvé v boji o udržení mezi elitou naplno bodovali. Rytíři o své výhře rozhodli již v první třetině, ve které třikrát skórovali. Kladno je i nadále v tabulce skupiny poslední, na druhou Olomouc ztrácí čtyři kola před koncem šest bodů.

Kladno - Chomutov 6:2

Branky a nahrávky: 13. T. Kaberle (M. Hořava), 16. M. Hořava (Patera), 20. Tenkrát (Patera, M. Hořava), 37. Zagrapan (Dragoun), 50. Majeský (Tenkrát), 59. David Růžička (Kuchler, Dragoun) - 39. J. Stehlík (Malec), 41. D. Hruška (Gajovský). Rozhodčí: Hodek, A. Jeřábek - D. Jelínek, Jiří Svoboda. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. Diváci: 2287.

Kladno: Cikánek - Majeský, T. Kaberle, Jankovič, P. Hořava, L. Procházka, David Růžička - Tenkrát, Patera, M. Hořava - Zagrapan, Dragoun, Kuchler - Dalecký, Machač, Eberle - Strnad, Havlíček, Bílek. Trenéři: Čelanský, Neliba a Zajíc.

Chomutov: Martin Růžička (21. Kostúr) - Stehlík, Malec, Krstev, Havel, Rutta, M. Jass, Tejnor, Bartejs - Balej, Bartečko, Bomersback - D. Hruška, Gajovský, Hřebejk - Jaroslav Svoboda, Sikora, Šagát - O. Kaše, Kämpf, Kubinčák. Trenéři: Beck, R. Kaše a Martínek.

V brance Kladna se tentokrát objevil Cikánek a jeho nasazení přineslo domácím štěstí. Hned na začátku sice Středočeši nevyužili dvě přesilové hry, ale ve 13. minutě se v početní výhodě dostali do vedení. Gólmana Martina Růžičku překonal obránce Tomáš Kaberle.

Ještě do konce první třetiny domácí své vedení zvýšili. O druhý gól se postaral Miroslav Hořava, uklidňující třetí branku přidal v poslední sekundě úvodní dvacetiminutovky Tenkrát, který se prosadil i přes protivníkův faul.

Od druhé třetiny se do branky Pirátů místo Růžičky postavil Kostúr a jeho spoluhráči se snažili zdramatizovat zápas. Zvýšená aktivita však dlouho ke gólu nevedla. Nejblíže k němu měl v 35. minutě Gajovský, který však na Cikánka nevyzrál. Vzápětí se navíc na druhé straně prosadil Zagrapan, jehož branku musel potvrdit videorozhodčí, a vypadalo to, že je o vítězi rozhodnuto.

Hosté ale nerezignovali a podařilo se jim duel zdramatizovat. Ještě v závěru druhé třetiny v přesilovce snížil Stehlík a hned na začátku třetí části překonal Cikánka podruhé David Hruška. Ze čtyřbrankového vedení bylo rázem jen dvoubrankové. Místo dalšího snížení ale přidali pátý gól hráči Kladna, v přesilovce je uklidnil Majeský.

Poslední slovo měl Růžička, který šestým gólem potvrdil nejvydařenější zápas Kladna v baráži. Chomutov tak po slibném vstupu do baráže popáté za sebou prohrál.

Autor: ČTK