Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Litvínov - Pardubice 5:6. Favorité urvali výhru a po dvanácti letech jsou ve finále

Pardubičtí hokejisté slaví postup do finále extraligy. foto: Ondřej BičištěMAFRA

Nejrychlejším možným způsobem zvládly Pardubice semifinálovou sérii play off hokejové extraligy. Díky dominantnímu výkonu ve druhé třetině obrátily čtvrtý zápas s Litvínovem, ustály i závěrečný tlak a po výhře 6:5 míří do finále. O titul si zahrají po dvanácti letech.
  21:14aktualizováno  21:55

Nadupaný tým pod vedením Marka Zadiny ukázal odolnost, otočil totiž zápas, v němž po úvodní části prohrával 1:3, a s komplikacemi ustál i závěrečný tlak domácích. Východočeši se nabudili střídáním gólmanů i účinným nahazováním puků od modré čáry, díky kterému vyrovnali.

Pardubičtí hokejisté slaví trefu v zápase s Litvínovem.
Zklamaný Liam Kirk z Litvínova odjíždí střídat ve druhé třetině zápasu s...

Další trefy přidali po chybách Litvínova, který poprvé v sérii nepustil Pardubice do úvodního tlaku. Třemi body se na parádním začátku podílel David Kaše. Jeho příspěvek ovšem nestačil.

Vítězové základní části si zahrají o extraligový titul po dvanácti letech, ve finále narazí na úspěšnějšího ze série mezi Spartou a Třincem. Vypjatý duel Pražanů a Slezanů pokračuje o víkendu ve Werk areně.

Litvínov - Pardubice 5:6

Stav série: 0:4

Poprvé ve vyřazovacích bojích udělal trenér Zadina změnu v pardubickém brankovišti, po první třetině, kterou Východočeši prohráli 1:3, poslal na led Dominika Pavláta místo Romana Willa. Jeho tah byl úspěšný. I s notnou dávkou štěstí se Pardubičtí dostali zpátky do hry.

O vyrovnání se postarali nahozeními od modré čáry obránci Jan Košťálek a Peter Čerešňák. Litvínovský brankář Matej Tomek v obou případech marně hledal kotouč přes clonící hráče. Tím však jízda favorita ve druhé části neskončila.

Severočeši neproměnili šance: Liam Kirk neuspěl v samostatném úniku, nevyužitá zůstala i přesilovka po faulu Richarda Pánika na Jindřicha Abdula. Pak domácí chybovali a záhy pykali

Do trestání se nejdříve pustili Tomáš Hyka a Lukáš Sedlák, kteří skvěle vyřešili přečíslení dva na jednoho. Pak Kirkovi utekl puk za brankou, šanci vyniknout dostal nejproduktivnější hráč Pardubic v play off Tomáš Vondráček (4+3), jenž našel volného Patrika Poulíčka a o chvíli později s parťákem slavil vedení 5:3.

Podívejte se, jak Lukáš Sedlák otočil zápas s Litvínovem:

Nadějný start domácích byl zapomenut. Přitom Litvínov předvedl nejlepší vstup do utkání semifinálové série, u všech gólu byl David Kaše.

Pardubicím se nepodařilo vyhodit, Ondřej Kaše vracel kotouč kolem mantinelu, jenže po šťastném odrazu od bruslí Ondřeje Vály se dostal puk k Davidu Kašemu, který mohl jel sám na Willa.

Litvínovský útočník si dokonce mohl vybrat z několika možností: přihrávat volnému Nicolasi Hlavovi, jít do blafáku, nebo střílet. Zvolil poslední variantu a zakončil přesně.

Gólová radost litvínovských hokejistů v zápase s Pardubicemi.

Radost domácích z gólu a ubráněného oslabení po faulu Marka Baránka neměla dlouhého trvání. Po špatně načasovaném střídání Vála našel zcela volného Jana Mandáta, který prostřelil Tomka a zdůraznil důležitost čtvrtého útoku Pardubic v letošním play off.

