130 let

Radost kanadských mladíků, smutek českého brankáře Vošvrdy. Obrázek tak obvyklý ze zápasu Kanada-Česko. | foto: ČTK

Čeští junioři začali MS debaklem 1:8

Sport
  •   3:55aktualizováno  12:25
OTTAWA - Černá série českého ročníku 1989 pokračuje. Poté co tito mladíci "dokázali" sestoupit z elitní skupiny MS do 18 let, vykročili špatnou nohou také do světového šampionátu dvacetiletých. V kolébce hokeje - Kanadě - podlehli v úvodním střetnutí domácímu celku ostudně vysoko 1:8. Duel se hrál před rekordní návštěvou v historii turnaje - 19 622 diváků.

Pro svěřence kouče Marka Sýkory to byla velmi tvrdá lekce. V hlavním městě země, která dala světu hokej Ottawě, dokázali čeští mladící držet krok s favoritem pouze první třetinu. Přesto ani v té neudrželi čisté konto, když se v poslední minutě trefil domácí zázrak a vůdce týmu John Tavares.

Tentýž hráč se trefil hned na úvod druhé části a dal zápasu přesný ráz. Do poloviny utkání to bylo již 4:0 a aréna bouřila nadšením. V 28. minutě se trefil Esposito, chvíli na to Ellis. To již nevydržel brankář Vošvrda a pláchnul do kabiny a své místo přepustil slávistickému mladíkovi Dominikovi Furchovi.

Čeští mladící se hromadě agentů příliš nepředvedli. Juniorský šampionát je v Kanadě totiž sledovanější než květnové MS dospělých. Právě na tomto turnaji se představují budoucí hvězdy slavné NHL.

A z českého výběru by si po dnešním debaklu týmy nejslavnější soutěže světa nemohly vybrat nikoho. Brankostroj ve druhé části podpořil ještě ve 34. minutě Ennis. To, že jsou Kanaďané zvyklí hrát na 100% procent až do konce poznali zdecimovaní čeští mladící také v poslední části, kdy za 0:5 inkasovali další tři branky. Až za rozhodnutého stavu se 2 minuty před koncem trefil Jan Káňa.

Češi tak mají dva dny na to, aby se z pořádného úvodního šoku vzpamatovali. Na trenérský tým Marka Sýkory nečeká snadná práce. V pondělí ve stejný čas, tedy hodinu a půl po půlnoci se jeho svěřenci střetnou s dalším superfavoritem MS - Američany. A podobný debakl si již Češi dovolit nemohou. Povede se jim napravit úvodní zaváhání?

VÝSLEDEK:
Kanada - Česko 8:1 (1:0, 4:0, 3:1)
Branky: Branky a nahrávky: 20. Tavares (Jordan Eberle, Ellis), 23. Tavares (Jordan Eberle, Hodgson), 28. Esposito (Tavares), 29. Ellis (Boychuk, Hodgson), 34. Ennis (Sonne), 43. Di Domenico (Ennis, Boychuk), 49. Boychuk, 52. Pietrangelo (Ellis, Di Domenico) - 58. Káňa (Roman). Rozhodčí: Laaksonen, Levonen - Terho (všichni Fin.), Takula (Švéd.). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 19.622 (vyprodáno).

SESTAVY:
Kanada:
Tokarski - Teubert, Hickey, Subban, Goloubef, Myers, Aulie, Pietrangelo, Ellis - Boychuk, Hodgson, Jordan Eberle - Esposito, Tavares - Di Domenico - Benn, Sonne, Ennis - Kane, Cormier, Della Rovere. Trenér: Pat Quinn.

Česká republika: Vošvrda (34. Furch) - Kundrátek, Jordán, Piskáček, Štich, Parýzek, Dóczy, Gudas - Novotný, Roman, Káňa - Vincour, Knotek, Strapáč - Valchař, Růžička, Szturc - Červený, Okál, Kubalík - Jan Eberle. Trenéři: Marek Sýkora a Zdeněk Moták.

Autoři: Lidovky.cz