130 let

Čeští hokejisté uspěli na Karjale i podruhé, Finy zdolali 2:0 | foto: ČTK

Češi uspěli na Karjale i podruhé. Finy zdolali 2:0, Hrachovina debutoval s čistým kontem

Sport
  •   19:03
Helsinky - Čeští hokejisté vyhráli ve druhém utkání na turnaji Karjala nad domácím Finskem 2:0 a dostali se do čela tabulky s plným počtem šesti bodů. V neděli od 12:30 SEČ budou svěřenci trenéra Filipa Pešána bojovat o triumf na první akci sezony proti Rusku. Sborná s týmem složeným výhradně z juniorů je v pořadí turnaje i Euro Hockey Tour druhá s pěti body.

Češi navázali na čtvrteční vítězství 3:1 nad Švédskem díky brankám útočníků Andreje Nestrašila a Jana Ordoše. Brankář Dominik Hrachovina ozdobil svůj první start v národním týmu čistým kontem.

Debut si v českém dresu vedle účastníka mistrovství světa v Dánsku v roce 2018 Hrachoviny odbyl i útočník Jaromír Pytlík, který hned při svém prvním střídání ve třetí minutě prověřil Rajaniemiho. Hrachovina si poradil s dorážkou Koivistoinena u pravé tyče. Na druhé straně zasáhl finský gólman proti teči Červeného po Jeřábkově pokusu.

Čeští hokejisté uspěli na Karjale i podruhé, Finy zdolali 2:0
Čeští hokejisté uspěli na Karjale i podruhé, Finy zdolali 2:0

Ve 13. minutě měl šanci Smejkal a o chvíli později už otevřel skóre Nestrašil, který přes clonu prostřelil debutujícího Rajaniemiho. Za pět minut mohli Češi zvýšit v oslabení při Lencově pobytu na trestné lavici. Po Ordošově úniku zakončeném blafákem do bekhendu vytěsnil brankář Jukuritu Mikkeli puk na pravou tyč.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

Finsko - ČR 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Nestrašil (H. Zohorna, Galvas), 21. Ordoš (Moravčík, Lenc). Rozhodčí: Vikman, Heikkinen - Sormunen, Niittylä (všichni Fin.). Vyloučení: 5:1. Bez využití. Diváci: 2412.

Sestavy:

Finsko: Rajaniemi - Parikka, Saarijärvi, Lappalainen, Kemiläinen, Seppälä, Rindell, Lintuniemi, Eronen - Innala, Koivistoinen, Saarela - Suomi, Sallinen, Turkulainen - Björkqvist, Björninen, Oksanen - J. Peltola, Siikonen, Nurmi. Trenér: Jukka Jalonen.

ČR: Hrachovina - Jeřábek, Galvas, Mozík, Klok, Hronek, Moravčík - Nestrašil, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, O. Roman, Ordoš - R. Koblížek, M. Špaček, Smejkal - Pytlík, Červený, Š. Stránský. Trenér: Filip Pešán.

Po 31 sekundách druhé části už se Ordoš dočkal ve svém šestém reprezentačním startu prvního bodu. Po Moravčíkově přihrávce se dostal opět do úniku a prostřelil Rajaniemiho. Finové se pak ubránili v prvním oslabení při trestu Saarijärviho.

Snížit mohl ve 26. minutě v úniku Innala, ale minul. Při Moravčíkově vyloučení zlikvidoval Hrachovina šanci osamoceného Turkulainena. V polovině zápasu se dostal opět do sólového nájezdu Ordoš, ale Rajaniemiho nepřekonal. Potom zahrozil i Roman.

V úvodu závěrečného dějství minul v dobré pozici Sallinen. Češi se potom ubránili i při druhém Moravčíkově pobytu na trestné lavici. Pešánovu týmu se dařilo náskok bránit. Po faulech Nestrašila a Lence odolal i 18 sekund v oslabení tří proti pěti a stav se nezměnil ani v závěrečné power play. Finové, kteří v úvodním utkání podlehli Rusům 2:6, zůstávají bez bodu poslední.

Autor: ČTK