Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pardubice - Hradec 3:2. Dřina završená postupem, favorita spasila čtvrtá lajna

Hokejisté Pardubic slaví postup do semifinále play off. foto: ČTK

Pardubice navázaly na Spartu a staly se druhým semifinalistou letošního play off hokejové extraligy. Východočeského rivala z Hradce Králové přemohly v náročné sérii 4:1 na zápasy, dramatické páté střetnutí vyhrály 3:2. Vítěznou branku zajistil v pětapadesáté minutě útočník čtvrté formace Jan Mandát.
  17:33aktualizováno  19:44

Nelze říct, že by v některém z pěti utkání měli výrazně navrch. Nešlo o bůhvíjaké překvapení, pardubičtí hokejisté už před startem čtvrtfinále věděli, že na vlastní kůži pocítí, proč Hradec před rokem doputoval až do finále.

Jejich očekávání se naplnila. Výsledek série to možná nenaznačuje, ale východočeské derby nabídlo mimořádně vyrovnanou podívanou, v níž rozhodovaly maličkosti. Vždyť ve všech případech dělil oba týmy jediný gól.

Jan Mandát se raduje z vítězné trefy pátého čtvrtfinále proti Hradci Králové.
Hradečtí trenéři udílí pokyny hráčům před závěrečnou hrou bez brankáře.

Také pátá partie byla nesmírně napínavá, hosté klidně mohli ukončit více než dvouleté čekání na vítězství v Enteria aréně a vynutit si šestý duel před vlastními fanoušky.

Jejich naděje definitivně zmrazil Mandát, který udeřil přesnou ranou z prostoru mezi kruhy. Připsal si také asistenci, s bilancí 1+1 zakončil utkání i jeho parťák ze čtvrté lajny Tomáš Vondráček.

Podívejte se na postupovou branku Jana Mandáta:

Vítěz základní části si může užít krátké oslavy, ale v dalším průběhu play off má co zlepšovat. Proti Hradci využil jen dvě přesilovky z dvaceti, větší ofenzivní příspěvek se očekává třeba od Lukáše Sedláka či Tomáše Hyky.

Pardubice odstartují semifinále příští neděli, soupeře zatím neznají. Pokud Třinec neztratí vedení 3:1 na zápasy proti Českým Budějovicím, zajímat je bude souboj mezi Kometou a Litvínovem.

Pardubice – Hradec Králové 3:2

Stav série 4:1

V závěrečných vteřinách se svěřenci Marka Zadiny o těsný náskok pořádně strachovali. Matej Paulovič zbytečně fauloval, Lukáš Pařík zůstal na střídačce a hosté odvraceli konec sezony v šesti.

Roman Will musel zůstat extrémně soustředěný. Střely na něj létaly ze všech stran, před brankou se rozpoutalo pár nepříjemných závarů. Jakmile ale puk chvíli před koncem vyletěl do středního pásma, začalo se jásat.

Fanoušci zasypali led tradičními perníky, pardubický sen o zisku prvního titulu od roku 2012 žije. A náročná bitva s houževnatým Hradcem může hvězdami nabitý kádr jen posílit.

Lukáš Pařík z Hradce Králové kontroluje situaci před vlastní brankou během čtvrtfinále play off proti Pardubicím.

Lukáš Radil po středečním duelu trefně nazval dosavadní průběh série typickým play off hokejem. Spoustu osobních soubojů, obětavost, oboustranný důraz na pečlivou defenzivu, snaha neudělat chybu a minimum přečíslení.

Skoro byste si až mohli myslet, že soupeření východočeských rivalů dosud moc zajímavých momentů nenabídlo. Páté pokračování vypjatého čtvrtfinále se ale odehrálo ve vysokém tempu, navíc začalo pořádně zostra.

Jen úvodní minuta nabídla neúspěšný únik Richarda Pánika, dvě pardubická vyloučení a vedoucí trefu. Tomáš Dvořák odstartoval svůj pětistý duel v extralize smolnou tečí střely Giorgia Estephana, puk se odrazil příhodně pro volného Patrika Miškáře, který rychlým doklepnutím využil přesilovku pět na tři.

Sami před brankou se v první třetině ocitli ještě Sedlák či Aleš Jergl, oba v nadějné pozici postrádali větší klid v zakončení. Francouzského rychlíka Jordanna Perreta zase zákrokem na hranici pravidel rozhodil vracející se Patrik Poulíček.

