130 let

Přesilovky: jednička s hvězdičkou. | foto: ČTK

Češi udivili proměňováním přesilovek

Sport
  •   8:00
QUÉBECK - Proměněné přesilovky, pohledné a efektivní kombinace. Ale také nedisciplinovanost a malá touha po vítězství v prodloužení. Takové poznatky přinesl první těžký duel českých hokejistů na mistrovství světa v Kanadě. V nedělním duelu podlehli svěřenci kouče Aloise Hadamczika Rusku 5:4 až v nastaveném čase.


"V mužstvu je zdravý duch. Odpovědnost v těžkém zápase na sebe vzali zkušení hráči. S výkonem mužstva jsem spokojený,“ povídal reprezentační kouč Alois Hadamczik.¨

Češi s favoritem šampionátu, který má v kádru hvězdy typu Ovečkina, Kovalčuka nebo veterána Fjodorova, drželi krok většinu zápasu a místy měli navrch. Ve třetí třetině se díky Eliášově třetímu gólu v duelu dostali do vedení. "Věřil jsem, že už to udržíme. Pokud bychom se vyvarovali oslabení,“ řekl kapitán Tomáš Kaberle.
To se nestalo. Český tým posbíral za utkání příliš mnoho vyloučených, po hříchu i ve třetí třetině. A Rusové trestali. V přesilovce srovnali a v další výhodě pak málem zlomili zápas na svou stranu.

"Hru v oslabení musíme zlepšit,“ pokyvoval hlavou Patrik Eliáš, který vstřelil hattrick.

"Bojovalo se o každý kus ledu. Při hře pět na pět jsme ale byli lepší,“ soudil útočník Aleš Kotalík, autor zbylé čtvrté branky. V prodloužení ale měli Rusové jednoznačně navrch. "Zbytečně jsme se zbavovali puků,“ vrtěl hlavou nad menší touhou vyhrát utkání Eliáš. „Čekali jsme na velkou šanci nebo na nájezdy,“ přiznal Hadamczik. Pasivita se vymstila a Rusko vstřelilo vítězný gól.

Mužstvo posílí Plekanec
Český tým naopak zářil v početních výhodách, což je disciplína, ve které reprezentace na šampionátech nikdy příliš nevynikala. V přesilovkách vstřelil všechny góly.


Parádní souhru předváděl zejména první útok. Mezi dvě "E“, tedy křídla Eliáše a Erata, umístil kouč Jaroslava Hlinku, jenž většinu sezony v Coloradu proseděl na lavičce a tento tah se vyplatil. "Jarda hrál skvělý zápas. Je to chytrý technický hráč,“ chválil Hlinku Eliáš. V přesilovce mohli Češi urvat vítězství. Jenže Erat z otočky minul odkrytou klec...


Solidní výkon odvedl gólman Milan Hnilička. Ani za jednu branku nenese vinu, mužstvo při kritickém tlaku podržel.


V klíčových bitvách si ale Hadamczikův výběr musí odpustit přemíru vyloučených. Proti Rusku putovalo za hokejový katr příliš mnoho hráčů. "Musíme se vyrovnat s tím, jak se tady píská. Dělali jsme zbytečné fauly,“ podotkl Kaberle. Včera také vedení týmu potvrdilo, že elitní centr Tomáš Plekanec dostal povolení Montrealu a přijede na šampionát.


Vedle Plekance má kouč Hadamczik ještě zájem o obránce Rozsívala z New York Rangers. Další volný hráč, Milan Michálek ze San Jose se zranil v posledním  zápase čtvrtfinále Stanley Cupu a jeho start na MS je zřejmě vyloučen.

Autor: Martin Prachař