Místo náporu se ale musel favorit bránit. Souběžně byli vyloučeni dva hostující hráči za hrubost: Libor Hájek oplácel po souboji u mantinelu s Hlavou, emoce neudržel ani Robert Kousal, který udeřil do obličeje Denise Zemana.

Přesilovka pět na tři nezůstala bez odezvy. Druhý gól slavil David Kaše, který si trpělivě počkal a propálil Willa. Opora Litvínova ještě v závěru úvodní části našla přihrávkou zapomenutého Liama Kirka ve středním pásmu. Britský útočník trefil horní růžek branky.

Trefa litvínovského útočníka Liama Kirka:

Východočeši se ale oklepali a otočili na 5:3. Ke změně v brankovišti pak sáhl i Mlejnek, v brance Litvínova se objevil Šimon Zajíček, který si musel několikrát poradit s náporem nabuzených hostů.

Pardubičtí hokejisté zkrátka nechtěli nic podcenit. Do nadějných pozicí se sice dostali David Kaše, či Andrej Kudrna, ale s úspěchem se nepotkali. Na opačném konci hrací plochy se naopak prosadil Pánik po přesném vybídnutí od Hyky.

Už osm minut před koncem vyzkoušeli v přesilovce Litvínovští hru bez brankáře a risk se jim vyplatil. O snížení se postaral ranou Kristaps Zile. Následný tlak přetavil ve snížení Petr Koblasa. Stadion Ivana Hlinky ožil. Hosté znervózněli.

Palát musel předvést důležité zákroky, Severočeši s odkrytou bránou za zády tlačili, ale vyrovnávací trefu nevyválčili. Pardubice tak po dvanácti letech míří do finále.

Karel Mlejnek (Litvínov): „Z naší strany výborná první třetina, nebe a dudy oproti včerejšku. Ve druhé třetině se nám nepovedlo eliminovat to, co se nám dařilo eliminovat v těch předchozích třech utkáních. Tedy velmi jednoduchá a účelná hra soupeře v útočném pásmu a shazování obránců, teď nám tam bohužel dva puky hloupě propadly. Pardubice tím jsou známé. Dali jsme tím soupeři možnost vyrovnání. Důležitým moment za stavu 3:3 byl únik Kirka, to byla velká škoda. Mohli jsme utkání zvrátit ještě na svou stranu. Třetí třetina byla o tom soupeři to znepříjemnit, bohužel inkasovaná branka na 3:6 nás možná nakonec stála zápas, možná ne. Podstatné ale je, že hráči v sobě našli veškeré zbývající síly a udělali to soupeři ještě hodně těžké. Bohužel se s úžasnou sezonou loučíme.“

Marek Zadina (Pardubice): „V první třetině nás soupeř zatlačil, hrál hodně dobrý hokej, my jsme udělali spoustu chyb. Nebyli jsme disciplinovaní, udělali jsme fauly do třech. Ta třetina nebyla z naší strany dobrá, soupeř nás přehrál. Jsme hrozně rádi, že jsme do druhé třetiny nastoupili jako jiný tým a věřili jsme svému hokeji. Důležité bylo, že jsme rychle dali gól na 2:3, pak na 3:3. Potom jsme soupeři odskočili. Je to ale play off a věděli jsme, že soupeř hraje hop, nebo trop - buď vyhraje a pojede ještě k nám, nebo ukončí sezonu. Jsme hrozně rádi, že se nám povedlo ten výsledek obrátit, že jsme udělali čtvrtý bod a postoupili do finále.“

Tipsport extraliga 2023/24
5. 4. 2024 19:00
Litvínov : Pardubice 5 : 6
(3 : 1, 0 : 4, 2 : 1)

Rozhodčí: R. Šír, J. Ondráček - J. Špůr, D. Thuma

Vyloučení: 1:4, Využití: 2:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 28:27, Počet diváků: 5 944 (99 % z kapacity 6 011), konečný stav série: 0:4

Přejít na on-line reportáž
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...