O chvíli později se domácí dočkali vyrovnání. Pařík do té doby zneškodnil několik slibných příležitostí, ale přesně umístěnou ránu Ondřeje Vály, jenž se v letošním play off prosadil poprvé, vůbec neviděl.

Podívejte se na vyrovnávací gól Ondřeje Vály:

Jinak znovu patřil k nejvýraznějším postavám zápasu. V Liberci byl v konkurenci Dávida Hrenáka a Daniela Krále přebytečný, v dresu loňských finalistů se rozchytal do skvělé formy, kterou prokazoval během celého čtvrtfinále.

Proti ostrému pokusu Martina Kauta mu krátce po návratu obou mužstev z kabin pomohla tyč. A s Vondráčkovým gólem mohl jen těžko něco dělat. Spoluhráči mu další poziční chybou příliš nepomohli, domácí útočník navíc poslal kotouč nekompromisně pod břevno.

Zatímco třiadvacetiletý gólman měl stále více práce, zkušenějšímu Willovi zákroky ubývaly. Hradec spoléhal na ojedinělé ofenzivní výpady, Pardubice opařeného protivníka zatlačily a po obratu ve skóre se chtěly co nejrychleji uklidnit navýšením náskoku.

Podívejte se na kuriózní trefu Aleše Jergla:

Místo toho se zničehonic dostavila nečekaná komplikace. Jergl ukázal, že i zakončení z té nejkrkolomnější pozice může skončit úspěchem. Ač po souboji s bránícími protivníky upadl, nevzdal se a bekhendovým pokusem vleže uklidil puk k tyči.

Ústup od rychlého hokeje plného šancí nenastal ani ve třetím dějství. Jako by oba týmy chtěly rozhodnout co nejdříve a nestresovat vyprodané ochozy v Enteria areně případným prodloužením či samostatnými nájezdy.

Tyč nastřelili Jergl i Pánik, Poulíček neproměnil nadějné přečíslení dvou na jednoho. A když už před hostujícím kapitánem Janem Eberlem zívala odkrytá branka, Willa mezi třemi tyčemi obětavě zastoupil Vála.

Trenér Marek Zadina udílí pokyny pardubickým hráčům.

Utkání a celou sérii rozsekla až Mandátova rána. Domácí si po závěrečné siréně užívali ovace z tribun, svěřenci Tomáše Martince neskrývali velké zklamání. Stydět se ale rozhodně nemusí, favoritovi cestu za postupem pořádně znepříjemnili.

Marek Zadina (Pardubice): „Hrál se otevřený hokej nahoru dolů s řadou šancí, byly tam i chyby z jedné i druhé strany. Na konci jsme tam ještě faulovali a čelili přesilovce soupeře šest na čtyři, tam nám bylo ještě hodně úzko, ale kluci to odehráli skvěle. Šli si za tím celou sérii, chtěl bych jim hrozně poděkovat. Odmakali každý zápas. A každý ten zápas jsme se drželi toho, že je třeba hrát až do konce celých 60 minut, což se nám i potvrdilo. Vždy jsme dali zaslouženě ten rozhodující gól a Hradec jsme zlomili. Jsme hrozně rádi, že jsme to dnes ukončili.“

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „Myslím, že dnes to byl asi nejotevřenější hokej v celé sérii. V závěru za stavu 2:2 jsme měli své šance ten zápas vyhrát, ale bohužel jsme je neproměnili a chvíli před koncem jsme dostali gól, na který už jsme nedokázali reagovat. Chtěl bych hráčům poděkovat. Vážím si toho, že v té sérii odevzdali od prvního zápasu maximum a myslím, že takovému týmu, jaký letos Pardubice mají, byli více než vyrovnaným soupeřem. Pardubicím gratulujeme a přejeme jim hodně štěstí do další fáze play off.“

Tipsport extraliga 2023/24
23. 3. 2024 17:00
Pardubice : Hr. Králové 3 : 2
(1 : 1, 1 : 1, 1 : 0)

Rozhodčí: R. Mrkva, R. Šír - P. Blažek , V. Lederer

Vyloučení: 4:2, Využití: 0:1, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 22:29, Počet diváků: 10 194 (100 % z kapacity 10 194), konečný stav série: 4:1

Přejít na on-line reportáž

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!