130 let
Dresy, ve kterých nastoupí hokejisté Vítkovic proti Plzni, aby oslavili 80 let...

Dresy, ve kterých nastoupí hokejisté Vítkovic proti Plzni, aby oslavili 80 let od prvního duelu extraligy. | foto: facebook Vítkovic

V červeném svetru na mokrém hřišti. Vítkovice slaví 80 let od prvního zápasu extraligy

Sport
  •   12:30
PRAHA - Dnes je tomu přesně 80 let, co bylo vhozeno úvodní buly prvního ročníku celostátní hokejové ligy. A duel mezi Vítkovicemi a Spartou si nyní celek z Ostravy připomene v rámci 35. kola proti Plzni.

Takto o historickém zápase Vítkovice–Sparta referoval dobový tisk: „Hrálo se na rozměklém a mokrém kluzišti. V první třetině byla oboustranně rychlá a ostrá hra. Obrana Vítkovic byla velmi zaměstnána útoky rudých, ale odvracela je.“

3. leden 1937 byl zlomovým dnem. Ač byl hokej v Česku populární už od začátku 20. století, na oficiální ligu došlo až těsně před druhou světovou válkou. Do té doby se hrálo pouze na regionální úrovni. Výraznější posun přišel až ve dvacátých letech, kdy vznikla řada klubů.

Během kruté zimy na přelomu let 1928 a 1929 to byly například Vítkovice, Plzeň, České Budějovice, Třinec nebo Zlín.

Hokej byl za první republiky odkázán na počasí – neexistovaly žádné umělé ledové plochy. Ve Vítkovicích měli také co dělat, aby se premiérové utkání vůbec odehrálo. Mírná obleva málem zhatila celou snahu čítající třeba výstavbu tribun pro pět tisíc diváků, nové osvětlení nebo renovaci šaten. To vše Ostravany stálo 50 tisíc korun, což byly na svou dobu obrovské peníze. Ale stálo to za to.

Zápas začínal v 15 hodin a souběžně s ním startovalo i utkání v Popradu, kde hrála Slavia. V něm už v patnácté vteřině padl gól z hole domácího Tomáška a zpětně se dlouhé desítky let řešilo, jestli byl první on, nebo vítkovický Vilém Kubečka, jenž se trefil až v 6. minutě.

V Popradu totiž byla sněhová vánice, navíc chyběli rozhodčí, a tak byli nakonec vybráni amatéři z publika. To všechno mohlo start zápasu značně zpozdit, a proto byl za prvního střelce označen Kubečka.

Vítkovice se po osmdesáti letech nestřetnou se Spartou. S ní si kvůli rozpisu extraligy zahrály už 4. prosince. Zatímco v lednu 1937 uhrály remízu 1:1, což byl tehdy mimochodem úspěšný výsledek, tentokrát vyhrály v Praze 4:3 po prodloužení.

Ostrava o osmi desetiletí později uvidí v rámci 35. kola extraligy bitvu s Plzní a domácí hokejisté nastoupí v replikách historických dresů. Nikoli tedy v modrobílé kombinaci, ale v jasně červené snápisem SSKV, zkratkou tehdejšího názvu Sportovně společenský klub Vítkovice.

„Chceme tím jasně ukázat, že Vítkovice jsou součástí české hokejové historie, a oslavit významné ligové jubileum,“ říká ředitel ostravského klubu Petr Handl.

Autor: Jaroslav Tomas