130 let

Rusové oslavují postup do finále | foto: Reuters

Nezaváhali. Rusové porazili Švédy 3:1 a zahrají si finále

Sport
  •   13:36aktualizováno  20:19
MINSK - Hokejisté Ruska míří neohroženě k vytouženému cíli - zlatu z mistrovství světa v Bělorusku. V semifinále porazili Švédsko 3:1 a zkazili poslední šampionům obhajobu triumfu z domácího turnaje. Neporažené Rusy vyzvou Finové, kteří v druhém semifinále přemohli Čechy poměrem 3:0.

Už jen poslední otázka a reparát za Soči je hotový. Ruský národní tým pod vedením Olega Znarokse v Minsku neztratil ani bod v základní skupině, v play-off si pak zkušeně pohlídal zápasy s nepříjemnou Francií i úřadující mistry světa ze Švédska. Devět zápasů, devět výher. Chybí tak už jen poslední, desátý stupeň ke zlaté.

"Musíme udělat a odevzdat vše, abychom finále vyhráli," prohlásil ruský útočník Alexander Ovečkin.

UTKÁNÍ JSME SLEDOVALI ON-LINE

Ovečkina, Malkina a další ruské hvězdy mohou zastavit v cestě za zlatem, které má alespoň trochu vykompenzovat propadák na domácím olympijském turnaji v Soči, už pouze Češi jako před čtyřmi lety v Německu, nebo Finové, velcí rivalové.

Švédové přitom začali semifinále - možná i pro ně - nečekaně skvěle. Po 19 sekundách ruskou chybu ve středním pásmu potrestal Oscar Möller ze samostatného úniku. Rusům se povedlo ještě do přestávky otočit stav, první branku dal Sergej Plotnikov, postupový gól vstřelil Sergej Šipačov.

V zaplněné Minsk Aréně to hučelo. Diváci udělali Rusům domácí pohodu, sborově skandovali "Rasíja! Šajbu!", na konci si hrdě zapěli hymnu a vyvolávali jména hokejových hrdinů.

Ve druhé třetině Švédové sahali po vyrovnání, ovšem ruský tým podržel brankář - do třetice Sergej - Bobrovskij. Švédskému gólmanovi Andersovi Nilssonovi naopak utkání moc nevyšlo. "Měli jsme výborný start, ale pak jsme na tom bohužel nedokázali stavět. Myslím, že oni převzali hru do svých rukou a v průběhu zbytku zápasu byli lepší," řekl pro server IIHF.

Při Plotnikově gólu nejprve nešikovně vyrazil nevýrazný pokus od mantinelu a nezvládl se připravit na dorážku, poté mu střela Širokova brnka o lapačku a spadla do brány.

Bobrovskij předvedl klíčový zákrok ve 26. minutě, když zázračně vychytal zblízka střílejícího Möllera. V kleče dokázal vytáhnout proti puku lapačku, za pár minut napálil obránce Anton Bělov vyražený kotouč přes Nilssonovu ruku do sítě.

Bobrovského po zápase pochválil kapitán Ovečkin: "Podle mého jde o nejlepšího hráče turnaje. Není náhoda, že je považován i za nejlepšího gólmana NHL. Bez ohledu na to, jak hrajeme, on chytá vždy skvěle. Měl by být vyhlášen nejužitečnějším hráčem šampionátu."

Rusové pak zodpovědně bránili. Jejich výkon byl kompaktní, disciplinovaný, bojovný. Znaroks udělal z hvězdného souboru fungujicí tým.

V závěru bouřlivák na ruské střídačce vypěnil, ale nebylo to kvůli jeho hráčům, ti inkasovali v 59. minutě gól, ovšem do posunuté brány. Sudímu Jeřábkovi to potvrdil videorozhodčí.

Ruského kouče rozlítil zákrok Nicklase Backlunda, který zbytečně atakoval Plotnikova úplně mimo hru.  Backlund dostal zasloužený trest do konce utkání (ve skutečnosti na 11 sekund) za napadení.

Na Švéda se ovšem hned Rusové vrhli, obránce Jakovleva musel držet čárový rozhodčí, až to vypadalo, že se perou spolu. Kouč Ruska pak dělal výhrůžná gesta na švédskou střídačku, čímž naštval zase asistenta Rikarda Grönborga. Oba na sebe pokřikovali nepěkná slova. Znaroksovým chováním se bude zabývat direktoriát turnaje, možná bude v utkání o zlato na střídačce Ruska chybět.

Scénka ze závěru však tak trochu vystihla průběh celého semifinále. Rusové udrželi nervy, Švédové si zahrají jen o bronz. "Právě teď je to pro nás těžká porážka, ale vydrželi jsme v turnaji hodně dlouho a jako tým jsme za ty tři týdny vyrostli a užili si spoustu zábavy. A když už jste tady tak dlouho, nechcete odjíždět s prázdnýma rukama," řekl útočník Gustav Nyquist.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále:

Rusko - Švédsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Plotnikov (Medveděv, Šipačov), 18. Širokov (Zaripov, Medveděv), 32. Bělov (Zaripov, Ovečkin) - 1. Möller (Lindström, Backlund).

Rozhodčí: Šindler (ČR), Kaval (USA) - Suominen (Fin.), Valach (SR). Vyloučení: 5:6, navíc Backlund (Švédsko) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 14.521.

Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Tichonov, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Širokov, Zaripov - Kalinin, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.

Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Erixon, Gustafsson, Andersén, Burström, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Danielsson, J. Lundqvist, Axelsson - Rasmussen. Trenér: Pär Marts.

Autoři: Lidovky.cz