130 let
Hokejový útočník David Pastrňák pomohl ve čtvrtečním utkání NHL gólem k...

Hokejový útočník David Pastrňák pomohl ve čtvrtečním utkání NHL gólem k vítězství Bostonu 4:0 na ledě Buffala a dočkal se ocenění pro třetí hvězdu večera. | foto: ČTK

Pastrňák a Vrána v NHL skórovali, Hronek a Šulák debutovali

Sport
  •   8:11aktualizováno  9:02
NEW YORK - Hokejový útočník David Pastrňák pomohl ve čtvrtečním utkání NHL gólem k vítězství Bostonu 4:0 na ledě Buffala a dočkal se ocenění pro třetí hvězdu večera. Asistencí se na brance havířovského rodáka podílel David Krejčí. Z trefy se radoval i útočník Jakub Vrána, ale Washington podlehl Pittsburghu 6:7 v prodloužení.

Debutu v nejslavnější hokejové lize se dočkali beci Detroitu Filip Hronek a Libor Šulák. Premiéru jim ale pokazili hosté z Columbusu, kteří porazili Red Wings 3:2 v prodloužení. Kromě českých zadáků nastoupili za Detroit poprvé i útočníci Michael Rasmussen a Christoffer Ehn a obránce Dennis Cholowski, který dokonce vstřelil gól.

Dvacetiletý Hronek, který se v květnu zúčastnil mistrovství světa v Dánsku, strávil na ledě 16:03 minuty a připsal si dvě trestné minuty. S výkonem královehradeckého rodáka byl trenér Jeff Blashill nadmíru spokojený.

„Odehrál skvělé utkání. On a (Dennis) Cholowski patřili asi k nejlepším. Hronek létal po ledě, výborně rozehrával z obranného pásma a hrál tvrdě. Nastoupil proti Dubinského lajně, proti které se nehraje lehce, ale on si s tím poradil. Hronek a Cholowski byli v porovnání s ostatními o krok napřed. Všem hráčům se něco povedlo a naopak,“ zhodnotil Hronkův první start v NHL Blashill.

VIDEO: Hertlovu fantastickou branku v oslabení obdivuje NHL, klubu ale nepomohla

Šulákovo představení se mu zamlouvalo o poznání méně. „Libor se unavil, vyčerpal se. Musí se ujistit, že se mu to už nepřihodí, i když začne ztěžka dýchat, což se stane, když uvíznete ve vlastním třetině,“ uvedl americký kouč. Čtyřiadvacetiletý Šulák odehrál 18:26 minut a podobně jako Hronek nebodoval.

Pastrňák obstaral v 37. minutě třetí gól Bruins, poté co mu před branku nahrál z pravého kruhu Krejčí. Nikým neobsazený Pastrňák si puk v klidu zpracoval a zamířil přesně pod horní tyč. V dresu Buffala si odbyl premiéru útočník Vladimír Sobotka, při jehož vyloučení padla druhá branka.

Bruins se oklepali ze středečního debaklu 0:7 ve Washingtonu. „Po takovém zápase trochu znervózníte, protože nevíte, jak se věci budou ubírat. Páteční souboj nám dodal sebevědomí, uklidnili jsme se a vzpamatovali,“ prohlásil útočník Brad Marchand, který se zaskvěl čtyřmi nahrávkami. Slovenský brankář Jaroslav Halák zneškodnil 32 střel a stal se první hvězdou večera.

Pittsburgh šel proti Washingtonu do vedení už ve druhé minutě, ale Capitals na přelomu čtvrté a páté minuty stačilo pouhých 48 sekund na obrat. První gól obstaral Vrána pohotovým zakončením, když se k němu od zadního mantinelu odrazila nepřesná střela Nicklase Bäckströma. Odchovanec pražských Letňan si z duelu odnesl tři kladné body do statistiky plus/minus. Za Pittsburgh zaznamenal asistenci útočník Dominik Simon.

Souboj dotáhl do nastaveného času T.J. Oshie, který v 54. minutě v rozmezí 21 sekund zlikvidoval dvougólové manko Capitals a srovnal na 6:6. Americký útočník přidal ke dvěma gólům i přihrávku, na straně Penguins se stejná bilance povedla obránci Krisu Letangovi, jenž v prodloužení druhým zásahem večera přisoudil domácím bod navíc. Jeho spoluhráč Jevgenij Malkin vstřelil gól a na dva nahrál.

Jakub Voráček dvěma přihrávkami pomohl Philadelphii k výhře 5:2 nad Vegas. Za Flyers asistoval i obránce Radko Gudas. Útočník Golden Knights Tomáš Nosek se bodově neprosadil.

Začíná nová sezona NHL. Překvapí znovu zázrak z Las Vegas?

Gólman Petr Mrázek nezabránil prohře Caroliny 1:2 v prodloužení s New York Islanders. Pochytal 18 střel a úspěšnost zákroků měl 90 procent. Jeho německý protivník Thomas Greiss zastavil 45 pokusů. V dresu Hurricanes se představil i centr Martin Nečas.

Střední útočník Radek Faksa si připsal nahrávku u vítězné trefy Dallasu, který si poradil s Arizonou 3:0. V obraně vítězných Stars se poprvé představil Roman Polák. Asistencí dopomohl k triumfu Chicaga v Ottawě útočník David Kämpf, Blackhawks uspěli 4:3 v prodloužení. Nápaditou přihrávkou se prezentoval devatenáctiletý útočník New York Rangers Filip Chytil, který zadovkou zpoza mantinelu našel zakončujícího Jespera Fasta. Rangers však podlehli Nashvillu 2:3.

Výsledky:

Buffalo - Boston 0:4, NY Rangers - Nashville 2:3, Pittsburgh - Washington 7:6 v prodl., Carolina - NY Islanders 1:2 v prodl., Detroit - Columbus 2:3 v prodl., St. Louis - Winnipeg 1:5, Dallas - Arizona 3:0, Colorado - Minnesota 4:1, Ottawa - Chicago 3:4 v prodl., Vegas - Philadelphia 2:5.

Autor: ČTK