130 let
Slovenští hokejisté musí bojovat i s „hokejovými trpaslíky“. Skončí na zadku i...

Slovenští hokejisté musí bojovat i s „hokejovými trpaslíky“. Skončí na zadku i po souboji s Němci? | foto: Reuters

Doporučujeme

Slováci proti katastrofě. V případě sestupu by mohli pořádat MS bez vlastní účasti

Sport
  •   16:42
PRAHA - Hokejisty Slovenska čeká večer na světovém šampionátu možná klíčový duel. Ve skupině A nastoupí v Kolíně nad Rýnem proti domácímu výběru, který požene vpřed opět 18 tisíc fanoušků. Naši východní sousedé budou v tomto duelu mimo jiné bojovat o to, aby si za dva roky mohli užívat podobné podpory na MS v Bratislavě a Košicích.

Jestliže před samotným šampionátem ve slovenském celku poskládaném čistě z hráčů působících v Evropě mluvili o čtvrtfinálovém postupovém snu, po úterní porážce 3:4 po samostatných nájezdech v Dány se začali svěřenci Zdena Cígera dívat již také pod sebe.

„Nechceme moc kalkulovat, ale víme, v jaké jsme situaci. Základním cílem je záchrana. Čtvrtfinále nám utíká, taková je realita,“ pronesl před soubojem s Německem brankář Julius Hudáček.

VIDEO: Čech u videa pomohl Slovákům. Gól Dánů na 4:3 měl platit

Právě ten dokázal svým proslovem po druhé třetině souboje se Seveřany (0:3) nakopnout spoluhráče k vyrovnání. „Co jsem jim řekl? To se nedá publikovat,“ usmíval se gólman švédského Örebro.

Právě Švédové, Rusové a Američané pak budou po domácím výběru soupeři Slováků. Byť šance na postup do prvního čtvrtfinále po tříletém půstu stále žije, bude již hodně složitá.

A pod Tatrami bijí na poplach. Strašák v podobě sestupu do divize B v sobě skrývá ještě jeden, daleko nebezpečnější.

MS v hokeji - Jakub Voráček.

„Na tom, že budeme pořádat MS v roce 2019 se nic změnit nemůže, pořadatelství se přiděluje čtyři roky předem. Jenže ochranu proti sestupu máme coby pořadatel pouze v roce 2018. V případě, že bychom sestoupili letos, tak naše účast na domácím šampionátu leží jen a pouze na tom, jak budeme hrát my,“ řekl tiskový mluvčí slovenského týmu Ľuboš Schwarzbacher.

„V naší skupině nemohou vypadnout Dáni (pořádají MS v roce 2018), v té pařížské automaticky sestupuje poslední. Pokud by Dáni v naší skončili poslední, o druhém sestupujícím by se rozhodlo mezi týmy, které skončí v obou skupinách na sedmém místě. Dolů by šel ten, který by získal méně bodů,“ vysvětlil ještě Schwarzbacher.

A on i celé Slovensko se děsí toho, že pokud by dnes neporazili Němce, nemuseli by mít vlastní osud ve svých rukou. Momentálně nejhorší tým „kolínské“ skupiny Italové budou hrát poslední duel právě s Dánskem.

Že by poté dostaly zelenou konspirační teorie o dohodě soupeřů na výsledku výhodným pro obě země, není třeba dodávat.

Holka z nároďáku Kateřina Bogliová.

„Hlavně nesmíme být odkázaní na někoho jiného a uhrát si to sami,“ burcuje sebe i spoluhráče Hudáček. „Tak jak jsme dohráli zápas s Dány, tak musíme nastoupit na Němce,“ přidal se kouč Cíger.

Oba výběry se utkaly na světovém šampionátu naposledy loni. Tehdy se psalo datum 10. května 2016. Slováci v duelu vedli 1:0, nakonec ale dostali výprask 1:5. „Nechceme zklamat naše fanoušky. Pořád je naším cílem postup do čtvrtfinále. Čeká nás těžký soupeř, ale je v našich silách ho porazit,“ pronesl kouč německý kouč Marco Sturm.

Naši západní sousedé se tímto soubojem nastartovali po dvou prohrách až k senzačnímu třetímu místu ve skupině a postupu do čtvrtfinále, jejich soupeř měl naopak až do posledních dvou dní turnaje záchranářské starosti...

Autor: Antonín Vavrda