130 let
Elias Ekström (vlevo) z Örebra se snaží udržet puk před Kanaďanem Davidem...

Elias Ekström (vlevo) z Örebra se snaží udržet puk před Kanaďanem Davidem Desharnaisem, vpravo je Kristian Näkyvä. | foto: AP

Kanada nezvládla ani čtvrtfinále, v semifinále Spenglerova poháru vyzve Örebro

Sport
  •   19:02
Soupeřem Sparty v pátečním semifinále Spenglerova poháru v Davosu budou hokejisté švédského Örebro, kteří porazili Kanadu 3:1. Zámořští hráči po vyřazení ve čtvrtfinále neobhájí triumf z roku 2019, kdy se nestarší turnaj na světě konal naposledy. S tradiční vánoční akcí se Kanaďané rozloučili s bilancí tří porážek.

Vítězem druhého semifinále se i díky gólu Matěje Stránského stal domácí Davos, který porazil IFK Helsinky 3:2. V semifinále se utká s dalším švýcarským týmem HC Ambri-Piotta, v jehož dresu nastupují jiní čeští reprezentanti Michael Špaček a Filip Chlapík.

Örebro, v jehož sestavě opět nechyběl český útočník Radek Mužík, nasměroval za výhrou přesilovkový gól Filipa Berglunda ve 12. minutě. Pak zápasu dlouho kralovali brankáři, Kanaďanovi Michaelu Hutchinsonovi ve druhé třetině pomohla při zakončení Gustava Backströma horní tyčka.

O druhou branku se postaral až po 21 sekundách třetí části po individuální akci Linus Öberg. Kanaďané, kteří turnaj v minulosti šestnáctkrát vyhráli, už jen snížili. Výborně chytajícího Jonase Arntzena překonal Chris DiDomenico. Při power play zvýšil na 3:1 pro Örebro Mathias Bromé.

Ve druhém čtvrtfinále se utkají od 20:15 domácí Davos s IFK Helsinky.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz