130 let
Jsou tu opět hvězdné války.

Jsou tu opět hvězdné války. | foto: Reprofoto

Hvězdné války jsou zde: zdolá už Ovečkin svého úspěšnějšího rivala Crosbyho?

Sport
  •   19:30
PRAHA - Hokejisté Alexandr Ovečkin a Sidney Crosby už v NHL řádí více než deset let. Stále se však nedá s jasností určit, kdo z nich je lepší. Pittsburgh a Washington se střetnou v semifinále Východní konference a fanoušci si slibují: rivalita mezi divokým Rusem a seriozním Kanaďanem znovu vzplane.

O rozdílnosti Ovečkina a Crosbyho se napsalo už mnoho. Zajímavostí je, že za Capitals nyní hrají Brooks Orpik a Matt Niskanen, dřívější opory Penguins. Oba beci měli možnost důvěrně poznat jak vážného Crosbyho, tak zábavného, byť mnohdy nezkrotného Ovečkina.

A shodli se, že obě hvězdy jsou v lecčem odlišné. „Je pravda, že hlavně mimo led jsou úplně jiní. Ale spojuje je soutěživost a touha být každý den nejlepší,“ řekl Orpik pro CSN Mid-Atlantic. A Niskanen dodal: „Ovečkin víc vtipkuje. Jakmile ale přijde na stadion, tak s tím přestane, začne makat a snaží se být rozdílový hráč.“

Rivalita mezi oběma borci byla stvořena hlavně médii, která z jejich rozdílnosti chtěla vytěžit maximum. Že by se však Rus a Kanaďan zbožňovali, se říct nedá.

Crosby a Ovečkin.

Takto například v roce 2009 Crosby okomentoval Ovečkinovo bavičství: „Upřímně, nemám to rád.“ A Ovečkin kontroval: „Hraje dobře, ale nemusel by tolik mluvit.“

Právě na jaře toho roku se Penguins a Capitals střetli v památné bitvě o finále Východní konference. Strhující sérii (které se říkalo Hvězdné války) nakonec rozhodl až sedmý zápas. A byl to Crosby, kdo Caps načal rychlým gólem a svůj tým dotáhl k výhře 6:2. Rozjetý Pittsburgh nakonec získal Stanley Cup.

Úspěšnější je Crosby

V počtu individuálních cen jsou na tom podobně; oba už vyhráli všechny velké trofeje (Hart, Art Ross, Maurice Richard, Ted Lindsay). Zatímco Rus je nyní nejlepší střelec ligy, Crosby (pokud je zdravý) většinou vládne produktivitě.

zdroj: www.youtube.com

Co se týmových úspěchů týče, navrch má Kanaďan. Už dvakrát si zahrál finále Stanley Cupu, z toho jednou vítězně. To Ovečkin ještě v play-off NHL nikdy nepřešel přes 2. kolo - a to za Washington válí už jedenáctou sezonu.

Ruské mašině, jak se mu v zámoří přezdívá, se navíc nedaří ani v reprezentaci. Sice už má tři tituly mistra světa, potřeboval na to však jedenáct startů na MS.

Světový šampionát je navíc v zámoří brán spíše jako druhořadý turnaj. A olympijská radost zatím Ovečkina míjí. Podíl na tom mají i Češi, kteří Rusy v roce 2006 zdolali v duelu o bronz. Zklamání z Turína ovšem přebila blamáž z následujících dvou olympiád.

Oba vůdci mají dobrou náladu: vlevo ruský kanonýr Alexander Ovečkin, vpravo Kanaďan Sidney Crosby.

V roce 2010 ve Vancouveru Ovečkin a spol. narazili už ve čtvrtfinále. Kanaďané (i s Crosbym) je vytřískali 7:3 a nakonec si došli pro zlato. A zvítězili i čtyři roky později v Soči. Rusové naopak dopadli opět neslavně: čtvrtfinálová prohra s Finskem mrzela celý národ, který se na domácí olympiádu tak těšil.

Ovečkin má každopádně Crosbymu co vracet. A kdy jindy se pomstít, než letos? Washington suverénně ovládl základní část a v 1. kole přehrál Philadelphii. Brankář Holtby má životní sezonu, činí se mág Kuzněcov i nahrávač Backström. Na lavičce vládne zkušený kouč Trotz. Z Capitals se stal postrach.

I Crosby a jeho Penguins však budí respekt. Povedl se jim konec sezony a rádi by v play-off po delší době uspěli.

Už v noci ze čtvrtka na pátek se odehraje první duel této očekávané série. Vrátí Ovečkin rivalovi trpkou prohru z roku 2009?

Autor: Jan Zikmund