130 let

Budou Češi slavit? | foto: ČTK

Česko? Jasný adept na medaili

Sport
  •   19:33
QUEBECK - „Budu spokojen, když projdeme před čtvrtfinále,“ vyhlásil reprezentační trenér Alois Hadamczik před startem hokejového mistrovství světa v Kanadě. O úspěchu nebo neúspěchu na šampionátu totiž prakticky rozhodne jediný zápas. Pokud tým prohraje klíčové čtvrtfinále, skončí mezi silnou osmičkou v poli poražených, triumf ho naopak posune do bojů o medaile.

Český tým se rodil ve velkých bolestech, přesto vzbuzuje nadějná očekávání. „Vznikla silná sestava,“ podotkl hráčský agent Pavel Maršoun. „Mužstvo na to má. Jsou tam hráči zkušení a přitom hladoví po úspěchu,“ všiml si bývalý českobudějovický kouč Josef Jandač.


Trenéru Hadamczikovi se podařilo získat několik prvotřídních hráčů. Eliáš, Erat, Tomáš Kaberle patří k tomu nejlepšímu, co má momentálně český hokej k dispozici. Reprezentační páteř tvoří hráči, kteří ve svých klubech hrají v prvních, druhých pětkách, což je velice důležité. Tito hokejisté jsou zvyklí chodit na led v klíčových chvílích zápasu: v přesilovkách, oslabeních nebo vypjatých závěrech.


Tím se zvyšují šance, že mužstvo vedené kapitánem Kaberlem klíčový duel zvládne. Mimochodem, byl to právě Kaberle, kdo před dvěma lety ve čtvrtfinále srazil rozjeté Rusy vyrovnávací brankou, Češi postoupili a posléze brali stříbro. Loni, opět ve čtvrfinále proti Rusku, se nikdo takový nenašel.


Otazník jménem Hnilička
Byla by ovšem chyba spoléhat pouze na jeden zápas. Český tým musí od počátku hrát na vítězství ve skupině. Za prvé každá výhra přináší sebevědomí, za druhé půjde o důležité nasazení pro čtvrtfinále. Na letošním šampionátu se totiž nebude hrát čtvrtfinále křížem se soupeři zdruhé osmifinálové skupiny, ale o semifinále si to rozdají oponenti z jedné poloviny pavouka.


Čili pokud Česko bude vyhrávat, může se pro čtvrtfinále vyhnout nepříjemnému Švédsku nebo Rusku. Současný hokej staví především na rychlosti a dravosti. Je o schopnostech v co nejkratším čase přesně vystřelit nebo dostihnout soupeře. I v tomto ohledu má český tým slibný potenciál a řadu rychlých bruslařů s dobrou technikou.


Co se tedy musí stát, aby Češi prošli vítězně až na vrchol? Důležité bude, zda si tým sedne lidsky dohromady a jak rychle se sehrají jednotlivé formace. Otazníky naopak vzbuzuje post brankáře. Trojnásobný mistr světa Milan Hnilička je zkušený a ví, jak se připravit na duely, které rozhodne třeba jen jediná chyba. Jenže dlouho nechytal a mohl by být nejistý. Pokud najde v brankářských betonech jiskru, bude česká reprezentace jedním ze žhavých adeptů na zisk medaile. "Tým máme hodně dobrý,“ potvrdil Maršoun.

Autor: Martin Prachař