130 let
Rozjásaní fanoušci. Vydrží Čechům nadšení až do konce?

Rozjásaní fanoušci. Vydrží Čechům nadšení až do konce? | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Doporučujeme

Odpoledne to vypukne! Padne divácký rekord? A co kšeftování? 6 otázek MS

Sport
  •   8:45
PRAHA - Obhájí titul favorizovaní Rusové, zadaří se domácím jako naposledy Švédům v roce 2013, nebo snad zlaté medaile poputují daleko za moře? Už dnes začíná 71. mistrovství světa v ledním hokeji, na českém území s pořadovým číslem 10. Jaké jsou hlavní otázky následujících 17 dnů?

1. Padne divácký rekord?

V roce 2004 se světový šampionát v Česku těšil obrovskému zájmu. Do hlediště hal v Praze a Ostravě si tehdy našlo cestu 552 097 fanoušků. V té době se jednalo o rekordní číslo. Až loni bylo překonáno, v Minsku stadiony navštívilo 643 tisíc lidí.

Šílenství kolem lístků dává naději, že se toto prvenství může vrátit zpátky do Česka.

2. Budou se opakovat problémy při vstupu?

Možná jste i vy byli přímými aktéry těch situací, které v Praze a Ostravě při šampionátu v roce 2004 přiváděly fanoušky k šílenství. Před zápasy se u vstupů do hal hromadily davy diváků a jejich vpouštění dovnitř se nepříjemně protahovalo. 

Nebylo tak výjimkou, když se lidé ne vlastní vinou dostali na svou sedačku třeba až na konci první třetiny.

3. Pokvetou kšefty s lístky?

Stačilo jen pár desítek minut předprodeje a vyhrazené množství vstupenek zmizelo. Cesta k lístkům sice existovala i nadále, ovšem vedla k předražujícím překupníkům. Pořadatelé přitom ve svých podmínkách jasně uvádějí, že vstupenku nelze dále přeprodávat. Stejnou věc však uváděli i před jedenácti lety.

Výsledek? Lístky na finále se tehdy prodávaly až za 25 tisíc korun. Fakt, že duely české reprezentace v základní skupině jsou již vyprodány, bohužel černému prodeji nahrávají.

4. Zazáří hvězdy z NHL?

Že bude mistrovství lákat Čechy z NHL, bylo jasné. Nakonec ani většina z těch nejzářivějších si turnaj nenechá ujít. Vedle veterána Jágra a kapitána Voráčka, pátého muže kanadského bodování, se na pražském a ostravském ledě představí největší hokejová superstar současnosti Kanaďan Crosby. V nabité sestavě týmu s javorovým listem na prsou se objeví také Seguin nebo Giroux. Rusku pomohou Malkin s Tarasenkem. Švédsko podpoří Eriksson a nejlepší střelec mezi zámořskými obránci Ekman-Larsson. Slováky bude reprezentovat Gáborík, tým Slovinska potáhne Kopitar. Letošní mistrovství světa kvalitu rozhodně postrádat nebude!

5. Rozhodí tým kauza Růžička?

To video se šířilo internetem jako virus. Růžička byl na něm zachycen při diskusi s rodičem hokejisty, který za 500 tisíc požadoval po reprezentačním trenérovi, aby se postaral o kariéru jeho syna. 

Kauzu se doposud nepodařilo zcela rozplést. Kouč i hokejový svaz oznámili, že se případem budou zabývat až po šampionátu, policie ho však neodložila.

+ Jaromíre, (opravdu) naposledy?

Mnohokrát už Jaromír Jágr končil reprezentační kariéru, přesto pak dres Česka vždy navlékal znovu. Letos by tomu už mělo být opravdu naposledy.

Nebo ne?

Vypněte. A nalaďte

Jestli jste si ještě nevybudovali k nástupcům milované zlaté generace tak pevný vztah, tenhle turnaj váš odstup zaručeně smaže. Před domácím publikem si z touhy po medaili Voráček a spol. nedovolí slevit ani na okamžik.

I o tom vás budeme následujících 17 dní důkladně informovat na stránkách Lidových novin i na webovém speciálu Lidovky.cz/mshokej. Tam vedle pravidelných on-line přenosů, aktualit, ohlasů i analýz naleznete stejně jako u ostatních velkých sportovních akcí unikátní tipovačku o ceny, nebo jen o znaleckou hrdost před přáteli. 

A pokud si i tak budete připadat málo v kontaktu se svými reprezentanty, na adrese Lidovky.cz/vzkazy zanechte vzkaz nebo otázku, na něž vám z české kabiny budeme průběžně zprostředkovávat odpovědi. Samozřejmě jsme i na Twitteru - @ln_sport a Facebooku. 

Vypněte povinnosti a nalaďte smysly i naše komunikační kanály. Těch 17 dní bude stát za to!

Za celou sportovní redakci Vám přeji krásný zážitek,

Martin Křížek

Autor: Vojtěch Lhota