130 let
Vladimir Krutov

Vladimir Krutov | foto: Reprofoto

Zemřel člen slavné sovětské hokejové mašiny Vladimir Krutov, bylo mu 52 let

Sport
  •   13:56aktualizováno  16:46
MOSKVA - Bývalý slavný ruský hokejový útočník Vladimir Krutov zemřel. Dvojnásobný olympijský vítěz byl od neděle v nemocnici v Moskvě na jednotce intenzívní péče kvůli vnitřnímu krvácení, kterému pět dní po 52. narozeninách podlehl. Experty je Krutov považován za jednoho z nejlepších útočníků minulého století.

"Hokej utrpěl velkou ztrátu, miliony fanoušků si však budou Vladimira pamatovat díky jeho krásným gólům a skvělé hře," uvedl na svých oficiálních stránkách Ruský hokejový svaz. "Upřímnou soustrast rodině, přátelům i hokejovým příznivcům," dodal.

Olympijský vítěz ze Sarajeva 1984 a Calgary 1988 a pětinásobný světový šampion Krutov byl do nemocnice převezen poté, co během nedělního večera požádal manželku Ninu o přivolání lékařské pomoci. Přesná příčina smrti zatím není známá, žena bývalého útočníka CSKA Moskva však popřela, že by za potíže mohla přehnaná oslava narozenin minulý pátek.

zdroj: www.youtube.com

Krutov je řadou expertů považován za jednoho z nejlepších hokejistů minulého století a za nejlepší levé křídlo 80. let. Krutov byl členem obávané útočné trojky sovětské reprezentace, která nekompromisně drtila soupeře a jejichž jména dodnes zní v uších mnoha českých hokejových fanoušků.

"Byl to vynikající hokejista. Měl skvělou přihrávku, dával góly a také nejvíce z té slavné trojice fauloval, ale to k hokeji patří," vybavil si legendu současný trenér Slavie Vladimír Růžička, který proti Krutovovi a slavné ruské lajně sehrál spoustu soubojů v dresu reprezentace.

Sovětská sborná v 80. letech suverénně vládla světovému hokeji a obří podíl na tom měla právě Krutovova pětka, kterou kromě něj tvořili útočníci Igor Larionov a Sergej Makarov a obránci Vjačeslav Fetisov a Alexej Kasatonov. Všichni hráli za tým CSKA Moskva a byli páteří sovětské reprezentace.

"Na mistrovstvích světa i na olympiádách jsme s nimi sehráli vyrovnané zápasy, ale oni vždycky vyhráli. Já samozřejmě nejraději vzpomínám na šampionát v Praze v roce 1985, kdy jsme je porazili," řekl Růžička, který ve středu slaví 49. narozeniny.

Často byl králem produktivity

Moskevský rodák Krutov, narozen 1. června 1960, se svou podsaditou postavou vynikal v práci před brankou a v zakončování. Patřil mezi nejlepší střelce a vyhrával i kanadská bodování největších turnajů. Během úspěšné kariéry k triumfu z olympiády a pěti titulům pro mistry světa přidal trofej z Kanadského poháru. Několikrát byl zařazen do All Star týmu mistrovství světa, dvakrát byl vybrán direktoriátem IIHF nejlepším útočníkem turnaje.

V sezóně 1990/91 Krutov dostal možnost zahrát si v NHL za tým Vancouver Canucks. V zámoří se však neadaptoval - přestal trénovat, nabral 15 kilogramů a brzy se vrátil zpět do Evropy. Poté působil ve Švýcarsku, Švédsku a v roce 1996 ukončil aktivní hráčskou kariéru. Hokeji se dál věnoval jako trenér a v posledních letech působil jako hokejový agent.

Růžička se s Krutovem mimo led už po skončení kariéry neviděl. "Nevídal jsem ho. Naposledy, když hrál ve Vancouveru, ale tam se mu nedařilo a odešel do Švýcarska," připomněl Krutovův jediný ročník v NHL v sezoně 1989/90 Růžička, který v té době hrál v Edmontonu.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz