130 let
Slavia - Karlovy Vary (smutní hokejisté hostí)

Slavia - Karlovy Vary (smutní hokejisté hostí) | foto: ČTK

Konečně. Hokejové play out bude zajímavé

Sport
  •   14:00
PRAHA - Teoretickou šanci ještě mají. Ale většina lidí okolo hokeje v Karlových Varech, Litvínově, ve Slavii a v Mladé Boleslavi už tuší, že pro ně bude letos play off extraligy nedosažitelnou metou.

„Slavia v takové situaci nikdy nebyla. Malá šance na postup ještě je, ale už to nemáme ve vlastních rukou,“ přiznává asistent trenéra Vladimíra Růžičky Jiří Čelanský.

Vyjmenovaná čtveřice klubů se pravděpodobněji popere ve skupině o umístění, mezi fanoušky přezdívané play out. To bývá tradičně nejméně lákavou podívanou extraligy. Většinou se totiž v sezoně najde jasný outsider a brzy je jasné, koho čeká baráž o udržení.

Extraliga je vyrovnanější

V tomhle ročníku tomu tak ale není. Čtyři kola před koncem základní části dělí celky na 11. až 14. místě tři body. „Letos je extraliga zatím nejvyrovnanější, co jsem kdy viděl. A že se to srovnalo na konci tabulky, je asi tím, že se týmy vzadu za poslední měsíc strašně zlepšily,“ říká sportovní manažer Mladé Boleslavi Milan Hnilička.

Pokud bude podobný trend pokračovat, mohou se fanoušci klubů, které nebudou bojovat o titul, poprvé těšit aspoň na dramatické play out. „Když se před lety zavádělo, tak spousta manažerů remcala, že to bude na nic. Tehdy ale Jarda Vlasák (bývalý manažer Znojma – pozn. red.) říkal: ‘Počkejte až tam kluby bude dělit několik bodů, pak uvidíte, jak to bude zajímavé a dramatické.’ Ta doba nastala,“ líčí Miloslav Hořava, který loni vedl pražskou Spartu.

ČTĚTE TAKÉ

Šéftrenér dvanáctého Litvínova Jiří Šlégr sice ještě stále doufá v předkolo play off, ale dobře ví, že by diváci mohli chodit i na případné play out. „Bude atraktivní, není žádný outsider. To dodá téhle soutěži náboj. Já bych ale chtěl hrát o patro výš,“ povzdechne si.

Občas mají hokejisté potíže s motivací, zvláště když vědí, že už mají jistotu vyhnutí se baráži. „My jsme loni na Spartě dali aspoň příležitost mladým. Ale i oni v jednom zápase hráli, jako by o nic nešlo. Museli jsme jim velmi důrazně vysvětlit, že jde o jejich jméno a budoucnost. Tohle by ale letos nemělo hrozit. Jak to vidím já, bude to pro hráče všech týmů velký nápor na psychiku,“ předpovídá Hořava.

„Nikdo z nás to nechce hrát. V play off můžete jenom získat, kdežto v play out jenom ztratit – a pak je to průšvih,“ krčí rameny karlovarský brankář Lukáš Mensator.

Jedna věc by stejně mohla letošní play out devalvovat. Pokud by totiž v červnu svaz odhlasoval uzavření extraligy, je podle informací LN připraven herní model pro 15 týmů. Klub, který by sestoupil, by se tak okamžitě „papírově“ vrátil.

Autoři: Vojtěch Gibiš, Tomáš Vrábel