130 let

Smutek slovenských hokejistů po porážce od Ruska. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Slováci jsou bez bodu. Rusko zvítězilo 4:3

Sport
  •   20:17aktualizováno  23:55
BRATISLAVA/PRAHA - Po Německu prohrál slovenský národní tým i s Ruskem. O vítězství 4:3 rozhodl ve 44. minutě Morozov. Domácí výběr postupuje do osmifinálové skupiny ze třetího místa a bez bodu. Skupinu A vyhráli Němci, z druhého místa je doprovodí reprezentace Ruska. Slovince čeká boj o záchranu.

Úvod utkání oba brankáři zaspali. Po osmapadesáti vteřinách lovil puk ze sítě gólman Halák, když jej prostřelil Radulov.

Ve druhé minutě bylo vyrovnáno. Nahození Nagye gólman Nabokov podcenil a vyrazil pouze před Šatana, který nehlídaný na hranici brankoviště dorazil puk do sítě.

V první dvacetiminutovce byli aktivnější přímočaří Rusové. A do první přestávky šli s vedením 2:1. Ilja Nikulin tvrdou ranou od modré trefil skulinku ve slovenské bráně.

Slovenský výběr především díky nejistotě ruského brankáře Nabokova v polovině zápasu skóre otočil. Nejprve agilní Gáborík forhendovou kličkou zakončil přečíslení tři na dva, poté Nagy prostřelil Nabokova mezi rukou a ramenem.

A kouč Bykov sáhl k nezvyklému, přesto očekávanému tahu. Nabokova mezi třemi tyčemi vystřídal Barulin.

Rusko (střídání gólmanů) 

A slovenskému týmu vedení spíše přitížilo. Domácí borci začali faulovat, čímž se Rusové vrátili do zápasu. A vyrovnali. Dvojnásobnou přesilovku využil dělovkou Nikulin. Po čtyřiceti minutách bylo skóre opět nerozhodné - 3:3. 

Jak na horské dráze si mohli připadat v úvodu třetí třetiny slovenští fanoušci. V 43:15 už slavili téměř jistý gól, ale jejich radost překazila po zakončení Nagye tyč ruské svatyně. A o třiadvacet sekund později udeřil soupeř. Střelu od modré čáry dorazil za Haláka Morozov.

Náhradníka v ruské bráně žádný ze slovenských kanonýru nepřekonal, i když v poslední minutě Slováci hráli power play. "Za tu aktivitu závěru jsme si zasloužili aspoň bod," smutnil Surový. 

Rusové tak ze skupiny A postupují se třemi body, Slováci jsou bez bodu. "Bude to těžké. Jestli chceme uspět, musíme vyhrát každý zápas," předpovídá Bartečko.

Mistrovství světa v ledním hokeji na Slovensku:

Skupina A (Bratislava): Slovensko - Rusko 3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Šatan (Nagy, Jurčina), 31. Gáborík (Demitra), 33. Nagy (Majeský, Višňovský) - 1. Radulov (Kovalčuk, Tjutin), 19. Nikulin (Kovalčuk, Tjutin), 39. Nikulin (Kovalčuk), 44. Morozov (Aťušov, Kajgorodov). Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) - Carlson, Murchison (oba Kan.). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. Diváci: 9314.

Skupina B (Košice): Francie - Bělorusko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0).
Branky a nahrávky: 13. S. Treille (Hecquefeuille, Meunier), 61. Hecquefeuille (S. Da Costa, S. Treille) - 56. Děmagin (Goroško, Michalev). Rozhodčí: Partanen, Rönn (oba Fin.) - Hribar (Slovin.), Schulz (Něm.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 3968.

Autor: Tomáš Vrábel