Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pardubice - Litvínov 2:1. Favorit tak dlouho tlačil, až otočil, rozhodl bek Vála

Pardubičtí hokejisté slaví vítězství nad Litvínovem v semifinále extraligy. foto: ČTK

Dlouho dominovali a sváděli boj hlavně s litvínovskou obranou. Nakonec pardubičtí hokejisté v prvním extraligovém semifinále přece jen uspěli. A to překvapivě díky šťastné akci obránce Ondřeje Vály ze 45. minuty. Hosté se hodně spoléhali na brankáře Mateje Tomka, který vytáhl čtyřiačtyřicet zákroků, ani ty však na úspěch nestačily.
  19:29aktualizováno  20:33

Nejvyšší česká soutěž se po dvoudenní pauze rozhořela další várkou play off hokeje, bitvy mezi nejlepší čtyřkou odstartovaly v bouřlivé pardubické kulise. Domácí nastoupili po týdenní pauze, soupeř šel do akce opět po čtyřech dnech bez zápasu.

Ač se Litvínov v neděli po gólu Jindřicha Abdula senzačně ujal vedení a dlouho dobře bránil, strávil v obranném pásmu až přespříliš času. Toho stále aktivní Dynamo využilo k obratu, který řídili úspěšní střelci Matej Paulovič a nečekaně pak zadák Vála.

Litvínovský gólman Matej Tomek
Pardubický útočník Martin Kaut hraje puk vsedě.

Semifinálová série pokračuje na východě Čech také v pondělí, druhé klání startuje opět v 17 hodin.

Pardubice - Litvínov 2:1

Stav série 1:0

Celkem sedmadevadesát ran vyprodukovali domácí hokejisté, z toho na branku jich letělo dvaačtyřicet. Z úvodního semifinále uběhlo jen osm minut a v průběžných statistikách Tomkovi svítilo už čtrnáct zásahů.

To jen pro ilustraci, jak favorizovaný vítěz základní části vletěl na svého soupeře, kterého dostával pod tlak po většinu klání.

Přesto stav dlouho zůstával nerozhodný. Než si Vála u středového kruhu vzal puk, zajel k pravému mantinelu, podél nějž se dostal za hostující defenzivu a z kruhu pro vhazování vypálil.

Pardubický obránce Ondřej Vála vysílá gólovou střelu v úvodním extraligovém semifinále proti Litvínovu.

Puk putoval po hraně mezi betony famózně chytajícího gólmana Tomka, který však trochu zacouval a kotouč si po doteku pravým nožem brusle nešťastně těsně dovezl za brankovou čáru. V čase 44:10 se diváci v enteria aréně dočkali vedoucího gólu. Obrat byl dokonán.

Podívejte se na vítěznou branku pardubického beka Ondřeje Vály:

Do té doby vypadal obrázek hry monotónně. Domácí drželi Severočechy v obranném šiku, který dobře pracoval a ani tolik obrovských šancí až k vlastnímu brankáři nepustil.

Zblízka nadvakrát pálil akorát Pánik ve třetí minutě. Pak už všechny usadil Andrej Kudrna, jenž sáhl do střely uvolněného Abdula a hosty zničehonic dostal do vedení.

Litvínovský gólman Matej Tomek (42) zasahuje proti velké šanci pardubického útočníka Richarda Pánika (28).

„Už asi třikrát tam u mantinelu hákovali, drželi,“ stěžoval si zakrátko hlavnímu rozhodčímu Ondráčkovi pardubický kapitán Sedlák, aby na muže v pruhovaném vyvinul tlak. Později sudím naložil i trenér Zadina, kterému se nelíbily drobné zákroky hokejkou v podání hostů.

Ty také spustily prvotní pískot v hale, který ale rychle nahradil výtrysk radosti. Soudržná obrana zaváhala na modré čáře poté, co Czuczman poslal k ledu Kauta. Právě ten však i vsedě vybídl parádní žabičkou rozjetého Pauloviče, jenž nejprve naznačil střelu, pak Tomkovi udělal kličku a zakončil do prakticky prázdné branky.

Než rozhodl už ve čtvrtfinále skvěle hrající Vála, vládl zápasu Tomek. Proti nebezpečným akcím, které došly až k němu, zasahoval naprosto suverénně.

Když se před ním zjevil Adam Musil, opět čapal hned dvakrát, přičemž dorážku v krkolomné pozici ulovil lapačkou. A když už se domácí dočkali prvních faulů, přesilovky zadrbaly.

Pardubický útočník Adam Musil (vpravo) v šanci před brankářem Matejem Tomkem z Litvínova

V závěru druhé třetiny se během krátké sekvence ocitly v tutových šancích oba týmy. Zohorna měl odkrytou velkou část branky, ale trefil prostředek, kde se válel Tomkův beton.

Vzápětí přišli Pardubičtí o kotouč hned za Willovou klecí, puk putoval k volnému Zygmuntovi, který gólmana objel, avšak v rychlosti z bekhendu minul síť a trefil vedle stojícího obránce Košťálka do brusle.

Hosté ale dál zejména bránili a po většinu času neměli protihru. Navíc v utkání uspěli v průměru vždy jen při jednom ze čtyř vhazování, pročež se často nemohli jednoduše vymanit ze soupeřova presu. A nastalo nevyhnutelné.

Pardubický obránce Ondřej Vála se raduje ze svého gólu.

Za nepříznivého stavu domácí směrem dopředu trochu ubrali a Verva se víc ukázala také v útoku. Bratři Kašovi pálili mimo. Starší Ondřej se pak na číhané dočkal ještě tutovky v závěru.

Jel zcela sám na Willa. S obrovským náskokem. Chtěl provést bekhendový blafák, jenže puk mu při posledním trhnutí hokejkou přeskočil čepel.

Litvínovskému útočníkovi Ondřeji Kašemu utíká při samostatném úniku puk vedle branky pardubického gólmana Romana Willa.

Litvínovský lídr tak nadále čeká na první gól v play off, tentokrát i proto jeho tým prohrává. Na Velikonoční pondělí musí přidat po více směrech, jinak domů poputuje s nepříznivou ztrátou.

Marek Zadina (Pardubice): „Měli jsme výborný nástup, první třetina byla dobrá. Měli jsme výborný pohyb, vyhrávali osobní souboje a měli převahu. I ve druhé části jsme byli aktivní, ale potřebujeme šance proměňovat, když si je vytvoříme. Jsme ale hrozně rádi, že jsme vyhráli první zápas. Vážíme si toho. Pro druhý gól jsme si šli.“

Zklamaní hokejisté Litvínova po prohře s Pardubicemi v semifinále extraligy

Karel Mlejnek (Litvínov): „Naším plánem do utkání bylo co nejdéle držet stav 0:0. To se nám, de facto, dařilo až do úvodu třetí třetiny, kdy jsme ustáli druhé oslabení. Bohužel pak jsme udělali chybu ve středním pásmu a soupeř gólem na 2:1 překlopil utkání pro sebe.“

Tipsport extraliga 2023/24
31. 3. 2024 17:00
Pardubice : Litvínov 2 : 1
(1 : 1, 0 : 0, 1 : 0)

Rozhodčí: A. Kika, J. Ondráček - M. Lhotský, L. Rampír

Vyloučení: 0:2, Využití: 0:0, V oslabení: 0:0, Zásahy brankářů: 20:44, Počet diváků: 10 050 (99 % z kapacity 10 194), konečný stav série: 4:0

Přejít na on-line reportáž
Autor: