Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svaz vyřadil z reprezentace čísla dresů obětí

Sport

  16:33
PRAHA - "K samotné tragédii se nechci vracet," zahájil se slzami v očích tiskovou konferenci Českého svazu ledního hokeje prezident Tomáš Král. Jako uctění památky se svaz rozhodl vyřadit ze sady reprezentačních dresů čísla Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka 4, 15 a 63.

Smuteční zátiší na chodbě Českého svazu ledního hokeje. foto: ČTK

Ještě ve čtvrtek večer se na Staroměstském náměstí objeví fotky hráčů, aby na místo lidé mohli spontánně nosit květiny a zapalovat svíčky. "Místo je spojeno s největšími úspěchy českého hokeje. Na Staroměstském náměstí kluci slavili s fanoušky tituly mistrů světa. Už jsme se spojili se rodinnými příslušníky a ti s rozloučením souhlasili," pokračoval Král.

O TRAGÉDII ČTĚTE VÍCE

Oficiální rozloučení proběhne v centru Prahy až těla zesnulých hokejistů dorazí do České republiky. Ty po identifikaci přiletí zřejmě vojenským speciálem, který zařídí ruská vláda. Poté se s policejním doprovodem převezou na Staroměstské náměstí, kde proběhne oficiální rozloučení. "Nejbližším termínem je neděle. Dřív to určitě nestihneme," přidal Král.

Půjde asi o čtyřhodinové rozloučení, které bude doprovázeno projekce, hymnou a hudebním doprovodem. Mimo jiné, že čísla 4, 15 a 63 se vyřadí ze sady dresů, České hokejové hry budou organizovány jako memoriál Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka.

Domácí extraliga začne podle plánu, ale první domácí zápasy budou zahájeny minutou ticha. "Mám v hlavě také to, že by kluci byli uvedeni do síně slávy. Patřili by tam totiž, i kdyby k tragédii nedošlo," dodal Král.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...